Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρώην Ρώσοι Στρατηγοί: Η Μόσχα είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, εκτός αν το ΝΑΤΟ βάλει τις «μπότες στο έδαφος», είπαν στο Al Jazeera δύο απόστρατοι Ρώσοι στρατηγοί.

«Εάν η συλλογική Δύση επιτεθεί στη Ρωσία με τις συμβατικές της ένοπλες δυνάμεις, τότε η απάντηση της Ρωσίας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πυρηνική, καθώς δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του συμβατικού στρατιωτικού δυναμικού της Δύσης και του δυναμικού της Ρωσίας», είπε ο Εβγκένι Μπουζίνσκι, ένας απόστρατος αντιστράτηγος που υπηρέτησε ως ο κορυφαίος διαπραγματευτής του ρωσικού στρατού, για τον έλεγχο των όπλων από το 2001 έως το 2009.

Ωστόσο, ο Μπουζίνσκι  τόνισε ότι η Ρωσία δεν είχε πολλά να κερδίσει από τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Υποστήριξε ότι, ο ρωσικός στρατός δεν χρειάζεται πυρηνικά όπλα για να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους, όπως η καταστροφή της υποδομής μεταφορών που χρησιμοποιείται για την παράδοση δυτικών αποστολών όπλων ή η καταστροφή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Αμοιβαία καταστροφή

Ταυτόχρονα, ο Μπουζίνσκι προειδοποίησε ότι η έναρξη μιας πυρηνικής επίθεσης, θα έθετε σχεδόν σίγουρα τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον σε μια επικίνδυνη κλιμακούμενη σπείρα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων, το να σκεφτόμαστε διαφορετικά είναι μια ψευδαίσθηση», είπε και συνέχισε: «Οποιαδήποτε πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα οδηγήσει σε πλήρη αμοιβαία καταστροφή».

Παρόμοια εκτίμηση έδωσε ο Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, ένας απόστρατος αντιστράτηγος, που πέρασε περισσότερα από 40 χρόνια εργαζόμενος στις σοβιετικές και ρωσικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Ρεσέτνικοφ είπε στο Al Jazeera ότι, η προοπτική της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, είναι «αδύνατη και δεν θα είχε στρατιωτικό νόημα» αυτή τη στιγμή.

Υποστήριξε ότι, μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια απότομη απόκλιση από τη στρατηγική αποστροφής του κινδύνου που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η Ρωσία στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το Κρεμλίνο περίμενε σχεδόν επτά μήνες πριν κηρύξει μερική επιστράτευση.

Ωστόσο, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον λογισμό της Μόσχας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν όλη η Ευρώπη, συμμετέχουν ήδη σε αυτή τη σύγκρουση παρέχοντας στην Ουκρανία όπλα, πληροφορίες, εκπαιδευτές και εθελοντές», είπε ο Ρεσέτνικοφ.

«Εάν αυτό συνεχίσει να κλιμακώνεται περαιτέρω, τότε αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου, στον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα».

Για ορισμένους, η τρέχουσα αναμέτρηση φέρνει πίσω μνήμες από τον Ψυχρό Πόλεμο, μια εποχή απίστευτα υψηλών παγκόσμιων εντάσεων καθώς η Σοβιετική Ένωση και η Ουάσιγκτον, ανταγωνίζονταν σε έναν αγώνα εξοπλισμών για την πυρηνική υπεροχή.

Σύμφωνα με τον Ρεσέτνικοφ, ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ανοησία σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι και οι δύο πλευρές να προσπαθούν να ασκήσουν πίεση η μία στην άλλη, οδεύοντας σταδιακά προς την πιθανότητα μιας άμεσης αντιπαράθεσης. Δεν νομίζω ότι θα δούμε πυρηνικό πόλεμο σήμερα ή αύριο, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθεί η συνεχιζόμενη κλιμάκωση σε ένα χρόνο από τώρα», αναφέρει.

Πυρηνικές δυνατότητες

Η Ρωσία, πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 κεφαλές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων.

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία είναι επίσης ένας από τους ηγέτες στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι είναι ικανοί να ταξιδεύουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και να αλλάζουν τροχιά κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα που εγκρίθηκε το 2020, η Ρωσία δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν λάβει πληροφορίες για επερχόμενο χτύπημα βαλλιστικού πυραύλου, υπόκειται σε επίθεση που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, υποστούν ζημιά από αντίπαλους, κρίσιμες υποδομές που έλεγχε το πυρηνικό της οπλοστάσιο ή αν αντιμετώπιζε μια συμβατική στρατιωτική απειλή που έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Ρωσικού κράτους.

Οι ανησυχίες, για την πιθανότητα πυρηνικής κλιμάκωσης έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μέρες μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο  Πούτιν διέταξε τον στρατό να θέσει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, ως απάντηση στις «επιθετικές δηλώσεις» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τηλεοπτικής ομιλίας την Τετάρτη, ο Πούτιν, κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις για «πυρηνικό εκβιασμό» και ότι επιδιώκουν να «αποδυναμώσουν, να διχάσουν και να καταστρέψουν» τη Ρωσία, μέσω της στρατιωτικής υποστήριξής τους στην Ουκρανία.

«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό της», είπε, ένα σχόλιο που ερμηνεύεται ευρέως ως μια πυρηνική απειλή.

«Αυτό δεν είναι μπλόφα», συνέχισε ο Πούτιν. «Όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο άνεμος μπορεί επίσης να στραφεί προς την κατεύθυνσή τους».

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, φάνηκε να ενισχύει περαιτέρω το προβάδισμα την Πέμπτη όταν δήλωσε ότι, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί εδάφη που είναι ενσωματωμένα στη Ρωσία από την Ουκρανία.

Η ρητορική από τη Μόσχα έχει προκαλέσει καταδίκη από τη Δύση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον  Πούτιν, ότι διατυπώνει «αφανείς πυρηνικές απειλές» κατά της Ευρώπης και ότι δείχνει, «απερίσκεπτη περιφρόνηση για τις ευθύνες του καθεστώτος μη διάδοσης».

Ο Μπάιντεν, είχε προηγουμένως απειλήσει τη Ρωσία με μια «συνεπακόλουθη» απάντηση, εάν η Μόσχα, χρησιμοποιούσε χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι το μπλοκ ασφαλείας θα «βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει παρανόηση στη Μόσχα, σχετικά με τη σοβαρότητα της χρήσης πυρηνικών όπλων», ενώ πρόσθεσε ότι, δεν έχει παρατηρήσει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, προέτρεψε τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις να δεσμευτούν για «ταχεία πυρηνικά αντίποινα» κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τα όπλα της στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ