Μέση Ανατολή

Τρελαμένος με τον Ερντογάν Ισραηλινός υπουργός απαιτεί το κλείσιμο των τουρκικών πρεσβειών σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ

Στα ύψη η αντιπαράθεση Τουρκίας και Ισραήλ, αφού οι Τούρκοι πιέζουν για την αποστολή τουρκικής ειρηνευτικής δυνάμεως στην Γάζα, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο την Χαμάς. 

Ισραηλινός υπουργός δήλωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής, ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι συμπεριφορά «εχθρικού κράτους», επικαλούμενος την μεγάλη υποστήριξη του Ερντογάν προς τη Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Υποθέσεων Διασποράς του Ισραήλ, Αμιχάι Τσικλί, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή να κλείσει αμέσως τα προξενεία της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ και να θέσει εκτός νόμου την τουρκική υπηρεσία βοήθειας TIKA, επικαλούμενος την υποστήριξη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη Χαμάς.

Ο Τσικλί έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ και τις δημοσίευσε στο X/Twitter, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα προωθεί «εχθρική πολιτική ανατροπή» υπό πολιτιστικό πρόσχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν σχολίασε αμέσως. Ο Τσικλί έγραψε ότι «το Ισραήλ πρέπει να απελάσει όλους τους εκπροσώπους του Ερντογάν από την κυρίαρχη επικράτειά του και από την αιώνια πρωτεύουσά του, την Ιερουσαλήμ», προσθέτοντας ότι «κανένα έθνος που σέβεται τον εαυτό του δεν θα ανεχόταν αυτή τη συμπεριφορά».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «η φιλία μεταξύ των εθνών μας μπορεί να αποκατασταθεί» εάν οι Τούρκοι «απομακρύνουν τον δικτάτορά τους».

Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε τη ρητορική και τις ενέργειες του Ερντογάν ως «εχθρικού κράτους», επισημαίνοντας την ανοιχτή υποστήριξη της Άγκυρας στη Χαμάς και τις τζιχαντιστικές ομάδες και τις επανειλημμένες εκκλήσεις για καταστροφή του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος  έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τον Ερντογάν για υποκίνηση κατά του Ισραήλ. Ο Τσικλί ζήτησε την απαγόρευση της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού, ισχυριζόμενος ότι προωθεί πολιτικούς στόχους υπό το πρόσχημα πολιτιστικών προγραμμάτων.

Αναλυτές και σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι φορείς που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της TIKA, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους στην Ιερουσαλήμ με τρόπους που το Ισραήλ θεωρεί ως υπονόμευση της κυριαρχίας.

Ο Τσικλί ολοκλήρωσε την δήλωσή του με άμεση έκκληση για δράση κατά των απεσταλμένων της Άγκυρας στο Ισραήλ. «Κανένα έθνος που σέβεται τον εαυτό του δεν θα ανεχόταν αυτή τη συμπεριφορά», έγραψε  ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η  διαμάχη ξεκίνησε με μια έντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σχετικά με τις σχεδιαζόμενες «μεταρρυθμίσεις στον τομέα του γάλακτος».

Η διαφωνία γρήγορα μετατράπηκε σε κατηγορίες για την εμπορική πολιτική και την εισαγωγή ξένων αγαθών. Ο Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε τον Σμότριτς ότι προωθεί ένα σχέδιο που «ανοίγει την αγορά στους Τούρκους», προειδοποιώντας ότι η εξάρτηση από το εισαγόμενο γάλα θα μπορούσε να γίνει στρατηγική ευθύνη σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σμότριτς απέρριψε τον ισχυρισμό, υπονοώντας ότι ο Μπεν-Γκβιρ δεν κατάλαβε τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης. Καθώς η διαφωνία εντεινόταν, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο της συνεδρίασης, προτρέποντας τους υπουργούς να «μιλούν αργά και συνοπτικά».

Ωστόσο, η συνεδρίαση σύντομα στράφηκε σε ευρύτερη πολιτική κριτική κατά της Τουρκίας.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, με την Άγκυρα να επικρίνει επανειλημμένα τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Γάζα και το Ισραήλ να κατηγορεί όλο και περισσότερο την Τουρκία για πολιτική παρέμβαση στην Ιερουσαλήμ.

Η Άγκυρα κάνει προσπάθειες πολιτικής παρέμβασης στο Ισραήλ, κάτι που συστηματικά λαμβάνει χώρα κατά της Ελλάδος και της Κύπρου εδώ και χρόνια, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην απαντούν με τον δέοντα τρόπο, αυξάνοντας την μεγαλομανία των Τούρκων.,     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Κυκλώνει την Ινδία ο Ερντογάν - Με ποια χώρα εκτός του Πακιστάν συμμάχησε στρατιωτικά η Τουρκία για να χτυπήσει με πόλεμο την Ινδία;

Σε αυτήν την χώρα η Άγκυρα στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους και τροχοφόρα άρματα μάχης ενώ κρατά “ζεστό” το θέμα του...