Ελληνοτουρκικά

Το σχέδιο της Τουρκίας είναι έτοιμο: 120 F-16 Block 70 μέχρι το εθνικό μαχητικό MMU να αρχίζει να παράγεται

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι, μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης, τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο, η οποία υπολείπεται της ρητής υποστήριξης της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας: "Σφαλιάρα" των Αμερικανών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη! Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ για τα F-16 της Τουρκίας, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο ότι η πώληση των F-16 είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γράφαμε και νωρίτερα, για τον ρόλο της κας Νούλαντ και για την Pax Americana και πως αυτή αποτελεί προάγγελο δυσμενών εξελίξεων σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο..

 Σε επιστολή προς το Κογκρέσο, η αμερικανική κυβέρνηση τόνισε ότι, η προτεινόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ενισχύσει τα συμφέροντα ασφαλείας τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, ειδικά υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο : Αποκάλυψη: Το δόλιο σχέδιο της Τουρκίας για την απόκτηση F-16  αλλά και F35 από τις ΗΠΑ, είχαμε αναφέρει επίσης ότι, η Τουρκία προτάσσει στις ΗΠΑ λόγω απειλής της Ρωσίας, αλλαγή στρατηγικής της στη Μαύρη θάλασσα.

Τώρα δια μέσω του ερντογανικού τύπου προτάσσει και ένα εκβιαστικό δίλλημα, καθώς η τουρκική star αναφέρει:  «Εάν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν θετικά στην απαίτηση για αγορά κιτ για τον εκσυγχρονισμό 40 πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 80, θα μπορέσουμε να αποσύρουμε τις επιλογές προμήθειας πολεμικών αεροπλάνων νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικής κατασκευής SU-57 της ημερήσιας διάταξης. Σε αυτή την περίπτωση, έως ότου το National Combat Fighter (MMU/TF-X) συμπεριληφθεί στην απογραφή, η ευπάθεια που μπορεί να εμφανιστεί στη μάχη αέρα-αέρος θα καλυφθεί με 120 αεροσκάφη F-16 Block 70» και συνεχίζει.

«Εάν το Κογκρέσο απορρίψει το αίτημα, οι επιλογές της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία και την Αγγλία ή να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς όπως το SU-57 από τη Ρωσία, θα εμφανιστούν ξανά. Το θέμα του SU-57, μιας από τις πιο ισχυρές επιλογές, ήταν στο παρελθόν στην ημερήσια διάταξη».

Τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, αποτελούν την κύρια δύναμη κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας. Μεταξύ 1987 και 1999, παραδόθηκαν στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία 44 F-16 Block 30, 116 F-16 Block 40 και 80 F-16 Block 50, που κατασκευάστηκαν κυρίως στην Τουρκία. Έτσι, στο απόθεμα συμπεριλήφθηκαν 240 αεροσκάφη F-16. Μετά τη διακοπή της παραγωγής στην Τουρκία το 1999, αγοράστηκαν 30 αεροσκάφη διαμόρφωσης F-16 Block 50+. Έτσι, ο αριθμός των αεροσκαφών της σειράς F-16 που περιλαμβάνονται στο απόθεμα αυξήθηκε σε 270.

Τα επίπεδα μπλοκ των μαχητικών F-16 αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επίπεδα τεχνολογίας. Η Τουρκία πραγματοποίησε επίσης, τον εκσυγχρονισμό 165 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο απόθεμα τη δεκαετία του 2000. Δεδομένου ότι, τα επίσημα στοιχεία δεν αποκαλύφθηκαν, ο αριθμός των F-16 στην απογραφή σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 245, καθώς υπάρχουν και εκείνα που έμειναν καθηλωμένα  λόγω ατυχήματος και άλλων λόγων. Η Τουρκία διαθέτει επίσης, πάνω από 30 εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-4 2020.

Σύμφωνα με την Milliyet, η Τουρκία σχεδίασε την ισχύ της αεροπορικής επίθεσής της, βασισμένη κυρίως σε αεροσκάφη TF-X και F-35 στα τέλη της δεκαετίας του 2020 και της δεκαετίας του 2030 αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, που είναι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, λόγω της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Η Τουρκία έχει θέσει μια σειρά από επιλογές στην ατζέντα της, για να αποτρέψει την αδυναμία που μπορεί να εμφανιστεί τα επόμενα οκτώ χρόνια λόγω του γεγονότος ότι, το Εθνικό μαχητικό αεροσκάφος θα μπει στην απογραφή το 2030. Η ζήτηση για αγορά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, είναι σημαντική σε αυτό το πλαίσιο. Σε περίπτωση που αυτό το αίτημα εγκριθεί από το Κογκρέσο και πραγματοποιηθεί στο τελικό στάδιο, η Τουρκία· Θα έχει περίπου 120 πολεμικά αεροσκάφη F-16 Blok 70, εκφρασμένα ως 4+ γενιάς.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι, υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και την ικανότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και για την εθνική ασφάλεια, τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφέρει στην επιστολή που έστειλε ο Ναζ. Ντουράκογλου, ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νομοθετικές υποθέσεις, στο Κογκρέσο Φρανκ Παλόνε, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πωλήσεις F-35 στην Τουρκία  

Η Τουρκία προσπαθεί επιθετικά, να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαταστήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα F-35 και να ξαναρχίσουν, την πώληση αεροσκαφών stealth που είχε προηγουμένως παραγγείλει. 

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35 πήγαιναν καλά. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν ανέφερε πρόσθετη πρόοδο στην επίλυση της αντιπαράθεσης, σχετικά με το αμερικανικό μαχητικό stealth. 

Η Τουρκία είχε κάνει παραγγελία για περισσότερα από 100 μαχητικά F-35 stealth και παρήγαγε εξαρτήματα για την παραγωγή τους. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον, προχώρησε στην αγορά ρωσικών όπλων S-400. Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιωξαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν σημαντική αλλαγή στην πολιτική, για να συμπεριλάβουν την Τουρκία στην κοινοπραξία των F-35 εκτός εάν, η Άγκυρα αλλάξει τη στάση της για το αμυντικό σύστημα S-400. 

Ακόμη και στην τελευταία έκθεση, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία, για την κλοπή δεδομένων σχετικά με τα F-35. Ο Naz Durakoglu ανέφερε ότι, οι κυρώσεις και η απομάκρυνση των F-35 αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα που πληρώθηκε» για την απόκτηση των S-400.

Σε μια πρόσφατη επιστολή σημειώνεται επίσης, ότι η τουρκοαμερικανική σχέση είναι γεμάτη δυσκολίες. «Θα συνεχίσουμε να τονίζουμε στην Άγκυρα τη σημασία της διατήρησης της διαλειτουργικότητας με τη συμμαχία και της χρήσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, για την ενίσχυση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ και την προώθηση των αμοιβαίων στόχων μας, ενώ θα συνεχίσουμε να λογοδοτούμε την κυβέρνηση του προέδρου  Ερντογάν για ενέργειες αντίθετες προς τα συμφέροντά μας», υπογράμμιζε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ