Κόσμος

Θα γίνει Brexit χωρίς συμφωνία; - Σήμερα η επίσημη απάντηση της Μέι

Ένα ζήτημα που απασχολεί την διεθνή πολιτική σκηνή είναι το επερχόμενο Brexit. Γίνεται λόγος για παράταση ή για έξοδο χωρίς συμφωνία. Τι θα ισχύσει τελικά;

Η Τερέζα Μέι θα προτείνει σήμερα επισήμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια ανταρσία βουλευτών που απειλούν να πάρουν αυτοί τον έλεγχο της διαδικασίας του διαζυγίου με την ΕΕ, γράφουν οι εφημερίδες The Sun και Daily Mail.

Η Μέι καταβάλει κάποιες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για να επιτύχει αλλαγές στην συμφωνία που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες, αλλά οι βουλευτές θα προσπαθήσουν αύριο να επιβάλουν την αρχή τους σε μια σειρά από ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Μετά την απόρριψη τον Ιανουάριο με 432 ψήφους κατά έναντι 202 υπέρ από το κοινοβούλιο της συμφωνίας της για το Brexit με τις Βρυξέλλες, που ήταν η χειρότερη ήττα που έχει υποστεί κυβέρνηση στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, η Μέι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την απειλή μιας πιθανής άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Όμως πολλοί Βρετανοί βουλευτές και ορισμένοι υπουργοί της προειδοποίησαν ότι θα κάνουν βήματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση.

Η Μέι θα προτείνει σήμερα στο υπουργικό της συμβούλιο να αποκλείσει επισήμως μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ανοίγοντας την πόρτα σε μια καθυστέρηση εβδομάδων ακόμη και μηνών στην καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, σύμφωνα με την The Sun.

Παράλληλα η Daily Mail σημειώνει ότι η Μέι προτίθεται να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit άνευ συμφωνίας μετά τη δήλωση έως και 15 υπουργών ότι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά.

Το Reuters είχε μεταδώσει χθες ότι η κυβέρνηση της Μέι διερευνά διάφορες επιλογές που υπάρχουν, στις οποίες περιλαμβάνεται μια πιθανή καθυστέρηση του Brexit.

Η στερλίνα αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου φτάνοντας το 1,3152 δολάριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε έναν μήνα. Έναντι του ευρώ επίσης έφτασε στις 86,31 πένες που είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο σε έναν μήνα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο η Μέι θα αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σήμερα αναμένεται να προεδρεύσει υπουργικού της συμβουλίου και στη συνέχεια να ενημερώσει το κοινοβούλιο γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία μετά την Μέι, δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η Μέι μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να ψηφίσει επί μιας συμφωνίας ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ο Λίντινγκτον απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση που του έθεσαν επανειλημμένως αν η Μέι θα αποκλείσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

"Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε μια απολύτως κρίσιμη στιγμή", σημείωσε.

"Χρειάζεται να δείξουμε ψυχραιμία ως κυβέρνηση, να υποστηρίξουμε την πρωθυπουργό, να δούμε ενδελεχώς τις αποφάσεις αυτές και τις αλλαγές αυτές και στη συνέχεια έχουμε μια πολύ σαφή δέσμευση το αργότερο -ελπίζω ότι θα γίνει πιο σύντομα- ως τις 12 Μαρτίου αυτό να επανέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων για μια σαφή απόφαση".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ