Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό βομβαρδιστικό PAK DA : Μπορεί να τοποθετήσει τη Ρωσία ως παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία stealth bomber

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή του μυστικού βομβαρδισμού PAK DA επόμενης γενιάς, ως μέρος μιας φαινομενικής στρατηγικής προσπάθειας για την εισαγωγή μιας νέας εποχής τεχνολογίας βομβαρδισμού stealth. Μάλιστα  ορισμένες αναφορές λένε, ότι το PAK DA μπορεί να τοποθετήσει τη Ρωσία ως παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία stealth bomber.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα σχέδιο διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν αγωγό πρόσληψης κινητήρα εμφανίστηκε πρόσφατα, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το προκαταρκτικό σχέδιο του πρώτου ρωσικού βομβαρδιστικού stealth, του Tupolev PAK DA.

Τα σχέδια προέρχονται από ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που απονεμήθηκε στην Tupolev νωρίτερα φέτος, το οποίο καλύπτει τις ιδιαιτερότητες μιας εισόδου κινητήρα αεροσκάφους.

https://www.youtube.com/watch?v=wE-YBGErYR4

Η μπροστινή, η επάνω και η πλευρική όψη της εισαγωγής φαίνονται καθαρά στα σχέδια σχεδιασμού. Παρόλο που το εικονιζόμενο τζετ δεν περιγράφεται ως το βομβαρδιστικό PAK DA, είναι σχεδόν συνεπές με ημιεπίσημους και ανεπίσημους ισχυρισμούς του γενικού σχεδιασμού του βομβαρδιστικού.

Από το 2007, έχουν ξεκινήσει εργασίες για το υποηχητικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας, το οποίο τελικά προοριζόταν να αντικαταστήσει τα Tupolev Tu-95MS Bear-H και Tu-160 Blackjack.

Ωστόσο, παρά τις ευρέως διαδεδομένες αναφορές για σχέδιο ιπτάμενου φτερού, δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα μοντέλα ή έργα τέχνης. Επί του παρόντος, τα βομβαρδιστικά T-90 και T-160 χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για την εκτόξευση πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, πηγή της ρωσικής βιομηχανίας αεροσκαφών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι, ένα μοντέλο επίδειξης του βομβαρδιστικού αεροσκάφους μεγάλης εμβέλειας PAK DA, αναμένεται να κατασκευαστεί μέχρι το 2023. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μια πρώτη πτήση έως το 2035.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Alexey Krivoruchko, δήλωσε σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2019 ότι το σχέδιο σχεδιασμού PAK DA είχε εγκριθεί και ότι, το γραφείο σχεδιασμού Tupolev είχε αρχίσει να δημιουργεί τεκμηρίωση λειτουργικού σχεδιασμού. Κανένα από αυτά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στον δημόσιο τομέα.

Σε αντίθεση με το καθυστερημένο πρόγραμμα βομβαρδιστικών χαμηλών παρατηρήσεων της Ρωσίας, το αμερικανικό βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider θα αποκαλυφθεί τελικά στο κοινό αργότερα αυτό το έτος.

Ακόμη και το αμερικανικό βομβαρδιστικό παραμένει «τυλιγμένο» στο μυστήριο από την έναρξή του. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Ρώσους, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κυκλοφόρησε πέρυσι μια απόδοση του B-21.

Ένα κρυφό βομβαρδιστικό αλλά όχι πολύ κρυφό

Η σχεδίαση με ιπτάμενα φτερά είναι αόριστα παρόμοια με το B-2 Spirit, που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ιπτάμενο φτερό είναι ένα αεροσκάφος με σταθερά φτερά χωρίς ουρά με πλήρωμα, ωφέλιμο φορτίο, καύσιμα και εξοπλισμό ενσωματωμένα μέσα στην κύρια δομή του πτερυγίου και χωρίς διακριτή άτρακτο.

Το σχέδιο διπλώματος ευρεσιτεχνίας δείχνει ότι, το ρωσικό βομβαρδιστικό έχει το ίδιο μυτερό «ράμφος», ρυθμισμένο προς τα εμπρός πιλοτήριο και εισαγωγές κινητήρα υπάρχουν και στις δύο πλευρές των άνω τμημάτων του πτερυγίου/του αμαξώματος.

Εικάζεται ότι όλα τα μελλοντικά βομβαρδιστικά, συμπεριλαμβανομένου του PAK DA, του B-21 Raider και του κινεζικού H-20, θα έχουν το σχέδιο πτέρυγας που θα βασίζεται στο B-2 Spirit.

Η πιθανή σχεδίαση PAK DA δείχνει ένα αεροσκάφος με παρόμοια κεκλιμένη μύτη, αλλά με εμφανή στροφαλοφόρο πτέρυγα, σε αντίθεση με το Spirit, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα ιπτάμενο φτερό/άτρακτο γωνίας 35 μοιρών με «οδοντωτή» πίσω άκρη. Εξαιτίας αυτού, τα στενότερα  μέρη των φτερών έχουν πολύ λιγότερο ακραίες γωνίες σάρωσης.

Το σκίτσο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας έχει ένα έντονο τσακισμένο φτερό, που μπορεί να μην υπάρχει στο τελικό PAK DA. Σε ένα πρόσφατο άρθρο για την Εβδομάδα Αεροπορίας, ο Ρώσος ειδικός αεροπορίας Piotr Butowski, ισχυρίζεται ότι το τελικό αεροσκάφος θα έχει πιθανώς μια σταθερή γωνία αιχμής, παρόμοια με το B-2 και πιθανώς επίσης το B-21 Raider.

Μια τέτοια τροποποίηση θα είχε ως αποτέλεσμα μια διαμόρφωση πιο κοντά στις επίσημες αναπαραστάσεις του B-21.

«Το πίσω άκρο του φαινομενικού ρωσικού βομβαρδιστικού είναι πολύ πιο απλό από το B-2, μοιάζοντας  με το drone X-47B και το ρωσικό S-70 Okhotnik, αν και με μικρότερες γωνίες σάρωσης», αναφέρει το The War Zone.

«Επιπλέον, μοιάζει πολύ χαλαρά με το B-21 Raider της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά την απλότητα», συμπληρώνει.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει εγχώρια ένα πρόγραμμα αεροσκαφών stealth και το έχουν θέσει σε εφαρμογή. Ωστόσο, πιστεύεται ευρέως ότι η ρωσική τεχνολογία stealth, υστερεί σε σχέση με αυτή των αμερικανικών και κινέζων ομολόγων της.

Το Sukhoi Su-57, το μόνο επιχειρησιακό μαχητικό stealth στη χώρα, είναι πιθανώς το λιγότερο stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή και οι προοπτικές του PAK DA δεν είναι πολύ καλύτερες.

Το σχέδιο διπλώματος ευρεσιτεχνίας γενικά απεικονίζει ένα βομβαρδιστικό που δεν εμπίπτει στην κατηγορία των πολύ χαμηλών παρατηρήσιμων (VLO), αλλά έχει κάποια εκτίμηση για έναν βαθμό χαμηλής παρατηρησιμότητας (LO).

Τι γνωρίζουμε για το PAK DA;

Αναμένεται ότι το PAK DA δεν θα έχει την υπερηχητική ικανότητα. Το ρωσικό βομβαρδιστικό θα συνεχίσει να πετά με υποηχητικές ταχύτητες, ανάλογα με τη χαμηλή ορατότητά του για την αποφυγή εχθρικών παρεμβολών.

Αναμένεται να έχει αυτονομία 15.000 χιλιομέτρων (9.300 μίλια) και τη δυνατότητα να παραμένει συνεχώς στον αέρα για έως και 30 ώρες.

Το PAK DA πιθανότατα, θα μεταφέρει ένα σημαντικό ωφέλιμο φορτίο συμβατικών ή πυρηνικών πυρομαχικών, με τέσσερα μέλη πληρώματος.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, το PAK-DA θα μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 30 τόνους ωφέλιμου φορτίου συνολικά. Οι κινητήρες του PAK DA αναμένεται να προέρχονται από το NK-32-02 που χρησιμοποιείται στο Tu-160M.

Οι πύραυλοι standoff νέας γενιάς, σε ένα ζεύγος περιστροφικών εκτοξευτών που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους όπλων είναι μεταξύ των αναμενόμενων όπλων. Δώδεκα νέοι υποηχητικοί πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Kh-BD, οι οποίοι προορίζονται να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τον ήδη χρησιμοποιούμενο Kh-101/102, είναι πολύ πιθανό να αποτελούν το κύριο βασικό φορτίο.

Ανεξάρτητα από τη σύνδεση μεταξύ του σχεδιασμού του αεροσκάφους του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και της οριστικής διαμόρφωσης PAK DA, αυτή φαίνεται να είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην αφήγηση του αινιγματικού αεροπλάνου, που προορίζεται να αντικαταστήσει τον σημερινό στόλο επανδρωμένων βομβαρδιστικών της Ρωσίας. Μέχρι σήμερα, αυτό το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει απο περιορισμένη χρηματοδότηση.

Οι εξοντωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και στη συρρικνούμενη οικονομία της, ενόψει της εισβολής, θα μπορούσαν είτε να καθυστερήσουν το πρόγραμμα είτε να το ενισχύσουν.

Επί του παρόντος, υπάρχει μια αρχική εικόνα που είναι ότι το ρωσικό σχέδιο έχει τρομερές ομοιότητες με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά «κρυφό».

https://www.youtube.com/watch?v=Mmi4JbCANbQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ