Το ούζο είναι ένα ποτό που κατασκευάζεται βιομηχανικά από καθαρή αλκοόλη, νερό και αρωματικές ουσίες, με κυρίαρχο το γλυκάνισο. Η ονομασία του λέγεται πως προήλθε από ένα περιστατικό κατά το οποίο μια ιταλική εμπορική εταιρεία εξήγαγε μια καλής ποιότητας παρτίδα τσίπουρου με έντονο άρωμα γλυκάνισου. Στα κιβώτια αναγραφόταν η ένδειξη «USO MASSALIA», που σημαίνει «για χρήση στη Μασσαλία». Η φράση αυτή καθιερώθηκε ως σήμα ποιότητας και με τον καιρό επικράτησε, με το «Μασσαλία» να παραλείπεται, και τελικά η ονομασία «ούζο» καθιερώθηκε για να δηλώσει ένα ξεχωριστό, τυποποιημένο ποτό.
Το ούζο περιέχει περίπου 284 θερμίδες, ενώ το χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται στον γλυκάνισο, ο οποίος περιέχει φυσικές ενώσεις που ονομάζονται τερπένια. Αυτές είναι υπεύθυνες για το άρωμα τόσο του φυτού όσο και του ποτού.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα τερπένια παρουσιάζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και των ιστών από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου, πρόωρης γήρανσης του δέρματος, σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.ά.
Επιπλέον, τα τερπένια έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης («κακής» χοληστερίνης), γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Πειραματικές μελέτες έδειξαν ακόμη πως τα τερπένια προσφέρουν προστασία στο ήπαρ, έχουν δράση κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σημαντικού παράγοντα για την εμφάνιση γαστρικών ελκών και μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση ασθενών με νόσο του Crohn, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη συνολική τους κατάσταση.