Ρωσία

Ρωσία και Κίνα πραγματοποιούν κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις - Ανησυχούν οι ΗΠΑ για δημιουργία Σινο-Ρωσικού στρατιωτικού μπλοκ

Η Ρωσία και η Κίνα ξεκίνησαν τις στρατιωτικές ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να καλύψουν ένα κενό περιφερειακής ασφάλειας που άφησε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις Ειρηνικής Αποστολής 2021 στην ρωσική περιοχή Όρενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ο SCO, μαζί με τον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Μόσχας, από την ίδρυσή του το 2001, θεωρούνται ως αντίπαλοι οργανισμοί από τη δυτική γεωπολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εκτός από το Πεκίνο και τη Μόσχα, ο SCO αποτελείται από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, με την Ινδία και το Πακιστάν να προσχωρούν το 2017.

Το Αφγανιστάν έχει καθεστώς παρατηρητή στο SCO, αν και οι Ταλιμπάν που ανακατέλαβαν  τη χώρα από την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα μετά από 20 χρόνια υποχώρησης, δεν έχουν προσκληθεί στην τελευταία σύνοδο κορυφής του μπλοκ που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

« Πάνω από 5.000 στρατιώτες από εννέα κράτη, θα επιδείξουν την ετοιμότητά τους για κοινές επιχειρήσεις, για την εξόντωση μεγάλων παράνομων ενόπλων συμμοριών και την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών απειλών » , δήλωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανώτερο Ρώσο στρατιωτικό αξιωματικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα,  στην άσκηση  «Ειρηνευτική Αποστολή 2021» θα συμμετάσχουν 5.500 στρατιώτες, από κράτη μέλη του SCO και περισσότερα από 1.200 οπλικά συστήματα  και εξοπλισμός στο εκπαιδευτικό πεδίο Donguz της περιοχής Orenburg.

Η Κίνα έχει  αναπτύξει 558 στρατιώτες και 130 οχήματα και εξοπλισμό στην άσκηση, καλύπτοντας μια απόσταση 6.300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους Global Times.

Αυτά περιλαμβάνουν στρατηγικά μεταφορικά αεροσκάφη Y-20, επιθετικά ελικόπτερα Z-19 και ελικόπτερα μεταφοράς Z-8G, οχήματα μάχης πεζικού τύπου 08, πυροβόλο όπλο τύπου 11 και off-road όχημα Mengshi.

Οι διετείς ασκήσεις θα χωριστούν σε δύο στάδια, με την ενεργό φάση να περιλαμβάνει τα στρατεύματα υπό την ηγεσία  εναλλάξ της Ρωσίας και της Κίνας, να ηγούνται σε πέντε επιχειρησιακά επεισόδια.

Η Ειρηνευτική Αποστολή 2021, θα είναι επίσης η πρώτη αντιτρομοκρατική άσκηση του SCO για τον βασικό σύμμαχο και γείτονα της Ρωσίας τη Λευκορωσία,  όπως δήλωσε ο Στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν, ο οποίος ηγείται της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσία και Κίνα τον περασμένο μήνα, πραγματοποίησαν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Zapad/Interaction 2021, με φόντο τις περιφερειακές ανησυχίες για την ασφάλεια και την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο μιας ρωσο-κινεζικής στρατιωτικής συμμαχίας, μια αναβάθμιση από τη σημερινή στρατηγική εταιρική σχέση, στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα της προσέγγισής της με το Πεκίνο, για να τρομάξει τη Δύση με την προοπτική ενός σινο-ρωσικού μπλοκ.

Σε μια συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Valdai, αρκετές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ένα ενδιαφέρον σχόλιο. Ερωτηθείς για το αν ήταν δυνατόν, να δημιουργηθεί μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, ο Πούτιν απάντησε: «Είναι δυνατόν να φανταστούμε οτιδήποτε.… Δεν έχουμε θέσει αυτόν τον στόχο για τον εαυτό μας. Αλλά, κατ 'αρχήν, δεν πρόκειται ούτε να το αποκλείσουμε ". 

Η λογική εξήγηση για την άρνηση του Πούτιν, αυτή τη φορά να αποκλείσει μια στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα, μπορεί να βρίσκεται όχι στη σχέση της Ρωσίας με την Κίνα, αλλά με τη Δύση. 

Από τη στιγμή που ο πολυσυζητημένος στόχος της Ρωσίας  είναι προς την Ανατολή, μετά την κατάρρευση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ το 2014, η Ρωσία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα, εστιάζοντας πρωτίστως στα οικονομικά και την ασφάλεια. 

Σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του αγωγού Power of Siberia και άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, έχουν σχεδόν διπλασιάσει το μερίδιο του κινεζικού εμπορίου στο συνολικό εμπορικό κύκλο εργασιών της Ρωσίας, σε λιγότερο από μια δεκαετία: από 10 % το 2013 σε σχεδόν 18 % το 2019.

Η στρατιωτική συνεργασία  έφτασε επίσης σε νέο επίπεδο, με τη Ρωσία να πουλάει το τελευταίας τεχνολογίας υλικό στην Κίνα, όπως μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και πυραυλικά συστήματα S-400, και οι δύο χώρες, πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα και σε μια συνεχώς διευρυνόμενη γεωγραφική περιοχή, από τη Βαλτική έως τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα της προσέγγισής της με το Πεκίνο, για να τρομάξει τη Δύση με την προοπτική να σχηματιστεί ένα σινο-ρωσικό μπλοκ, με στόχο να την αναγκάσει να αμβλύνει την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία. 

Αυτή η προσέγγιση, αρχίζει να αποδίδει καρπούς με την ΕΕ, όπως αποδεικνύεται από τη συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Economist πέρυσι και από το έντονο ενδιαφέρον για τους σινο-ρωσικούς δεσμούς, από το Βερολίνο και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλά ούτε η ΕΕ ούτε οι μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και τόσο ισχυρές όσο η Γερμανία και η Γαλλία, δεν μπορούν να περιορίσουν τη ρωσο-κινεζική προσέγγιση χωρίς να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής Μπάιντεν, θεωρεί ότι η  Κίνα είναι ένας «σοβαρός ανταγωνιστής» των Ηνωμένων Πολιτειών, στη μάχη για παγκόσμια ηγεσία και η Ρωσία ως «αντίπαλος» και η πιο εχθρική από τις μεγάλες δυνάμεις, οπότε η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αγνοήσει τη σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

 Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα είναι στο «ραντάρ» του Λευκού Οίκου, αφού η νέα ομάδα σχεδιάζει να θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, και η σινο-ρωσική σχέση, είναι το αντικείμενο της αυξανόμενης προσοχής στο Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Τόκιο και Σεούλ.    

Μια ακόμη πιο ανησυχητική προοπτική, είναι η μετάβαση από ένα σύμφωνο μη επιθετικότητας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, το οποίο περιορίζει ήδη τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως η περσινή  κοινή στρατηγική περίπολος βομβαρδιστικών στη βορειοανατολική Ασία. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ο σχηματισμός, μιας πιο βαθιάς εταιρικής σχέσης ασφάλειας που θα μοιάζει όλο και περισσότερο με μια στρατιωτική συμμαχία. Πιθανότατα δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν, άγγιξε αυτό το πονεμένο σημείο, ιδιαίτερα στα πρόσφατα σχόλιά του στην εκδήλωση έναρξης της άσκησης.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...