Η πολιτική επαναπατρισμού, η οποία είχε ανασταλεί προηγουμένως λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα επαναφερθεί, ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στις 19 Μαΐου 2025.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα θα επηρεάσει άτομα που είναι ήδη εγγεγραμμένα στη χώρα ως αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με επιστολή του Bernd Kresser, Υφυπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, που απεστάλη στις κρατικές αρχές, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τις απελάσεις, ιδίως μεταξύ «νέων, άγαμων, υγιών και αρτιμελών ανδρών».
Εξαιρέσεις από το σχέδιο αποτελούν οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών.
Η γερμανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων θα επιτρέψει και πάλι τις αναγκαστικές επιστροφές βάσει του λεγόμενου «Κανονισμού Δουβλίνο III».
Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι σε περίπτωση άρνησης εγκατάλειψης της Γερμανίας μετά από επίσημη ειδοποίηση, οι μετανάστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μείωση ή πλήρη διακοπή των κοινωνικών τους παροχών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές πολιτικής κατέστησαν δυνατές μετά την απόφαση του γερμανικού Διοικητικού Δικαστηρίου στις 16 Απριλίου.
Δικαστήριο στη Λειψία απέρριψε τους ισχυρισμούς δύο μεταναστών: ενός 34χρονου Παλαιστινίου από τη Λωρίδα της Γάζας και ενός 32χρονου άνδρα από τη Σομαλία.
Η απόφαση ανέφερε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα δεν είναι ταπεινωτικές ή απάνθρωπες για άτομα που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.
Έτσι, το δικαστήριο επιβεβαίωσε το παραδεκτό της απέλασης «άτρωτων» αιτούντων άσυλο πίσω στην Ελλάδα.
Αυτή η απόφαση αποτέλεσε σημείο καμπής για την αναθεώρηση της ομοσπονδιακής μεταναστευτικής πολιτικής.
Οι γερμανικές αρχές την θεωρούν ως βάση για μια αυστηρότερη εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου στον τομέα του ασύλου.
Το ρωσικό άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να δεχθεί πίσω μετανάστες, επικαλούμενη την έλλειψη δίκαιης κατανομής του βάρους μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία για το 2024, από τα 15.453 αιτήματα από τη Γερμανία, η Αθήνα ικανοποίησε μόνο τα 219, και στην πραγματικότητα απελάθηκαν μόνο 22 άτομα.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης Μ. Βορίδης τόνισε ότι η χώρα θα εξετάσει τέτοια αιτήματα.
Η Ευρώπη και η Γερμανία από τότε που ξεκίνησε η μεταναστευτική κρίση το 2015, το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κατηγορούν την χώρα μας για τα πάντα, χωρίς να λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα για να βοηθήσουν σε μια σοβαρή κρίση που συνεχίζει να χτυπά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας εδώ και μερικά χρόνια, και κάτω από την σφοδρή πολιτική πίεση του γερμανικού κόμματος του AFD, οι γερμανικές κυβερνήσεις με κυνικό τρόπο προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα πασάροντας το απλά στην Ελλάδα.
Η χώρα μας δεν πρέπει να δεχθεί καμία επιστροφή μεταναστών ή προσφύγων από την Γερμανία, με δεδομένη την υπάρχουσα υφιστάμενη κατάσταση στις ελληνικές πόλεις και τα νησιά μας.