Υγεία

Ποια τρόφιμα ανεβάζουν τη χοληστερόλη και ποια τη μειώνουν;

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους γνωστότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ευτυχώς, η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμισή της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα.

 

Ποια τρόφιμα ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

 

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της LDL («κακής») και της ολικής χοληστερόλης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Κορεσμένα λιπαρά: Εντοπίζονται κυρίως σε κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά υψηλών λιπαρών), καθώς και στην πέτσα του κοτόπουλου.
  • Trans λιπαρά: Υπάρχουν σε επεξεργασμένα προϊόντα, όπως διάφορα γλυκά, σφολιατοειδή, μπισκότα, τηγανητά και έτοιμα fast food.
  • Επεξεργασμένα κρέατα: Τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα σαλάμια και τα λουκάνικα περιέχουν κορεσμένα και trans λιπαρά, που αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερόλη;

 

Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές επιλογές που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης:

1) Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες:

  • Βρώμη και πίτουρο βρώμης: Περιέχουν β-γλυκάνες, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερόλη.
  • Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φράουλες και δαμάσκηνα περιέχουν διαλυτές ίνες που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
  • Όσπρια: Ρεβίθια, φακές και φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

2) Υγιεινά λιπαρά:

  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος): Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
  • Ξηροί καρποί: Ιδιαίτερα τα καρύδια και τα αμύγδαλα προσφέρουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
  • Ελαιόλαδο και αβοκάντο: Προσφέρουν σημαντική καρδιαγγειακή προστασία.
  • Λιναρόσπορος και σπόροι chia: Πλούσιοι σε ω-3 και φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης

3) Φυτικές στερόλες και στανόλες:

Η καθημερινή πρόσληψη 1,5–3 γραμμαρίων φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 7–10%. Βρίσκονται κυρίως σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως σε συγκεκριμένες μαργαρίνες, γάλα ή γιαούρτι.

Συνολικά, φαίνεται ότι στη ρύθμιση της χοληστερόλης, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Αποσυνδέστε αμέσως το Wi-Fi" Τι τρομερό διαπίστωσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά την επίθεση κατά των στρατιωτικών αεροδρομίων

Ποιες διαπιστώσεις και τρομερά συμπεράσματα αφορούν σαφώς την ελληνική πολεμική μηχανή σε περίπτωση ελληνοτουρκικής...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή του Βορονέζ προκάλεσε σοβαρές ζημιές -Πεσκόφ: Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με πάταγο στο Κίεβο

Ρώσος Στρατηγός Karakaev: «Ο Oreshnik μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη»- Η Ρωσία είναι έτοιμη. Τα αντίποινα...