Οικονομία

Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα αλλάξει επειδή το θέλει ο Μητσοτάκης, αλλά αν το χρειάζεται η Γερμανία

Πολύ μεγάλη συζήτηση επικρατεί τους τελευταίους μήνες περί της ανανέωσης του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν προβλέπει, ωστόσο, αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρεται ενάντια στην παρούσα μορφή του Συμφώνου, όπως προ μηνός μιλώντας στην γερμανική Handelsblatt και χαρακτηρίζοντας "παρωχημένο" το Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του εντύπου αφού πλέον στην Γερμανία η τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους. 

Κι αυτό επειδή μεταξύ άλλων ο γερμανικός πληθωρισμός μετρούμενος σε τιμές παραγωγού έχει πλέον ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου! Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη προς το παρόν να υποχωρήσει. 

https://youtu.be/dB62ETx5bN4

Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι στόχος των κεντρικών τραπεζών, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν να συμβάλλουν με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, τόνισε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη πολλές εξαιρέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πριν δύο μέρες είχαμε ισπανογερμανική συνάντηση όπου ο Σάντσεθ ήλπιζε να πείσει τον Σολτς να υποστηρίξει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους δημοσιονομικά συντηρητικούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Πάντως στην Γερμανία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο έως και 24,2% σε ετήσια βάση.

Αυτή είναι η υψηλότερη αύξηση από τότε που το Γερμανικό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής άρχισε να μετρά τις τιμές το 1949, γράφει το Reuters!  Το ποσοστό είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο από την πρόβλεψη του 19,4% από ειδικούς που ρωτήθηκαν από το Reuters.Ο Δεκέμβριος είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με πολύ υψηλές αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στη Γερμανία. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι αυξήσεις ήταν 18,4% και 19,2%  αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Η αύξηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου είναι επίσης η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ δύο μηνών, γράφει το Reuters.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μετρά την εξέλιξη των τιμών για τις συνολικές πωλήσεις των παραγωγών. Οι τιμές παραγωγού θεωρούνται κύριος δείκτης του πληθωρισμού και παρέχουν μια πρώιμη ένδειξη της εξέλιξης των τιμών καταναλωτή.

Η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, θέλει να χαλαρώσει τους κανόνες της ευρωζώνης θέτοντας τους στόχους μείωσης του ΑΕΠ προς το χρέος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και επιβραδύνοντας τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος. ΜΠορεί πάντως ο Σολτς να εμφανίζεται άτεγκτος, εντούτοις τα μηνύματα διαφέρουν... 

Ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού μπλοκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς, Achim Post, επισήμανε ότι αριστερά κόμματα έχουν πλέον την εξουσία στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

https://youtu.be/7fSAfHRBVyM

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα συνομιλίες στις Βρυξέλλες για το τι θα γίνει με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), το οποίο έχει μπει στον πάγο από την αρχή της πανδημίας. Και αν οι δηλώσεις του δικού μας υπουργού Σταϊκούρα έμοιαζαν περισσότερο με έκθεση ιδεών, οι "μεγάλοι" έδωσαν...κλίμα. 

Η Γαλλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έως τον Ιούνιο, ελπίζει ότι το νέο πλαίσιο για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα οριστικοποιηθεί υπό την καθοδήγησή της, κάτι που οι διπλωμάτες στην ΕΕ θεωρούν φιλόδοξο και εξαιρετικά απίθανο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαιρέσεις εξακολουθούν να είναι βαθιές μεταξύ των κρατών μελών, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, έδωσε τον τόνο για τις προτεραιότητες της χώρας του στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. "Θα πρέπει να έχουμε ένα σύμφωνο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη προηγείται της σταθερότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της δίκαιης ανάπτυξης, της ουσιαστικής ανάπτυξης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει λοιπόν να δούμε τι είδους επενδύσεις πρέπει να έχουμε για να επιτύχουμε μια πιο πράσινη ανάπτυξη", δήλωσε ο Le Maire τη Δευτέρα.

Αλλά ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο φιλελεύθερος Christian Lindner, γνωστός ως σκληροπυρηνικός, ήταν ακόμη πιο σαφής όσον αφορά τους κανόνες. "Στα μάτια μου, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απέδειξε την ευελιξία του κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά τώρα είναι καιρός να δημιουργήσουμε και πάλι δημοσιονομικά αποθέματα", δήλωσε ο Λίντνερ. "Πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα και γι' αυτό είμαι πολύ υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους και αυτή είναι μία από τις σημαντικές λεπτομέρειες και φέτος πιστεύω ότι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με αυτό".

Η Γαλλία, η οποία θέλει να αμβλύνει δραστικά το Σύμφωνο, σίγουρα θα υποστηριχθεί από την Ιταλία και τα νότια κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισαν σε κοινό άρθρο τους τον περασμένο μήνα ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για "βασικές δαπάνες για το μέλλον" στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου συνόλου κανόνων που υποδεικνύουν ότι οι στρατηγικές επενδύσεις θα πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες της ΕΕ για τις δαπάνες.

Αναμένεται αντίσταση από τις λεγόμενες "χώρες λιτότητας", με ορισμένους στη Γερμανία και την Αυστρία να ζητούν ήδη το 2023 την επιστροφή στους αρχικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και εποπτείας για την αποφυγή σπατάλης δαπανών.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ απέχει πολύ από την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης.

Επί του παρόντος, η νέα κανονικότητα για τις οικονομίες της Ένωσης περιλαμβάνει υψηλό δημόσιο χρέος και δεσμεύσεις για δημόσιες επενδύσεις για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν πράγματι διδαχθεί τα μαθήματα του παρελθόντος, όπως λένε, μένει να το δούμε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές