Το ψωμί ολικής αλέσεως θεωρείται γενικότερα μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό ψωμί, εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όμως, η πιο σωστή επιλογή ανάμεσα στα δύο για τον κάθε άνθρωπο, εξαρτάται από τους στόχους υγείας που έχει θέσει και από τις διατροφικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις, βρίσκουν το λευκό ψωμί πιο εύπεπτο από το ψωμί ολικής αλέσεως, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Σε τι διαφέρει το λευκό ψωμί από το ψωμί ολικής αλέσεως;
Το ψωμί ολικής αλέσεως και το λευκό ψωμί παρασκευάζονται με διαφορετικά συστατικά, επεξεργάζονται με διαφορετικούς τρόπους και έχουν ξεχωριστές θρεπτικές αξίες. Αυτές οι διαφορές καθορίζουν το πόσο υγιεινά είναι και σε ποιες δίαιτες μπορούν να ενσωματωθούν.
Συστατικά
Το ψωμί ολικής αλέσεως παρασκευάζεται από αλεύρι που περιέχει και τα τρία μέρη του πυρήνα του σιταριού, τα οποία είναι:
-Πίτουρο
-Φύτρο
-Ενδοσπέρμιο
Τα εν λόγω συστατικά διασφαλίζουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες στο ψωμί ολικής αλέσεως.
Αντίθετα, το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από ραφιναρισμένο αλεύρι, κατά την επεξεργασία του οποίου αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο του και παραμένει μόνο το ενδοσπέρμιο. Παρόλο που το λευκό ψωμί εμπλουτίζεται συνήθως με βιταμίνες και μέταλλα, του λείπουν σε κάθε περίπτωση τα φυσικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο ψωμί ολικής αλέσεως.
Φυτικές ίνες
Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τον κορεσμό, ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχει 2-4 γραμμάρια φυτικών ινών, σε αντίθεση με μια φέτα λευκό ψωμί που περιέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Με βάση αυτό, το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερη επιλογή για τα άτομα που θέλουν να καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες.
Πρωτεΐνες
Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το λευκό ψωμί. Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια φέτα λευκό ψωμί περιέχει 2-3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των μυών, στην υγεία των οστών και γενικά στη συνολική ευεξία.
Γλυκαιμικός δείκτης
Το λευκό ψωμί έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει ταχύτερα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Το ψωμί ολικής αλέσεως από την άλλη, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος. Ως εκ τούτου, το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί ιδανική επιλογή για τα άτομα που έχουν διαβήτη και χρειάζεται να δίνουν προσοχή στα επίπεδα του σακχάρου τους.
Θερμίδες
Η θερμιδική διαφορά ανάμεσα στο ψωμί ολικής αλέσεως και το λευκό ψωμί είναι μικρή. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει περίπου 80 θερμίδες ανά φέτα, ενώ το λευκό ψωμί περιέχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες ανά φέτα.
Διατροφική αξία
Η βασική διαφορά ανάμεσα στο ψωμί ολικής αλέσεως και το λευκό ψωμί έγκειται στη διατροφική τους αξία. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, συγκριτικά με το λευκό ψωμί, γεγονός που το καθιστά μια πιο σημαντική διατροφική επιλογή.
Γιατί τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντικά στοιχεία της υγιεινής διατροφής;
Τα δημητριακά ολικής αποτελούν σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφή, διότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία.
Συγκεκριμένα:
Περιέχουν αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που ευνοούν την πέψη, την υγεία της καρδιάς και σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος.
Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς: Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις, όπως τα φαινολικά οξέα. που περέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συνδεθεί από πολλές μελέτες με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη γενική υγεία του ανθρώπου.
Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Ποιοι πρέπει να καταναλώνουν ψωμί ολικής αλέσεως;
Ορισμένες καταστάσεις υγείας και συγκεκριμένοι στόχοι που σχετίζονται με την υγεία, κάνουν το ψωμί ολικής αλέσεως την πιο ιδανική επιλογή για ορισμένα άτομα.
Το ψωμί ολικής αλέσεως:
Βελτιώνει τη χοληστερίνη και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών: Οι διαιτητικές ίνες βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
Συμβάλλει στη διαχείρηση του σωματικού βάρους: Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τον κορεσμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας.
Είναι ιδανικό για άτομα με διαβήτη: Ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού ολικής αλέσεως βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
Βελτιώνει την πεπτική υγεία: Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας την κανονικότητα του εντέρου.
Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:
-Σίδηρος
-Μαγνήσιο
-Σελήνιο
-Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
-Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
-Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
-Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)
Τα πιο πάνω θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως ο σχηματισμός των κυττάρων, η μεταφορά του οξυγόνου, η ρύθμιση του θυρεοειδούς και η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πότε το λευκό ψωμί θεωρείται η καλύτερη επιλογή;
Το λευκό ψωμί θεωρείται η καλύτερη επιλογή για άτομα με:
Γαστρεντερικές παθήσεις: Το λευκό ψωμί, που περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες, πέπτεται πιο εύκολα από το ψωμί ολικής αλέσεως και ως εκ τούτου θεωρείται καταλληλότερο για άτομα με νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα ή σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Μετεγχειρητική ανάρρωση: Μετά από μια χειρουργική επέμβαση συνιστάται μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και ως εκ τούτου το λευκό ψωμί είναι πιο κατάλληλο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αλλεργίες στο σιτάρι: Το λευκό ψωμί για άτομα με αλλεργία στο σιτάρι είναι μονόδρομος. Η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, ναυτία και πονοκέφαλο.