Κοινωνία

Το Φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου

Μετά από σκληρή μάχη που δόθηκε και με 3 εταιρείες να έχουν πολύ κοντινές προσφορές, τελικά τον τίτλο του Ανεξάρτητου Μηχανικού για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, φαίνεται να τον κερδίζει η Hill International.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η Αμερικανική εταιρεία που έχει πάρει σημαντικά συμβόλαια τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης για το έργο. Τώρα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των σχετικών εγγράφων για να οριστικοποιηθεί ως οριστικόςς ανάδοχος. Να θυμίσουμε πως τα 4 σχήματα που διεκδίκησαν το έργο είναι:

  1. Έ/Π “OBERMEYER PLANEN + BERATEN GmbH – Yooshin ENGINEERING CORPORATION”
  2. Έ/Π “HILL INTERNATIONAL N.V. – HILL INTERNATIONAL ENGINEERING CONSULTANCY LLC”
  3. Έ/Π “AECOM LIMITED – AECOM INFRASTRUCTURE & ENVIRONMENT UK LIMITED”
  4. Έ/Π “SOCIETÀ PER AZZIONI ESERCIZI AEROPORTUALI S.E.A. – PROINTEC S.A.U.”

Να θυμίσουμε ότι στην παρούσα φάση το έργο παραχώρησης του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι είναι το πλέον προχωρημένο για να ξεκινήσει και θα είναι τελικά το πρώτο έργο “νέας γενιάς” που θα πάρει μπρος, πιθανότατα κάπου στις αρχές Φθινοπώρου από την Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR που θα αναλάβει τις τύχες του για τις επόμενες 4 δεκαετίες.

Τώρα, σύμφωνα με άλλες πηγές, στόχος είναι πριν το καλοκαίρι να σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο να υπογραφεί μέχρι τον Σεπτέμβριο (αφού περάσει φυσικά και από τη Βουλή των Ελλήνων για κύρωση). Όπως όλα δείχνουν οι πρώτες μπουλντόζες στο έργο θα μπουν μέσα στο 2018 και θα ενταθούν το 2019.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι η υπόθεση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι, θα υπογραφεί 9 χρόνια μετά την πρώτη του εξαγγελία από τον πρώην υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά καθώς ήταν από τα λεγόμενα “άτυχα έργα” μιας και η ωρίμανση του συνέπεσε με την κρίση που ταλαιπώρησε τη χώρα με αποτέλεσμα να πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός και να υπάρξει ανάδοχος.

Το έργο με κόστος περίπου 500 εκατ.ευρώ θα είναι ένα από τα έργα αιχμής της επόμενης 5ετίας, μαζί με τα έργα για την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, τον ΒΟΑΚ, τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος και την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Ε65 Στερεάς Ελλάδας.

 Ypodomes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ