Ένοπλες Συρράξεις

Τι συνεπάγεται η συμφωνία των ορυκτών ΗΠΑ-Ουκρανίας και πότε θα υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία Κιέβου-Μόσχας;

Η Ουκρανία ως γνωστόν υπέγραψε τη συμφωνία του Τραμπ για τα ορυκτά. Τι συνεπάγεται αυτό στις σχέσεις των δύο χωρών και πως αντανακλά στον πόλεμο με τη Ρωσία;

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας ΗΠΑ-Ουκρανίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έχουν συνάψει μια σημαντική συμφωνία που παρέχει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα πολύτιμα σπάνια ορυκτά της Ουκρανίας και δημιουργεί ένα κοινό επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση και την οικονομική σταθερότητα της πολύπαθης χώρας.

Η συμφωνία ορίζει ότι το 50% των εσόδων από νέες άδειες για κρίσιμα υλικά και έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα κατευθυνθεί στο νεοσύστατο Ταμείο Επενδύσεων για την Ανασυγκρότηση Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας.

Η Ουκρανία θεωρεί αυτή τη συμφωνία για τα ορυκτά όχι μόνο ως οικονομική συνεργασία αλλά και ως μια πιθανή οδό για τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης αμερικανικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στρατιωτικής βοήθειας, ειδικότερα σε συστήματα αεράμυνας.

Το Ταμείο Επενδύσεων για την ανασυγκρότηση Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας

Η συμφωνία δημιουργεί το Ταμείο Επενδύσεων για την Ανασυγκρότηση Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας, το οποίο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να «συνεργαστούν και να επενδύσουν μαζί για να διασφαλίσουν ότι τα αμοιβαία μας περιουσιακά στοιχεία,  και δυνατότητες μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η συμφωνία «σηματοδοτεί σαφώς στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα».

Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε την ίδρυση του Ταμείου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας ιστορική οικονομική συνεργασία και απέδωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την πίεση για την υπογραφή του στο πλαίσιο των προσπαθειών του να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου.

«Όπως έχει πει ο Πρόεδρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στη διευκόλυνση του τερματισμού αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου», δήλωσε ο Μπέσεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Με το πιστόλι στον κρόταφο"

Ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον αργό ρυθμό προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπάθησε ξανά στις 29 Απριλίου να πείσει και τις δύο πλευρές να κινηθούν πιο γρήγορα και προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποσυρθεί από τις συνομιλίες εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

Η Γιούλια Σβιριντένκο, υπουργός Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, υπέγραψε τη συμφωνία με τον Μπέσεντ, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Σβιριντένκο δήλωσε ότι η συμφωνία «μπορεί να προσφέρει επιτυχία και στις δύο χώρες μας» και «θα προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στο κράτος μας», τονίζοντας τα βασικά σημεία της σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Η Σβιριντένκο δήλωσε ότι το επενδυτικό ταμείο θα καλυφθεί με έσοδα αποκλειστικά από νέες άδειες. Αυτό περιλαμβάνει το 50% των κεφαλαίων από νέες άδειες για κρίσιμα υλικά και έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία θα εισέλθουν στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας μόλις συσταθεί το ταμείο.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα έγραψε στο X ότι ενημέρωσε την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας σχετικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική εταιρική σχέση Ουκρανίας-ΗΠΑ που στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Ο Ρόμαν Κοστένκο, Ουκρανός νομοθέτης και διοικητής ειδικών δυνάμεων, δήλωσε στο Current Time ότι το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας σε σχέση με τη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά «παραμένει ανοιχτό».

«Ίσως υπήρχαν ορισμένες αποχρώσεις που εμπόδισαν την ένταξή τους στη συμφωνία για τα ορυκτά, παρόλο που ήταν αίτημα από την πλευρά μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο;

Πέρα από τις οικονομικές πτυχές της, η Ουκρανία θεωρεί επίσης τη συμφωνία ως κλειδί για τη διασφάλιση της πρόσβασής της σε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

«Εκτός από τις άμεσες οικονομικές συνεισφορές, μπορεί επίσης να παρέχει νέα βοήθεια,για παράδειγμα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία», δήλωσε στο X.

Η συμφωνία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν αλλάζει την πορεία της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρόσθεσε.

Αναφέρει επίσης ότι όλοι οι πόροι στην επικράτεια της Ουκρανίας και στα χωρικά ύδατα ανήκουν στην Ουκρανία και μόνο το Κίεβο θα καθορίσει πού και τι θα εξάγει. Το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία νωρίτερα στις 30 Απριλίου, δίνοντας στην Σβιριντένκο την εξουσία να την υπογράψει στην Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το υπουργείο και ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC) θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να οριστικοποιήσουν την πορεία του προγράμματος και να προωθήσουν τη συνεργασία.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση νωρίτερα στις 30 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ χαρακτήρισε τη συμφωνία «πραγματικά μια καλή, ισότιμη και ωφέλιμη διεθνή συμφωνία για κοινές επενδύσεις στην ανάπτυξη και ανάκαμψη της Ουκρανίας».

Ο Σμιχάλ δήλωσε στο Telegram ότι κάθε πλευρά θα έχει 50% δικαιώματα ψήφου στο Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης και τα κέρδη του ταμείου θα επανεπενδυθούν αποκλειστικά στην Ουκρανία.

Αντιμετωπίζοντας μια βασική ανησυχία για την Ουκρανία, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα κληθεί να αποπληρώσει κανένα «χρέος» για τα δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά όπλα και άλλη υποστήριξη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Τραμπ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ήθελε πρόσβαση στα σπάνια γαίες της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο, περιγράφοντάς την ως αποζημίωση για τα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που έχει δώσει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Ωστόσο, οι συνομιλίες σταμάτησαν μετά από μια τεταμένη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, η οποία κατέληξε σε οξύτητα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς να επιτίθενται λεκτικά ο ένας στον άλλον.

Ο Ουκρανικός ορυκτός πλούτος

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν πρόσβαση σε περισσότερες από 20 πρώτες ύλες που θεωρούνται στρατηγικά κρίσιμες για τα συμφέροντά τους.

Μεταξύ αυτών είναι τα κοιτάσματα τιτανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή φτερών αεροσκαφών και άλλων αεροδιαστημικών κατασκευών, και το ουράνιο, το οποίο χρησιμοποιείται για πυρηνική ενέργεια, ιατρικό εξοπλισμό και όπλα.

Η Ουκρανία έχει επίσης κοιτάσματα λιθίου, γραφίτη και μαγγανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία «θεωρητικά» σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν περισσότερα από την Ουκρανία από όσα συνεισέφεραν.

«Ήθελα να είμαι προστατευμένος», είπε σε συνέντευξή του στο NewsNation, προσθέτοντας ότι δεν ήθελε να φαίνεται «ανόητος» μη λαμβάνοντας πίσω τα χρήματα για την επένδυση.

Ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η αμερικανική παρουσία θα «κρατήσει πολλούς κακούς παράγοντες έξω από τη χώρα ή σίγουρα έξω από την περιοχή όπου κάνουμε τις εκσκαφές».

Διασφαλίζεται η μελλοντική ύπαρξη της Ουκρανίας

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως σίγουρα  ο Ζελένσκι διασφαλίζει με την συμφωνία των ορυκτών ΗΠΑ-Ουκρανίας, την συνέχιση της ύπαρξης της χώρας του ως κρατική οντότητα μετά το τέλος του πολέμου με την Ρωσία.

Αυτό θα ήταν αίολο στην περίπτωση που ο Τράμπ αποσυρόταν τελείως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντάς την έρμαιο στις διαθέσεις του Πούτιν, με μόνη στήριξη την Ευρώπη.

Τώρα το κατά πόσο η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα σημάνει και σε ποιο βαθμό την νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αυτό θα είναι κατά την εκτίμησή μας συνισταμένη πολλών παραγόντων, με κυρίαρχο την ειλικρινή διάθεση Πούτιν για ειρήνη.

Εκτίμησή μας τέλος είναι πως ο Ρώσος Πρόεδρος θα θελήσει να υπογράψει συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία σε λίγες ημέρες, με την οποία θα προσαρτά η χώρα του νέα εδάφη-σίγουρα την Κριμαία-  ώστε αυτή να συμπέσει με τον εορτασμό της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαϊου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ