Ένοπλες Συρράξεις

Τομή στη Λιβύη! Ο Στρατάρχης Χάφταρ θα αναγνωρίσει το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στις εκλογές

Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο,  Κινούμενη άμμος η Λιβύη! "'Ασσο στο μανίκι" κρατούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αφού διαφαίνεται ότι πριμοδοτούν την εκλογή Χαφτάρ, είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην απόφαση ΗΠΑ-Ισραήλ να μην αφήσουν Τουρκία και Ρωσία να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στην Λιβύη.

Τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι  "ο Χάφταρ, ενδέχεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στις εκλογές.", αναδημοσιεύοντας επί της ουσίας  άρθρο της βρετανικής εφημερίδας "The Times".

Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πραξικοπηματία Χάφταρ στις επικείμενες εκλογές, ο Χάφταρ θα ανοίξει ξανά κανάλια επικοινωνίας με το Ισραήλ.

Στο άρθρο αναφερόταν ότι υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Τομπρούκ, υποστηρικτή του Χάφταρ και Ισραηλινών αξιωματούχων,  ενώ σημειωνόταν ότι η επίσκεψη του γιου του Στρατάρχη  Χάφταρ, του Σαντάμ Χάφταρ στο Τελ Αβίβ, ήταν επιβεβαίωση των παραπάνω. 

https://www.youtube.com/watch?v=FpmKMZ6fVqA

Από την άλλη πλευρά, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σαντάμ Χάφταρ, ο οποίος πραγματοποίησε μια απροσδόκητη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, υπέγραψε ένα πρώτο έγγραφο που ανέφερε στις ισραηλινές αρχές και ότι θα αναγνώριζε επίσημα το Ισραήλ εάν ο πατέρας του Χάφταρ ερχόταν στην εξουσία ως αποτέλεσμα των εκλογών.

Αναφορές κάνουν λόγο ότι ήταν η ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Haaretz που πρωτοστάτησε στην είδηση, ότι δηλαδή ο Σαντάμ Χάφταρ πέταξε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ με ένα γαλλικής κατασκευής Dassault Falcon, ένα ιδιωτικό τζετ που έφτασε από το Ντουμπάι την περασμένη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμεινε στο αεροδρόμιο για όχι περισσότερο από 90 λεπτά σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν πλέον σε όλο το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Αναφέρθηκε ότι ο Σαντάμ συναντήθηκε με ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και «αναζητά στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια από το Ισραήλ» ενόψει των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εκτός από το γεγονός ότι όλοι μέχρι τώρα ρωτούν αν ο Khalifa Haftar μπορεί να κερδίσει στις εκλογές, αναφέρουν ότι είναι έτοιμος να προσφέρει στο Ισραήλ ως αντάλλαγμα για τη στήριξη του σε αυτές την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων του με τη Λιβύη.

Η Λιβύη θα είναι σε τέτοια περίπτωση η πέμπτη αραβική χώρα που ομαλοποιεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν τρέφει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το ιστορικό του στρατηγού Χάφταρ, ο οποίος κυβέρνησε το καλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης από το 2014 έως το 2020, όταν συνήφθη μια ειρηνευτική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να ενώσει τη χώρα και να διεξαχθούν εκλογές.

Θεωρείται βέβαιο σχεδόν ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει τους Χάφταρ από άποψη χρημάτων, και θα παράσχει σε αυτούς στρατιωτικό υλικό εκτός από τους άλλους περιφερειακούς τοςυ συμμάχους, όπως η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

https://www.youtube.com/watch?v=uSQNd72eECo

Ωστόσο μια τέτοια σχέση Ισραήλ-Λιβύης δεν θα διέλυε περαιτέρω το λιβυκό έθνος που εξακολουθεί να υποφέρει από αιματηρά δεινά του παρελθόντος.

Τόσο ο Σαντάμ όσο και ο πατέρας του Χαλίφα Χάφταρ παίζουν το παιχνίδι της ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ, διατεινόμενοι πως, αφού τέσσερα κράτη της περιοχής, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σουδάν και Μαρόκο, ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ στα τέλη του 2020, γιατί να μην το κάνει και η Λιβύη;

Και όντως, γιατί όχι;

Οι Χάφταρ ετοιμάζονται επί του παρόντος για την προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, προσλαμβάνουν εταιρείες συμβούλων δημοσίων σχέσεων για να τους βοηθήσουν, και μερικές από αυτές είναι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία με αναφορές ότι ισραηλινοί ειδικοί βοηθούν επίσης.

Στήριξη από τις ΗΠΑ στον Χαφτάρ

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα  Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε τις υποθέσεις κατά του διοικητή του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χάφταρ και συγκεκριμένα  την περασμένη  Πέμπτη, ο Leonie M. Brinkema, περιφερειακός δικαστής των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε σχετική απόφαση παραπέμποντας την εκδίκαση των υποθέσεων κατά του Khalifa Haftar, μετά τις επερχόμενες εκλογές στη Λιβύη.

Σε έγγραφο που σχολιάζει την απόφαση, η δικαστής είπε ότι λόγω της πρόσφατης παρέμβασης στις δικαστικές υποθέσεις, των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και της πρόθεσης της Χάφταρ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, αποφάσισε να παγώσει και τις τρεις υποθέσεις μέχρι το τέλος των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μέλει γενέσθαι;

Κατόπιν των παραπάνω αναμένουμε τα εξής:

Την καταδίκη περαιτέρω παραμονής ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη, ως αποτέλεσμα του Συνεδρίου στο Παρίσι, αλλά και την επίκληση τήρησης  του χρονοδιαγράμματος από τη Ρωσία, σύμφωνα με την απόφαση της 8ης Οκτωβρίου της JMC. 

Η Τουρκία δεν μετέχει στο Συνέδριο στο Παρίσι και συνεπώς δε θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, ωστόσο εκτίμηση είναι ότι θα παρέμβει φραστικά ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας  κατά τον πάγιο ισχυρισμό του, ότι η Τουρκία βρίσκεται νόμιμα στη Λιβύη, ως απότοκο της συμφωνίας Ερντογάν-Σάρατζ. Τυχόν συνέχιση παραμονής ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων μετά τις εκλογές, ευνοεί την άσκηση επιρροής της Ρωσίας και κυρίως της Τουρκίας  στον νέο Λίβυο Πρόεδρο για νομιμοποίηση του παράνομου τουρκιλοβυκού μνημονίου με συνέπεια την κλοπή μεγάλου μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Ωστόσο, η κίνηση των ΗΠΑ για εκδίκαση των 3 υποθέσεων κατά του Στρατάρχη Χαφτάρ μετά τις εκλογές στη Λιβύη, σε συγκερασμό με τις στενές επαφές Ισραήλ-Χαφτάρ , δείχνουν ότι τον "άσσο στο μανίκι" τον κρατούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αφού διαφαίνεται ότι πριμοδοτούν την εκλογή Χαφτάρ για την Προεδρία.

Αυτό θα ήταν άκρως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού ο Χαφτάρ είναι ορκισμένος εχθρός των Τούρκων και πολέμιος του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Fbn-ovUGYPM

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ