Κόσμος

H Καταλονία στοιχειώνει την εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία - Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις σημερινές εκλογές

H Ισπανία οδεύει σήμερα διχασμένη στις κάλπες στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση φέτος και τέταρτη συνολικά τα τελευταία χρόνια, μια αναμέτρηση από την οποία αναμένεται να προκύψει μια ακόμη πιο κατακερματισμένη βουλή, χωρίς σαφή νικητή και με την ακροδεξιά να κάνει δυναμική εμφάνιση.

Κατακερματισμένο το κοινοβούλιο στην Ισπανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της El Pais, που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις, ούτε η αριστερά, αλλά ούτε και η δεξιά θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Η Ισπανία πασχίζει από το 2015 να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, όταν αναδύθηκαν νέες πολιτικές δυνάμεις από την οικονομική κρίση – Ciudadanos, Podemos και αργότερα το Vox- μετά από μακροχρόνια κυριαρχία των Σοσιαλιστών (PSOE) και των Συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος (PP). Και ο κατακερματισμός θα ενισχυθεί την Κυριακή με την υποψηφιότητα του Mas Pais, παράταξης του ιδρύθηκε από τον Ινίγο Ερεχόν, πρώην δεύτερο στην ιεραρχία του Podemos, καθώς και του ακροαριστερού αυτονομιστικού κόμματος της Καταλονίας CUP.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε τις εκλογές -αφού το κόμμα του επικράτησε μεν στις εκλογές του Απριλίου, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση αφού οι διαπραγματεύσεις με τους Αριστερούς Podemos κατέληξαν σε ναυάγιο – ελπίζοντας ότι θα βγει ενισχυμένος από τη νέα εκλογική αναμέτρηση. «Δύο εκλογές υπάρχουν μόνον: ή ψήφος στους Σοσιαλιστές για να αποκτήσουμε κυβέρνηση ή ψήφος σε άλλο κόμμα, που θα εμποδίσει την Ισπανία να αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενους σε οπαδούς του την Παρασκευή στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του στη Βαρκελώνη.

Οι Σοσιαλιστές έχουν μεν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν αποκλείεται να καταλήξουν με λιγότερες έδρες απ’ ό,τι τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το Λαϊκό Κόμμα ενδέχεται να ενισχυθεί και το ακροδεξιό Vox να αναδειχθεί σε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ισπανία, λίγους μήνες μετά την είσοδό του στη Βουλή. Αστάθμητος παράγοντας και η προσέλευση στις κάλπες, καθώς αναλυτές και κόμματα φοβούνται την κόπωση των ψηφοφόρων, που ήδη πήγαν τρεις φορές στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές φέτος. Η χαμηλή προσέλευση από την άλλη εκτιμάται ότι ενισχύει τις πιθανότητες να κόμματα να καταβάλουν αυτή τη φορά μεγαλύτερη προσπάθεια για τη σύναψη συμφωνίας για τη διακυβέρνηση της χώρας φοβούμενα μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

Προς κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών

Το πιθανότερο αποτέλεσμα της σημερινής αναμέτρησης είναι σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις να προκύψει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Σοσιαλιστές, αλλά το ερώτημα είναι με ποιους θα επιλέξουν να συμμαχήσουν και πόσο διάστημα θα αντέξει μια τέτοια κυβέρνηση σε μια κατακερματισμένη βουλή. Δεν αποκλείονται, όμως, και άλλα σενάρια καθώς αρκετοί ψηφοφόροι εμφανίζονταν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις οκτώ το βράδυ τοπική ώρα Ισπανίας, ενώ η καταμέτρηση δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Η σκιά του καταλανικού στις εκλογές της Ισπανίας

Η προεκλογική αναμέτρηση επισκιάστηκε από τις βίαιες διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Καταλονία, που έδωσαν ώθηση στη δεξιά και ιδιαίτερα στο ακροδεξιό Vox, η εθνικιστική ρητορική του οποίου βρίσκει απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους, που θεωρούν ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία στην Ισπανία και να βάλει φρένο στις αυτονομιστικές τάσεις. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι το Vox δεν αποκλείεται ακόμη και να διπλασιάσει τα ποσοστά του. Εκλογολόγοι εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα οριακό, αφήνοντας ανοικτά διάφορα ενδεχόμενα συμμαχιών ή ακόμη και νέα προσφυγή στις κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ