Ελληνοτουρκικά

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τρεις ελληνικές ασκήσεις σε σημεία «φωτιά» για την Τουρκία και στο βάθος «Μέδουσα»

Λίγες ώρες αφότου δήλωσε ότι θα εξορύξει τα πάντα σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν για να συνδέσει τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό του με το σήμερα και να ψέξει και τους κεμαλιστές που έχουν απομείνει και κάνουν… «αντιπολίτευση», αναφέρθηκε στα μέτωπα που βρέθηκε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ που σαν σήμερα έφυγε από την ζωή το 1938... 

«Αν προσέξετε ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν στη Λιβύη, ήταν στη Συρία, ήταν στα Δαρδανέλια, στα σύνορά μας στον Καύκασο. Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν σε κάθε σπιθαμή γης της Ανατολίας (Μικρά Ασία). Αυτοί μας λένε τι κάνετε στο Αζερμπαϊτζάν, τι κάνετε στη Συρία, τι δουλειά έχετε στη Λιβύη. Εσείς δεν ήσασταν Κεμαλιστές;» δήλωσε χαρακτηριστικά την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 0,2% στο 21,9%, σύμφωνα την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία για τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των ανέργων στην γειτονική χώρα είναι 3 εκατομμύρια 794 χιλιάδες.

Την ίδια ώρα το γεράκι της Άγκυρας σε συνέντευξή του στη Hurriyet αναφέρει ότι οι διμερείς συμμαχίες της Ελλάδας θα προκαλέσουν ζημιά και ρωγμές στο ΝΑΤΟ. «Στη Μεσόγειο κάποιες χώρες δεν κοιτάζουν το μπόι τους και την ισχύ τους και προσπαθούν να αναλάβουν κάποιους ρόλους». 

Η Αθήνα απέναντι στην τουρκική νευρικότητα συνεχίζει να ατσαλώνει τις στρατιωτικές της συμμαχίες. Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι χώρες που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν, χωρίς να αποκλείεται την τελευταία στιγμή να προστεθεί και η Γαλλία, στην μεγάλης κλίμακας άσκηση «Μέδουσα» που από την Κυριακή θα στείλει ένα ακόμα μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος στην Άγκυρα. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ωστόσο και πέρα από την άσκηση Μέδουσα θα διενεργήσουν και μεμονωμένες ασκήσεις οι οποίες αναμένεται να… πονέσουν την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη θα είναι μια άσκηση πυρών στις 12 Νοεμβρίου μεταξύ Λέσβου και Χίου. Ένα σημείο δηλαδή που η Άγκυρα επιχείρησε με τις παράνομες ΝΟΤΑΜ να κλείσει για ένα ολόκληρο μήνα από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη περιοχή είναι στις 13 Νοεμβρίου μέσα στην «ζώνη» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και έχει να κάνει με αεροναυτική άσκηση. Η τρίτη περιοχή είναι νοτίως του Καστελορίζου για τις 15 Νοεμβρίου επίσης για αεροναυτικές ασκήσεις για την οποία η Τουρκία ήδη ήγειρε θέμα αποστρατικοποίησης του ακριτικού ελληνικού νησιού με αντιNavtex που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.

• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.

https://www.youtube.com/watch?v=6oNy8u_I91I

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εσωτερική Ασφάλεια 0

Φωτιά στην Ευρώπη: Μυστικός εθνικιστικός στρατός της Βρετανίας ενώ στην Γερμανία έχουμε “Aφγανικό στρατό” κατά των εχθρών του Ισλάμ

Επερχόμενη σύγκρουση κοινωνιών στην πολυπολιτισμική Ευρώπη που αντιμετωπίζει επίσης ανεργία και ανασφάλεια; Η πρώτη...