Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσοι αναλυτές για Μ. Θάλασσα: «Αχρηστεύει» τον Turk Stream το τουρκικό κοίτασμα

Εντελώς νέα δεδομένα δημιούργησε η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου ότι η χώρα του ανακάλυψε κοίτασμα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο οικόπεδο Tune 1, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος είπε ότι  η ανακάλυψη αυτή του κοιτάσματος φυσικού αερίου είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και άλλων ευρημάτων στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Ιούλιο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih είχε ξεκινήσει γεωλογική εξερεύνηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία, όπως σημειώνεται από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "EurAsia Daily", αναζητά ενεργά αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη και τη Μεσόγειο θάλασσα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αυτές οι έρευνες έχουν ήδη κοστίσει στην Άγκυρα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι την ανακοίνωση του Ερντογάν δεν είχαν φέρει μεγάλη επιτυχία.

Τώρα, φαίνεται ότι η ανακάλυψη υλοποιήθηκε στο τμήμα αυτό στην τουρκική ΑΟΖ κοντά όμως στα θαλάσσια σύνορα με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κοίτασμα σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία είναι "καλής ποιότητας", ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το βάθος του.

Ταυτόχρονα, εμπειρογνώμονες από την αμερικανική ειδική υπηρεσία καταγραφής ενεργειακών αποθεμάτων, έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν ότι στο πλαίσιο του νέου τουρκικού κοιτάσματος, οι ανάγκες της Τουρκίας σε ρωσικό αέριο μπορεί να μηδενιστούν επειδή η χώρα αυτή, αν θέλει, μπορεί να το εξάγει στην ΕΕ μέσω Βουλγαρίας, Ουκρανίας και Ελλάδος.

Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε το ερώτημα το τι θα συμβεί στον αγωγό Turk Stream,ο οποίος δημιουργήθηκε μόνο για να αυξήσει το μερίδιο της Μόσχας χρόνων στην τουρκική αγορά;

«Υπάρχει ήδη μια ριζοσπαστική άποψη ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που μας κόστισε αυτός ο αγωγός, απλά τα «πνίξαμε» στη θάλασσα», δηλώνει η Ρωσίδα ειδική επί ενεργειακών θεμάτων Svetlana Gomzikova.

Ο Ρώσος αναλυτής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας, λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Igor Yushkov τόνισε για το ίδιο θέμα σε συνέντευξη του:

«Στην πραγματικότητα, οι προοπτικές της τουρκικής αγοράς δεν είναι ακόμη εντελώς σαφείς, διότι δεν γνωρίζουμε το αν θα έχουν μεγάλη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Ωστόσο, κατασκευάστηκε η πρώτη φάση του αγωγού Turkish Stream, που προοριζόταν μόνο για την τουρκική αγορά, για να αντικαταστήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Balkan. Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, το ρωσικό αέριο πήγε στην Τουρκία.

Το ρωσικό σχέδιο με τους αγωγούς Nord Stream 2 και Turkish Stream θα επέτρεπε στη Ρωσία να εγκαταλείψει εντελώς τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

"SP": - Ακούγονται ήδη φωνές ότι με την ανακάλυψη των δικών της πεδίων, η Τουρκία δεν θα χρειαστεί ρωσικό αέριο. Αυτό είναι αλήθεια?

«Όσον αφορά τα κοιτάσματα εδώ θα περίμενα ακόμη κάποια επιβεβαίωση. Δηλώσεις όχι από πολιτικούς ότι «έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή», αλλά από ενεργειακές εταιρείες που θα επιβεβαιώσουν τα αποθεματικά. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες στον κόσμο που αξιολογούν αυτά τα αποθεματικά και διενεργούν ελέγχους. Πρέπει να περιμένουμε αυτά τα δεδομένα.

Πριν από αυτό, καμία άλλη χώρα δεν είχε ανακαλύψει  μεγάλα κοιτάσματα  στη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν πολλά μικρά κοιτάσματα στην περιοχή της Οδησσού και της Κριμαίας.

SP: - Τι γίνεται όμως με τα αποθέματα που εξερεύνησε η Ρουμανία στη ζώνη του οικοπέδου Ποσειδώνα; Υπάρχει μόνο ένα πεδίο 80 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Παρεμπιπτόντως, οι Τούρκοι τρυπούσαν κάπου εκεί κοντά ...

«Ο όγκος του πεδίου της Ρουμανίας είναι μικρότερος από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι τα ανακτήσιμα αποθεματικά (αποθεματικά που μπορούν να εξαχθούν εκεί) θα είναι ακόμη λιγότερο. Και όσο λιγότερα είναι τα συνολικά αποθέματα του πεδίου, τόσο λιγότερα μπορείτε να εξαχθούν  ετησίως.

Για παράδειγμα, εάν έχετε 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τότε θα παράγετε ένα κάθε φορά, δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το καθένα. Αυτή είναι μια μικρή ετήσια παραγωγή.

Συνεπώς, εξακολουθώ να αμφιβάλλω ότι μιλάμε για ορισμένα σοβαρά, πράγματι, αποθεματικά. Απλώς, για πολύ καιρό οι Τούρκοι πολιτικοί μιλούσαν  για "μάχες" σε υπεράκτια πεδία. Ότι τα κοιτάσματα είναι εδώ και εκεί και ότι θα έβρισκαν και θα τα έβγαζαν από παντού. Και τώρα, αφού ανακαλύφθηκε κάτι παρουσιάζεται ως μια τεράστια ανακάλυψη.

Επιπλέον, ο Ερντογάν χρειάζεται νίκες τώρα, η συμπάθια προς την  αντιπολίτευση αυξάνεται στη χώρα του. Και το να δηλώνεις ότι υπάρχουν ενεργειακά επιτεύγματα είναι αρκετά ωφέλιμο.

Επίσης, διαπραγματευόμαστε ενεργά με τη Τουρκία σχετικά με μελλοντικές προμήθειες. Αρκετές συμβάσεις με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά λήγουν φέτος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas.

Επιπλέον, υπάρχει διαμάχη για το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν εκπλήρωσαν τον όρο «λήψη ή πληρωμή» πέρυσι. Επομένως, δεν αποκλείω ότι υπάρχει σενάριο από τουρκικής πλευράς να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη εντύπωση για την «ενεργειακή ανεξαρτησία» τους.

Οι Τούρκοι λένε εάν η Gazprom δεν συμβιβαστεί υπέρ μας, τότε θα την αντικαταστήσουμε εντελώς. Και όχι μόνο από νέους προμηθευτές, αλλά και από τη δική μας παραγωγή.

Όμως, όπως είπα, θα πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα των ενεργειακών εταιρειών, τα οποία θα εκτιμήσουν τι πραγματικά υπάρχει και ποιοι ετήσιοι όγκοι παραγωγής μπορεί να υλοποιηθούν στο τουρκικό κοίτασμα.
Επαναλαμβάνω, κανείς δεν έχει σημαντικά κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα. ούτε η Ρουμανία, ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο ... Ακόμα κι αν η Τουρκία βρήκε κάτι, μπορεί να  μην είναι πιο κερδοφόρο από την αγορά φθηνού αερίου από άλλους προμηθευτές (Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια «ιστορία βαθέων υδάτων», γι 'αυτό το κόστος παραγωγής μπορεί να είναι αρκετά υψηλό.
Δεν είναι απολύτως σαφές με την Τουρκία εάν πραγματοποίησε διερευνητικές γεωτρήσεις ή όχι. Είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε σεισμική εξερεύνηση και, συνεπώς, θα έπρεπε να γίνει και μια διερευνητική γεώτρηση. Σε γενικές γραμμές, πριν τεθεί σε λειτουργία οτιδήποτε θα απαιτηθούν 5-7 χρόνια .

Δηλαδή, αυτή η ιστορία δεν είναι άμεση, επομένως, οι Τούρκοι θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από το εισαγόμενο αέριο, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού.

"SP": - Αλλά η Τουρκία θέλει να προμηθεύει φυσικό αέριο και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Επιπλέον, η Άγκυρα είναι τόσο «ενθουσιώδης» που εισέρχεται ακόμη και σε ξένα οικόπεδα ...

«Ναι, η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι με την Κύπρο και την Ελλάδα, και όλο αυτό έχει κάνει την κατάσταση στην περιοχή η οποία είναι αρκετά εκρηκτική. Στην  Μεσόγειο Θάλασσα έχουμε μια διαμάχη θαλάσσιων οικοπέδων που προστίθεται σε αυτή για το μη εμφανές των αποθεμάτων.

Αλλά στη Μεσόγειο, τουλάχιστον υπάρχουν στοιχεία ότι θα βρεθούν αποθέματα. Για παράδειγμα, το 2010 το Ισραήλ ανακάλυψε το πεδίο φυσικού αερίου Leviathan κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο, με συνολικό απόθεμα 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν όμως τέτοια δεδομένα για κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες ότι η Τουρκία βρήκε όντως κάτι τέτοιο εκεί», τόνισε ο ίδιος.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για το πραγματικό τουρκικό κοίτασμα που δήλωσε ο Ερντογάν, διότι οι Ρώσοι που έχουν «ξεσκονίσει» τον Εύξεινο Πόντο και με δορυφόρους ίσως να ξέρουν τι λένε;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ