Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Καθοριστική η 8η Νοεμβρίου! Τουρκία: Χωρίς θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με Φινλανδία-Σουηδία εκτός ΝΑΤΟ

"Η Τουρκία κατακεραυνώνει τη Σουηδία ενόψει της επίσκεψης του αρχηγού του ΝΑΤΟ για να κατευνάσει τον Ερντογάν", είναι ο τίτλος άρθρου  Διεθνούς έγκριτου ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα  σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Άγκυρα κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Σουηδία ότι δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο ενός τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη τον Ιούνιο μαζί με τη Φινλανδία, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα επικύρωνε την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ εάν αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες της για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα μετά από μια συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο εκπρόσωπος του AKP Omer Celik είπε ότι η Σουηδία "δίνει πολύ όμορφες, κομψές υποσχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο", αλλά δεν έχουν λάβει καμία συγκεκριμένη δράση μέχρι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ulf Kristersson, στην Τουρκία στις 8 Νοεμβρίου.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι επίσης στο τραπέζι.

Ο Kristersson έστειλε μια επιστολή 14 σημείων στον Ερντογάν, στην οποία φέρεται να περιέγραφε τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια. Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο Kristersson είπε ότι η Σουηδία λαμβάνει αυτές τις ανησυχίες «πολύ σοβαρά» και θέλει «να συνεργαστεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από την τρομοκρατική οργάνωση PKK και όλες τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και τα παρακλάδια τους».

Αναφερόταν στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι πολύ ενεργό στην εθνοτική κουρδική κοινότητα στη Σουηδία.

Το Reuters, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά την επιστολή με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι περιείχε διαβεβαιώσεις ότι η Σουηδία ενίσχυσε τα μέτρα κατά των Κούρδων μαχητών, με τη σουηδική αντιτρομοκρατική αστυνομία να εντείνει «τη δουλειά εναντίον του PKK.

Η Σουηδία είπε ότι θα αντιμετωπίσει τα εκκρεμή αιτήματα έκδοσης.

Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση πολλών ατόμων που κατηγορεί για δεσμούς με το PKK και άλλους που σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον Σουνίτη ιμάμη με έδρα την Πενσυλβάνια που θεωρείται ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016. 

Ο Κρίστερσον και ο Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα και ο Ερντογάν είπε ότι θα χαρεί να τον φιλοξενήσει.

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Celik υποδηλώνουν ότι τα βήματα της σουηδικής κυβέρνησης δεν σπάσει τον πάγο.

Πηγές με στενή γνώση των διαβουλεύσεων που μίλησαν ανώνυμα στο Al-Monitor ανέφεραν ότι ο Στόλτενμπεργκ πιέζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Kristerrson που σχηματίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, με τον ίδιο τρόπο που έκανε και στους προκατόχους της, για να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία.

«Πίεζε σαν το διάολο τους Σουηδούς να απομακρυνθούν από την υποτιθέμενη «άκαμπτη» προσέγγισή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα που ενσαρκώνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Η ιδέα είναι ότι  έτσι ανοίγει το δρόμο για την επίσκεψη της Kristersson» στις 8 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, είπε μια από τις πηγές.

«Οι άνθρωποι του Ερντογάν θα λατρέψουν τον Στόλτενμπεργκ και τα συνηθισμένα του σημεία συζήτησης», πρόσθεσε η πηγή, λέγοντας ότι ο αρχηγός του ΝΑΤΟ ήταν «τυφλός» στο φρικτό ιστορικό της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η Λίντε, σοσιαλδημοκράτης, ήταν εδώ και πολύ καιρό μια από τις κύριες φωνές υπέρ της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, για την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι στελεχώνεται από «τρομοκράτες» λόγω των δεσμών τους με το PKK.

Η επικρατούσα άποψη  είναι ότι η Τουρκία είναι πιθανό να αφήσει την αίτηση της Φινλανδίας να προχωρήσει αλλά όχι της Σουηδίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ερντογάν της είχε πει ότι είχε περισσότερες ερωτήσεις για τη Σουηδία παρά για τη χώρα της, αλλά ότι δεν υπήρχε θέμα να αφήσει εκτός τη Σουηδία.

 Μάριν και  Κρίστερσον δεσμεύτηκαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα.

Ίσως χρειαστεί να περιμένουν λίγο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας συνδέεται με την εσωτερική πολιτική. Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το αργότερο έως τις 18 Ιουνίου 2023. Με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αυξανόμενη ανεργία των νέων, το AKP φαίνεται πιο ευάλωτο από ποτέ.

Το να παίζει σκληρά με την Ευρώπη  ο Τούρκος Πρόεδρος, μπορεί να ενισχύσει την προσεκτικά καλλιεργημένη εικόνα του Ερντογάν ως ισχυρού ηγέτη ενάντια στη Δύση, η οποία "ταλαιπωρεί"  τη χώρα του.

«Δεν βλέπω τον Ερντογάν να λήγει αυτή την ομηρία πριν από τις εκλογές», είπε μια από τις πηγές που ενημέρωσε το Al-Monitor.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Σουηδών διανοουμένων και της κοινωνίας των πολιτών ότι η Kristersson μπορεί να αποδειχθεί πιο ευέλικτη, αφού θα έδειχνε ελάχιστη συμπάθεια για τους ξένους αντιφρονούντες, ακόμη και αυτούς με σουηδική υπηκοότητα.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους λόγω ύποπτων δεσμών με το PKK σύμφωνα με τη σουηδική υπηρεσία ασφαλείας, και υπό το φως του γεγονότος ότι αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί γενικά μια πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική, εγώ θα προσέβλεπε σε αυτό σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη γενική πολιτική», δήλωσε ο Paul Levin, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή του προκατόχου της για αυστηρή τήρηση των σουηδικών αρχών για το κράτος δικαίου, «Ο πρωθυπουργός έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στη συμφιλιωτική ρητορική, μια προθυμία να ακούσει πραγματικά τις τουρκικές απαιτήσεις», είπε ο Levin.

Σε ένα άρθρο για την εφημερίδα Expressen, η πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Ulrike Hyllert, σημείωσε ότι «η Τουρκία επικαλείται τις δημοκρατικές αρχές για να ασκήσει πίεση στη Σουηδία. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό εγκατέλειψε όλες τις δημοκρατικές αρχές».

Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, στενός σύμμαχος του Ερντογάν που είναι επίσης φιλικός με τη Ρωσία, έχει σηματοδοτήσει ότι θα επιτρέψει την επικύρωση των μελών της Σουηδίας και της Φινλανδίας πριν από το τέλος του έτους, αφήνοντας μόνη της την Τουρκία.

Σε ένα άρθρο για τη σουηδική εφημερίδα Svenksa Dagbladet με τίτλο «Μην ακούτε μόνο τον Ερντογάν, κύριε Kristersson», η Bitte Hammargen, μια ανεξάρτητη αναλύτρια για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή και ανώτερη συνεργάτης του Σουηδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, προέτρεψε την  κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις.

«Πολλοί από εμάς υποστηρίξαμε ότι η Σουηδία παραμένει υπομονετική και έχει αρχές», είπε η Hammargen στο Al-Monitor. «Σε τελική ανάλυση, εάν η ρωσική επιθετικότητα επεκταθεί στην περιοχή, το ΝΑΤΟ θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή του στη Σουηδία και τη Φινλανδία, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη ή όχι».


«Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους λόγω ύποπτων δεσμών με το PKK σύμφωνα με τη σουηδική υπηρεσία ασφαλείας, και υπό το φως του γεγονότος ότι αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί γενικά μια πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική, εγώ θα προσέβλεπε σε αυτό σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη γενική πολιτική — εκεί θα μπορούσε να υπάρξει κάποια κίνηση», δήλωσε ο Paul Levin, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή του προκατόχου της για αυστηρή τήρηση των σουηδικών αρχών για το κράτος δικαίου, «Ο πρωθυπουργός έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στη συμφιλιωτική ρητορική, μια προθυμία να ακούσει πραγματικά τις τουρκικές απαιτήσεις», είπε ο Levin στο Al. -Οθόνη.

Σε ένα άρθρο για την εφημερίδα Expressen, η πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Ulrike Hyllert, σημείωσε ότι «η Τουρκία επικαλείται τις δημοκρατικές αρχές για να ασκήσει πίεση στη Σουηδία. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό εγκατέλειψε όλες τις δημοκρατικές αρχές».

Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, στενός σύμμαχος του Ερντογάν που είναι επίσης φιλικός με τη Ρωσία, έχει σηματοδοτήσει ότι θα επιτρέψει την επικύρωση των μελών της Σουηδίας και της Φινλανδίας πριν από το τέλος του έτους, αφήνοντας μόνη της την Τουρκία.

Σε ένα άρθρο για τη σουηδική εφημερίδα Svenksa Dagbladet με τίτλο «Μην ακούτε μόνο τον Ερντογάν, κύριε Kristersson», η Bitte Hammargen, μια ανεξάρτητη αναλύτρια για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή και ανώτερη συνεργάτης του Σουηδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, την προέτρεψε. κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις, λέγοντας ότι η Σουηδία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το κράτος δικαίου.

"Πολλοί από εμάς υποστηρίξαμε ότι η Σουηδία παραμένει υπομονετική και έχει αρχές», είπε ο Hammargen στο Al-Monitor. Σε τελική ανάλυση, εάν η ρωσική επιθετικότητα επεκταθεί στην περιοχή, το ΝΑΤΟ θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή του στη Σουηδία και τη Φινλανδία, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη ή όχι"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από το παραπάνω άρθρο, αξίζει να εστιάσουμε στην καθόλου τυχαία ημερομηνία επίσκεψης του Σουηδού Πρωθυπουργού Ulf Kristersson στην Τουρκία  και τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στις 8 Νοεμβρίου με αντικείμενο την αποδοχή εισοδου της χώρας του στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, ενώ 4 ημέρες  νωρίτερα ο  γνωστός για τις φιλοτουρκικές θέσεις του  ΓΓ του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η σημασία της 8ης Νοεμβρίου

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία επίτηδες "σέρνει χρονικά" το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας εφόσον μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ στο Κογκρέσο στις 8 Νοεμβρίου οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν την πλειοψηφία, να πιέσει με την αποδοχή εισόδου της Σκανδιναβικής χώρας για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ  σημειωτέον ότι ήταν το μόνο από όλα τα Ελληνικά και Διεθνή ΜΜΕ, το οποίο με άρθρο-ανάλυσή του  στις 28 Αυγούστου 2022, 2 μήνες νωρίτερα, με τίτλο"Για ποιο λόγο μέχρι την 8η Νοεμβρίου έχει πολύ μικρή πιθανότητα η πρόκληση προσχεδιασμένου θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στο Αιγαίο", ουσιαστικά απέκλειε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ένταξη της  Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα  έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση  των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για την Μόσχα, αλλά και αγκίστρωση  ένοπλου στρατιωτικού δυναμικού, το οποίο θα στερηθεί ο Πούτιν από το μέτωπο της Ουκρανίας.

Έτσι η  επιβράδυνση της ένταξης της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τον Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση, γιαυτό και όλας προέβη σε μερική επιστράτευση, στέλνοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες  για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες Ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Κατά συνέπεια ο Ερντογάν με την χρονική επιμηκυνση της αποδοχής εισόδου της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμμέσως πλήν σαφώς παίζει το παιγνίδι του Πούτιν, σε βάρος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Ποιά θα είναι η συνέχεια;

Αντιλαμβανόμαστε ότι η 8η Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα των εκλογών στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ότι αποτελούν σημεία καμπής για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με τον  αμερικανοτούρκο ιατρό Μεχμέτ Όζ ο οποίος  διεκδικεί το χρίσμα της ρεπουμπλικανικής παράταξης για τη θέση Γερουσιαστή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπου φαίνεται να έχει το  δημοσκοπικό προβάδισμα, να υπολογίζεται από την Άγκυρα ότι θα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ωστόσο οι τουρκικοί πανηγυρισμοί δεν αντανακλούν στην παραγματικότητα, αφού κατά πόσο τυχόν νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές θα σημάνει και την πώληση των F-16, χωρίς όρους μάλιστα μένει να το δούμε. 

Η Τουρκία, ακόμα και αν  υποθετικά καταφέρει τελικά να πάρει τα F-16 , πράγμα μάλλον πιθανό, αφού  αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει ως αντάλλαγμα αποδοχής της αναφορικά με την είσοδο Φινλανδίας-Σουδίας στο ΝΑΤΟ, δεν θα τα έχει πριν από το 2028, καθώς θα πρέπει να περιμένει για να μπει στη γραμμή παραγωγής, γεγονός  που σημαίνει ότι θα τα αποκτήσει  επιμερισμένα σε "σαλαμοποιημένες αφίξεις" 

Παράλληλα η Ελλάδα μέχρι τότε θα έχει ενισχύσει σημαντικά το στόλο της, καθώς θα έχει όλα τα Rafale . όλα έως το 2024, 83 πλήρως αναβαθμισμένα F-16 Viper,μέχρι το 2017, και  θα είναι στο κατώφλι της απόκτησης των F-35.

Συνεπώς για το πούμε στην καθομιλουμένη, "άνθρακας ο χρυσός" για τους Τούρκους, ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, εάν και εφόσον όμως αρκεστούν στην λύση των F-16 και δεν αποκτήσουν παράλληλα και τα Eurofighter Typhoon από την Μ. Βρετανία.

Το σημαντικότερο όλων κατά την εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν πιεζόμενος από τις  τουρκικές εκλογές που πλησιάζουν και την διαφαινόμενη ήττα του, είναι "αναγκασμένος" να παίζει το Εθνικιστικό χαρτί σε βάρος της Ελλάδας, ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ σε βάρος της χώρας μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ