Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Διάσημος οικονομολόγος: Οι τελευταίες εκλογές του Ερντογάν

Καθώς η οικονομία της Τουρκίας συνεχίζει να βυθίζεται και η εξωτερική της πολιτική ξεφεύγει από τον έλεγχο, οι εκκλήσεις για πρόωρες εθνικές εκλογές αυξάνονται. Ωστόσο, εάν διενεργούνταν τέτοιες εκλογές, ενδεχομένως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2022, περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, θα έβγαζε το τουρκικό εκλογικό σώμα τον προέδρου Ερντογάν εκτός εξουσίας;

https://www.youtube.com/watch?v=vGk6MMDuxAk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δημοσκοπήσεις και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, δείχνουν μια αδιαμφισβήτητη και σταθερή πτώση της υποστήριξης προς αυτόν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σε αυτή την περίπτωση, το πιο σημαντικό από αυτά είναι αν θα γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και αν το αποτέλεσμα τους θα γίνει σεβαστό, καθώς δεν είναι λίγοι στην Τουρκία που πιστεύουν ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες του Ερντογάν.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο διάσημος οικονομολόγος  Atilla Yeşilada, συζήτησε επίκαιρα ζητήματα στο πρόγραμμα Tough Task που μεταδόθηκε στο YouTube αυτή την εβδομάδα,  στο "Issue Economy".

Λέγοντας ότι η ατζέντα του κοινού είναι ο πληθωρισμός και η ανεργία, ο Yeşilada αναφέρθηκε και στα εκλογικά σενάρια. Είπε ότι η καλύτερη εποχή για να διαλέξεις είναι το φθινόπωρο.

Ο Yeşilada είπε, «Ανεξάρτητα από το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες εκλογές του Ερντογάν. Σας εύχομαι ευτυχία στη σύνταξη». Έθιξε επίσης το μοντέλο κατανομής του εισοδήματος που καθιέρωσε το AKP.

Τα προβλήματα συσσωρεύονται για τον  Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, είδε αυτή την εβδομάδα πώς 872 μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Αϊδινίου, παραιτήθηκαν μαζικά λόγω της έλλειψης εσωτερικού διαλόγου και της συνεχούς πίεσης στα μέλη του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ. Μια εσωτερική αιμορραγία που αμφισβητεί την ηγεσία του και αναδεικνύει τον αυξανόμενο διχασμό εντός του ισλαμικού σχηματισμού, έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ εκείνων που παραιτήθηκαν, είναι ο επικεφαλής της περιφέρειας Germencik, Emel Öz Akmazlar, ο οποίος κατήγγειλε την περιφερειακή κακοδιαχείριση του κόμματος και την παρέμβαση της ηγεσίας του AKP εναντίον πολλών μελών του τοπικού ισλαμικού σχηματισμού . Επίσης, κάποιες πιέσεις που ασκούσε ο κυβερνητικός εταίρος του, το εξτρεμιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) επηρέασαν  πολλές γυναίκες.

Η χιονοστιβάδα των παραιτήσεων προέρχεται από μια περιοχή, το Αϊδινί, όπου το AKP δεν τα πήγε καλά στις γενικές εκλογές του 2018 . Μπροστά ήταν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το οποίο συγκέντρωσε την υποστήριξή του κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου. Αν και ο κεμαλικός σχηματισμός θα κατέληγε στη δεύτερη θέση με διαφορά άνω των 10 εκατομμυρίων ψήφων, το 2023 θα έχει μια νέα ευκαιρία με δύο ισχυρούς υποψηφίους: τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης, Ekrem İmamoğlu, και της Άγκυρας, Mansur Yavaş.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να διαχειριστεί, εκτός από την οικονομική κρίση, ένα σενάριο εσωτερικής ρήξης μέσα στο ίδιο του το κόμμα . Οι αναλυτές θεωρούν, ότι το ΑΚΡ διασπάται τους τελευταίους μήνες και εξατμίζεται σε διάφορες τάσεις, ειδικά στους περιφερειακούς πυρήνες.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσίευσε η MetroPOLL, ο σημερινός πρόεδρος θα συγκέντρωνε το 36,6% των ψήφων, ενώ ο İmamoğlu θα συγκέντρωνε το 48,7% και ο Yavaş θα έκανε το ίδιο με 55,5%, ως η πρώτη πολιτική προσωπικότητα στην πρόθεση ψήφου. Μερικοί αριθμοί που, ελλείψει καθοριστικών διεκδικητών, είναι ανησυχητικοί για τον ισλαμικό σχηματισμό, ο οποίος θα μπορούσε να φανεί εκτός εξουσίας 16 χρόνια αργότερα.

Αυτό το σενάριο, θα εξηγούσε τις επαφές μεταξύ του αρχιτέκτονα του τουρκικού επεκτατισμού, Αχμέτ Νταβούτογλου, και αρκετών βουλευτών του AKP. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου Al Arab, τουλάχιστον 40 μέλη του κυβερνητικού κόμματος συναντήθηκαν τους τελευταίους μήνες με τον κύριο εταίρο του Ερντογάν, για να διερευνήσουν μια πιθανή μεταγραφή στο Κόμμα του Μέλλοντος (GP) , τον σχηματισμό που ίδρυσε ο Νταβούτογλου το 2019 όταν αποχώρησε από το κόμμα του Ερντογάν, λόγω των έντονων διαφωνιών του με την κομματική γραμμή.

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχαμε γράψει Πάει για πολιτική...επακούμβηση ο Νταβούτογλου-Επιχειρεί να διασπάσει το ΑΚΡ παίρνοντας 40 βουλευτές από το κόμμα του Ερντογάν.

Από το ξέσπασμα της κρίσης, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε «την πολιτική πείσματος που εφαρμόζουν οι αδαείς στις οικονομικές υποθέσεις», που υιοθέτησε ο Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά παράβαση της πλειοψηφίας των  ειδικών. 

Ο Νταβούτογλου, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι συγκαλύπτει την οικονομική κρίση «εκμεταλλευόμενος» τα θρησκευτικά αισθήματα στην τουρκική κοινωνία . Δηλώσεις, που φαίνεται πως έπεισαν τους πρώην συναδέλφους του από το AKP και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον αυξανόμενο εσωτερικό διχασμό προς όφελός του, για να σχηματίσει συμμαχία εναντίον του προέδρου ενόψει του 2023 . 

Τα παραπάνω βάζουν φωτιά στο ήδη πολωμένο πολιτικό κλίμα στην Τουρκία και εκτίμησή μας είναι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά πλέον,  γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν, θέλει να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και διεξάγοντας πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος γειτονικής χώρας, έτσι ώστε να θέσει τη χώρα του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , αποφεύγοντας  έτσι τη συντριβή του στις εκλογές ,οι οποίες σε τέτοια περίπτωση θα αναβληθούν προκειμένου να διεξαχθούν αργότερα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ