Αρχείο

Η Συρία φέρνει μεγάλες ανατροπές: Πιο κοντά από ποτέ η ρήξη στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας - Επιστρέφει στην "αγκαλιά" των ΗΠΑ ο Ερντογάν;

Μεγάλες ανατροπές φαίνεται πως έρχονται στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, καθώς Μόσχα και Άγκυρα έχουν αρχίσει να απομακρύνεται και ο Ερντογάν επιστρέφει όλο και πιο κοντά στην "αγκαλιά" των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία οδήγησε ρώσικα μαχητικά Su-35 να έρθουν αντιμέτωπα με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τη Μόσχα να δώσει το "πράσινο φως" στη Δαμασκό για επιδρομές ενάντια σε τουρκικές δύναμεις που έσπευσαν να υποστηρίξουν τους τζιχαντιστές, τη λεγόμενη "αντιπολίτευση".

Η συριακή κρίση αποτελεί το "αγκάθι" στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ ότι αυτές οι σχέσεις μπορεί να διακοπούν ανά πάσα στιγμή λόγω των συγκρουόμενων συμφερόντων στην εν λόγω πολύπαθη περιοχή.

Αμετακίνητη εμφανίζεται η Τουρκία σε ότι αφορά τα παρατηρητήρια που δημιούργησε σε συριακό έδαφος με σκοπό τον έλεγχο της κατάστασης πλησίον των συνόρων της. Η τουρκική προεδρία ξεκαθάρισε πως μετά τον βομβαρδισμό του τουρκικού κομβόι που κατευθυνόταν προς το 9ο παρατηρητήριο από την αεροπορία του Άσαντ, δεν είναι προς συζήτηση η μετακίνηση τους.

Η Άγκυρα εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη με τη στάση της Μόσχας θεωρώντας ότι επιτρέπει στο καθεστώς Άσαντ να πραγματοποιεί επιχειρήσεις που αποσταθεροποιούν την κατάσταση με αποκορύφωμα εκείνη της Δευτέρας όταν πλήγηκε το τουρκικό κομβόι.

Οι Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ-Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε σχέση με την υλοποίηση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Χαλούσι Ακάρ και Μαρκ Έσπερ συμφώνησαν όπως αντιπροσωπείες των δύο Υπουργείων συναντηθούν σύντομα στην Άγκυρα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν καταλήξει σε συμφωνία στις 7 Αυγούστου για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου ειρήνης» για τους Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός Επιχειρησιακού Κέντρου στην Τουρκία.

Εκ μέρους της τουρκικής Προεδρίας ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαδιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και αργότερα με τον Ντόναλτ Τραμπ σε σχέση με τη ζώνη ασφαλείας.

Είπε ακόμη ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για διευθέτηση επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία, ενώ οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...