Βαλκάνια

Μετά την "αραβική άνοιξη" έρχεται η "βαλκανική άνοιξη”; Τι θα συμβεί σε Βοσνία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σκόπια

Η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και τα Σκόπια αποτελούν στόχο της σερβορωσικής ατζέντας για αποσταθεροποίηση και εφαρμογή του χειρότερου σεναρίου υπέρ των συμφερόντων τους, για μια “βαλκανική άνοιξη”.

Αλβανικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν τις απειλές και τις διακηρύξεις απόσχισης από τους Σερβοβόσνιους στην Βοσνία, τους οποίους θα ακολουθήσουν και οι Κροάτες κάνοντας την αρχή και στις υπόλοιπες χώρες.

“Οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων συνεχίζουν να προβάλλονται με διαφορετικά σενάρια, στα οποία Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νέους κινδύνους από το τέλος του πολέμου μέχρι σήμερα, έχοντας βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο του πανσλαβισμού”, γράφει ο Medai Shaholli.

Την ίδια περίοδο, Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ, απείλησε ότι το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο θα σταματήσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να συμμορφώνεται με 140 νόμους που στηρίζουν το σημερινό κράτος της Βοσνίας, και θα δημιουργήσει το δικό του στρατό, συνοριακή αστυνομία, φορολογική αρχή και δικαστική εξουσία.

Ο Ντόντικ έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την ημερομηνία έναρξης αυτών των μέτρων ενόψει της έντονης πίεσης από το εξωτερικό και από επικριτές της αντιπολίτευσης εντός της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Αλλά δεν έχει δείξει κανένα σημάδι επανεξέτασης της πορείας του, που θα ισοδυναμούσε με απόσχιση της σερβικής οντότητας, την οποία θα ακολουθήσει με μαθηματική ακρίβεια και πληροφορίες οι Κροάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές από τις θέσεις του Ντόντικ χαίρουν μεγαλύτερης υποστήριξης μεταξύ των Σέρβων και των Ρώσων.

Το εκλογικό σύστημα της Βοσνίας χρειάζεται μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση ορισμένων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικότερα μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία όλοι οι πολίτες – όχι μόνο τα μέλη των τριών εθνικών οντοτήτων που αναγνωρίζονται από το σύνταγμα, δηλαδή οι Μουσουλμάνοι, οι Σέρβοι και οι Κροάτες, θα πρέπει να είναι επιλέξιμοι υποψήφιοι για την προεδρία.

Οι Κροάτες της Βοσνίας απαιτούν επίσης τη δική τους εκλογική περιφέρεια, στην οποία αποτελούν την πλειοψηφία, έτσι ώστε η Βοσνιακή πλειοψηφία στην Ομοσπονδία να μην μπορεί να εκλέξει το μέλος της κροατομουσουλμανικής οντότητας, όπως συνέβη στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες.

Για πολλούς  ωστόσο, η δημιουργία μιας εκλογικής περιφέρειας με κροατική πλειοψηφία, "μυρίζει" ακόμη περισσότερο απόσχιση.

Όσο για τη Ρωσία, ο Ντόντικ ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη της Μόσχας για το σχέδιο απόσχισης του.

Η Ρωσία έχει προσφέρει υψηλού επιπέδου υποστήριξη στους Σέρβους και θεωρεί τη Βοσνία ως ένα δυτικό μόρφωμα, το οποίο με χαρά θα διέλυε, ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος.

Είναι σαφές ότι  υποστήριξη της Μόσχας στους Σερβοβόσνιους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούν πολλοί, και η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημη αξίωση για ανεξαρτησία τους.

Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα, ήθελε εδώ και καιρό να κλείσει το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου και αντιτάχθηκε στην επιλογή του Γερμανού Christian Schmidt ως νέου επικεφαλής.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Σερβίας επιθυμεί την απόσχιση των Σερβοβόσνιων, καθώς και την μελλοντική ενσωμάτωση τους στο σερβικό κράτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε στις 3 Νοεμβρίου 2021, την παράταση της παρουσίας για ένα χρόνο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, αλλά μόνο αφού αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές στον ύπατο αρμοστή, μετά τις απειλές της Ρωσίας να ασκήσει βέτο .

Η διαμάχη του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορούσε λιγότερο την ανανέωση της εντολής για την ειρηνευτική δύναμη των 600 ατόμων υπό την ηγεσία της ΕΕ, γνωστής ως EUFOR, παρά  τον ρόλο του ύπατου αρμοστή (OHR), που για την Μόσχα είναι ένας θεσμός πλέον ξεπερασμένος.

Μόσχα και Πεκίνο, δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Γερμανό ύπατο αρμοστή Σμιντ, για αυτό και τον εμπόδισαν να μιλήσει στη συνάντηση για τη Βοσνία, με τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Vasily Nebenzia, ενώ αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία του.

Λόγω της αντίθεσης της Ρωσίας και της Κίνας, ο Schmidt δεν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απολάμβαναν οι προκάτοχοί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους όρους των συμφωνιών του Ντέιτον, απολαμβάνει κυβερνητικές εξουσίες που θεωρητικά είναι σχεδόν απεριόριστες, αλλά χωρίς πλήρη διεθνή υποστήριξη θα είναι δύσκολο για αυτόν να τις χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.

Τι πρέπει να γίνει όμως στο υπαρκτό σενάριο απόσχισης των Σερβοβόσνιων;

Η αντιμετώπιση της απόσχισης της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα απαιτήσει μια σθεναρή απάντηση. Οι επικεφαλής σε Ουάσιγκτον και  Βρυξέλλες, θα καθορίσουν τις κόκκινες γραμμές τους προς όλους.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν πιθανούς συμβιβασμούς με τον Ντόντικ, ο οποίος είναι διατεθειμένος να κάνει πράξει τις απειλές του με αντάλλαγμα παραχωρήσεις για το καθεστώς της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Βοσνία, αναφέρουν δυτικές πηγές.

Όπως και να έχει όμως, Σέρβοι και Κροάτες, φέρονται να ετοιμάζονται για απόσχιση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αφού, κράτος και βοσνιακή εθνική συνείδηση δεν υφίσταντο ποτέ στην ιστορία.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ