Υγεία

Βοτανοθεραπεία: Κατα πόσο λειτουργεί πραγματικά;

Στην πραγματικότητα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν καθημερινά φάρμακα και συμπληρώματα φυτικής προέλευσης, πολλοί δεν έχουν ιδέα ότι μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Για παράδειγμα το βαλσαμόχορτο μπορεί να αλληλεπιδράσει με έως και το 70% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων- ή το ginseng μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες διακυμάνσεις στα επίπεδα πήξης του αίματος αν παίρνετε βαρφαρίνη- ή τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την ψευδοεφεδρίνη, που λαμβάνεται για το κρυολόγημα– ή το ginkgo biloba μπορεί να αλληλεπιδράσει με την ασπιρίνη και τη βαρφαρίνη- συνήθως μένουν άναυδοι, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Είναι η βοτανοθεραπεία ασφαλής;

Προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή κάτι είναι “φυσικό“, είναι ασφαλές. Το νυχτολούλουδο είναι “φυσικό”, αλλά είναι επίσης θανατηφόρο.

Τα εγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να δοθούν στο κοινό χωρίς σωρεία αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Εάν το φάρμακο έχει πραγματική επίδραση στην πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται (είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι κανένα φάρμακο δεν λειτουργεί για όλους, αλλά οι κατασκευαστές πρέπει να περάσουν από πολλά στάδια που αφορούν δοκιμές “ελεγχόμενου εικονικού φαρμάκου” – ανταποκρίνονται περισσότεροι άνθρωποι στο φάρμακό τους από ό,τι σε ένα ανενεργό δισκίο προσποίησης – ή δοκιμές “ενεργού συγκριτικού φαρμάκου” – έχει το φάρμακό τους πλεονεκτήματα έναντι των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά)
-Κατά πόσον τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων
-Πόση ποσότητα του φαρμάκου απαιτείται για το καλύτερο αποτέλεσμα
-Πώς παρασκευάζεται το φάρμακο
-Η ακριβής ποσότητα του φαρμάκου στο δισκίο
-Πώς αυτό παρακολουθείται και ελέγχεται ποιοτικά

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η MHRA (η οποία ρυθμίζει τα φάρμακα) έχει εισαγάγει ένα “σύστημα καταχώρισης παραδοσιακών βοτάνων (THR)”, το οποίο απαντά σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα. Κάθε προϊόν με σήμανση THR πρέπει να έχει παραχθεί με υψηλά πρότυπα και τα φυτικά φάρμακα πρέπει να περιέχουν ακριβώς αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Όλα τα φυτικά φάρμακα που πωλούνται θα πρέπει να φέρουν σήμανση THR στη συσκευασία. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στο σύστημα.

Και το πιο προφανές είναι ότι για να λάβετε αυτή τη σήμανση δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι τα φυτικά φάρμακα ή τα φυτικά συμπληρώματα λειτουργούν. Το μόνο που πρέπει να αποδείξετε είναι ότι το προϊόν σας “χρησιμοποιείται παραδοσιακά” για τουλάχιστον 30 χρόνια για τη θεραπεία της πάθησης για την οποία θέλετε να το διαφημίσετε.

Ποια είναι τα φυτικά φάρμακα που συνιστούν οι γιατροί;

Ορισμένες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται τακτικά περιλαμβάνουν:

1. Κόκκινο τριφύλλι

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από εξάψεις γύρω από την εμμηνόπαυση και πολλές από αυτές ανησυχούν πλέον για τον μικρό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού που συνεπάγεται η μακροχρόνια χορήγηση HRT. Η ισοφλαβόνη του κόκκινου τριφυλλιού είναι μια φυσική ένωση που μοιάζει με οιστρογόνα. Σε δόση 60-80 mg την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει με τις εξάψεις και έχει καλό ιστορικό ασφάλειας.

2. Βαλσαμόχορτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το φυτικό φάρμακο είναι εξίσου καλό με πολλά φάρμακα που διατίθενται με ιατρική συνταγή για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αλλά υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις:

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα (ενίοτε σοβαρά)
Εάν σκέφτεστε να το αλλάξετε με ένα συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό σε βαλσαμόχορτο, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας

3. GOPO για την οστεοαρθρίτιδα

Φτιαγμένο από το τριαντάφυλλο, το GOPO είναι ένα φυτικό φάρμακο που κυκλοφορεί στο εμπόριο για την ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, καθώς και να βελτιώσει τη δυσκαμψία και τη γενική ευεξία.

Είναι σημαντικό ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα που έλαβαν GOPO χρειάστηκαν σημαντικά λιγότερα ισχυρά παυσίπονα σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

4. Γλυκοζαμίνη για την οστεοαρθρίτιδα

Μπορείτε να αγοράσετε γλυκοζαμίνη από ένα κατάστημα με φυτικά προϊόντα ή ένα φαρμακείο. Λαμβάνοντας μια δόση περίπου 1500 mg την ημέρα, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το όφελος της δεν είναι πολύ ισχυρά και ορισμένα είναι ασυνεπή, αλλά έχει καλό ιστορικό ασφάλειας, οπότε ακόμη και με μια μικρή βελτίωση το όποιο όφελος είναι πιθανό να αντισταθμίζει τους κινδύνους.

5. Ιχθυέλαιο – για σχεδόν τα πάντα

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συνιστά να τρώμε όλοι μας τουλάχιστον μία μερίδα λιπαρών ψαριών την ημέρα για να προστατεύουμε την καρδιά μας – τα οποία μας δίνουν περίπου 500 mg ημερησίως από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας που περιέχονται στα ιχθυέλαια. Εάν είχατε πάθει μια καρδιακή προσβολή, ίσως αξίζει να αυξήσετε αυτό το ποσοστό σε 1 γρ. την ημέρα. Ομολογουμένως, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συνταγογραφούν οι γιατροί τα συμπληρώματα για άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Αλλά μελέτες που βασίζονται σε πληθυσμούς δείχνουν ότι σίγουρα δεν θα βλάψει και μπορεί να βοηθήσει.

Τα ωμέγα 3 έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στα συμπτώματα του φλεγμονώδους προβλήματος των αρθρώσεων και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να δείξουν τα ίδια οφέλη για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα .

6. Ελαιόλαδο – εξωτερικά και εσωτερικά

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε για τα οφέλη που έχει για την καρδιά σας η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδού και λιγότερου βουτύρου και ζωικού λίπους. Αλλά το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό και για το μαλάκωμα του κεριού των αυτιών. Μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδού που εφαρμόζεται δύο έως τρεις φορές την ημέρα για τέσσερις έως πέντε ημέρες μπορεί ακόμη και να μαλακώσει το κερί αρκετά ώστε ο οργανισμός σας να απαλλαγεί από αυτό με φυσικό τρόπο, αποφεύγοντας την επίσκεψη στον ιατρό σας.

Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι πολύ δελεαστικές. Πολύ συχνά, σας προσφέρουν μια εγγύηση επιτυχίας. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές από αυτές τις θεραπείες δεν διέπονται από τους ίδιους αυστηρούς κανονισμούς με τα φάρμακα και τις θεραπείες που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Έτσι, οι ισχυρισμοί τους μπορεί να βασίζονται σε περιορισμένα στοιχεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...