Κύπρος

Αποκάλυψη -Τι απάντηση ετοιμάζει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ και γιατί “φόρτωσε” με βαρέα όπλα την Αμμόχωστο;

Η Άγκυρα ετοιμάζει σφοδρή αντίδραση στην συμφωνία Λιβάνου και Κύπρου, ως κύρια απάντηση και στην μεγαλοπρεπέστατη άρνηση που δέχθηκε στην Ευρώπη στο πρόγραμμα SAFE, μέσω Αθήνας, αποκαλύπτει  ο τουρκικός τύπος.

Τα Κατεχόμενα μέσω εντολής της Άγκυρας ετοιμάζουν την ανακήρυξη των αδειοδοτημένων περιοχών γύρω από το νησί για να αντιμετωπίσουν, αυτού που λένε ως "μονομερείς πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής διοίκησης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την Τουρκία, η υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Συρία και η σύνταξή της σύμφωνα με τις συντεταγμένες υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-Κατεχομένων ξεχωρίζει ως στρατηγική επιλογή ( barandergisi.net).

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το τουρκικό καθεστώς, ετοιμάζει την αεροναυτική βάση στην Αμμόχωστο, η οποία  σε συνδυασμό με την ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας και των βάσεων Μισράτα/Αλ Βατίγια στην Λιβύη , θα επιχειρήσει να ελέγξει τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο αλλά και τον έλεγχο της περιοχής.

Κύριος στόχος της Άγκυρας θα είναι η απαγόρευση κάθε ελληνικού, κυπριακού και ισραηλινού ενεργειακού σχεδίου με στρατιωτικά μέσα.   

Για του λόγου του αληθές ο τουρκοκυπριακός τύπος επιβεβαιώνει τον Κύπριο ειδικό κ. Γιάννο Χαραλαμπίδη και την Σημερινή, για την μεταφορά αυτοκινούμενων πυροβόλων Fırtina-2, αντιαρματικών συστημάτων και νέων τεθωρακισμένων οχημάτων που μεταφέρθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα στην Αμμόχωστο. 

Αμυντικοί αναλυτές την ονομάζουν ως «ποιοτική αναβάθμιση» του Αττίλα στην Κύπρο και δεν έχουν καθόλου άδικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποστολή βαρέων όπλων από την Τουρκία στην Κύπρο, υλοποιήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2025

Πρόκειται για Τρεις αποστολές με βαρέα όπλα νέας γενιάς μεταξύ τελών Οκτωβρίου και αρχών Νοεμβρίου. 

Μιλάμε για  οβιδοβόλα T-155 Fırtına-2 (μαζί με τα Fırtına-1), αντιαρματικά συστήματα PARS και KAPLAN STA, πλατφόρμες αεράμυνας KORKUT και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ACV-15. 

Κατά την ίδια περίοδο, τουρκικά στρατεύματα πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση απόβασης με Αμερικανούς πεζοναύτες στο νησί Γιλαντζίκ στο πλαίσιο της άσκησης «Ανατολική Μεσόγειος-2025». 

Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας για «ενίσχυση της στρατιωτικής της αποτροπής» στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ποιοτική και αριθμητική αναβάθμιση αφορά σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Σημερινή :

"Μεταφορά στα κατεχόμενα του τουρκικού πυροβόλου T-155 – Firtina 2. Πρόκειται για εξελιγμένο μοντέλο του Firtina 1. Το Firtina 2 αυξάνει τις ποιοτικές δυνατότητες πυρών υποστήριξης. 

Δυο τύπους αντιαρματικών που οι Τούρκοι μετέφεραν στα κατεχόμενα. Ο ένας είναι το “Pars”, που είναι ανάλογο του ισραηλινού Spike, το οποίο διαθέτει η ΕΦ. 

Το άλλο είναι το «KAPLAN STA», το οποίο είναι συνδεδεμένο με UAV και οπτικοηλεκτρονικά μέσα για να του προσφέρουν εικόνα και ακρίβεια στόχων σε απόσταση από 8 ως 32 χιλιόμετρα.

Μετέφεραν επίσης το  σύστημα  «KORKUT», που είναι τεθωρακισμένο όχημα με μη επανδρωμένο πύργο, φέροντας επ’ αυτού δίδυμο πυροβόλο 35 χιλ. και με ραντάρ αυτόματου εγκλωβισμού χαμηλών ιπτάμενων στόχων όπως drones (UAV) και ελικοπτέρων. Έχει βεληνεκές 4 χιλιόμετρα, ανήκει στο βραχύ σύστημα θόλου της τουρκικής αεράμυνας, και μπορεί να βάλλει και κατά χερσαίων στόχων.

 Αυτό το αντιαεροπορικό σύστημα, όπως και άλλα, είναι δικτυωμένο με κλωβούς «HERİKKS AIR», τα οποία είναι συνδεδεμένα με κινητό σύστημα ραντάρ VURAL ES/EA", που είναι συνδεδεμένο με το σταθερό TRS-22XX με ακτίνα δράσης τα 500 χιλιόμετρα. 

Αμφότερα έχουν ως βάση τους την κορυφή του Πενταδακτύλου, το «Ύψωμα 888».και συνιστούν τμήμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετέφεραν επίσης τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού ZMA-15 με μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο πυργίσκο και πυροβόλο 25χιλ. Διαθέτουν σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός και διενεργεί βολές εν κινήσει.  

Ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στο νησί διπλασιάζεται,και αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000, κάτι που υπογραμμίζει την αλλαγή στην αντίληψη της Τουρκίας για την ασφάλεια απέναντι στο Ισραήλ και την Ελλάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ετοιμάζει στα Κατεχόμενα η Τουρκία

Η Άγκυρα θεωρεί ότι χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση υποστήριξης και οι δύο περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι η «Famagusta» και η «Iskele». Οι προεργασίες κατασκευής της ναυτικής βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει.

H δημιουργία μιας αεροναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι ελλημένη εδώ και καιρό ενώ ο νέος αεροδιάδρομος θα φιλοξενεί μια βάση UAV και UCAV στα κατεχόμενα.

Όπως ανέφερε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος  «σκοπός είναι η ναυτική βάση να διευκολύνει τα πολεμικά μας πλοία στην περιοχή και να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Κύπρος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η τουρκική στρατιωτική ενίσχυση δεν είναι απλώς μια επίδειξη ισχύος, αλλά μια σαφής προειδοποίηση. Οι μικρές αποστάσεις του νησιού καθιστούν τα νέα όπλα ικανά να πλήξουν κρίσιμες υποδομές, ενώ η αεροπορία της Άγκυρας μένει ελεύθερη για άλλα μέτωπα, όπως το Αιγαίο. 

Συναγερμός ηχεί στη Λευκωσία, καθώς ο τουρκικός κατοχικός στρατός κλιμακώνει επικίνδυνα τη στρατιωτική του παρουσία στα Κατεχόμενα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οικονομία 0

Είναι ολετήρες των λαών της Ευρώπης-Τι απίστευτο ζήτησε η ΕΚΤ από την Μελόνι για τον χρυσό της χώρας- Ο ελληνικός χρυσός που βρίσκεται;

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις Βρυξέλλες και σχεδιάζουν να απομυζήσουν τα ασημικά των κρατών μελών όντας έχοντας αποτύχει...