Τα ελληνικά πανάκριβα οπλικά συστήματα θα έχουν κύρια συνεχή αποστολή τον ελληνικό Εναέριο Χώρο ή όχι ;
Δεν μας τα λένε και τόσο ξεκάθαρα, για τα τα ελληνικά υπερμαχητικά F-35, με τα οποία θα εφοδιαστεί η Πολεμική μας Αεροπορία έως το 2030, αποτελώντας αυτά την αιχμή το ελληνικό δόρατος, με το οποίο οι Τούρκοι θα κάθονται “ φρόνιμοι”.
Ανάρτηση της Lockheed Martin Europe με F-35 με ελληνικό εθνόσημο αναφέρει:
“Δυναμώνουμε τις συμμαχίες, διασφαλίζουμε τους αιθέρες. Οι ουρανοί της Ευρώπης είναι πιο ασφαλείς με το F-35.
Για την Ευρώπη και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλάζει τους όρους εμπλοκής στο πεδίο όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα, την κυριαρχία και την ετοιμότητα”.
Τα 20 +20 υπερμαχητικά αεροσκάφη F-35, με τα οποία πρόκειται να εξοπλιστεί η Πολεμική Αεροπορία μας, από το υστέρημα κυριολεκτικά του ελληνικού λαού, πρέπει να έχουν ως κύρια αποστολή την τουρκική νεο-Οθωμανική πολιτική ( που δεν αλλάζει) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και όχι την Μόσχα, αν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος απειλής της ελληνικής επικράτειας.
Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα με την απόκτηση αυτού του τύπου μαχητικά αεροσκάφη, αλλάζει εντελώς επίπεδο, όπως είχε γίνει εντελώς συμπτωματικά λέμε , και το 1974, παραμονή της Τουρκικής εισβολής στην μαρτυρική Κύπρο, με την παραλαβή των 24 F-4 Phantom II , τα οποία κάποιοι, κάπως, δεν μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε κατά την τουρκική εισβολή, χάνοντας μοναδικό πλεονέκτημα να εξαϋλώσουμε ολόκληρη την τουρκική αρμάδα και τους Τούρκους πεζοναύτες.
Είχαμε 25 υπερσύγχρονα αεροσκάφη δίωξης-βομβαρδισμού τον Ιούλιο του 1974, και δεν απογειώθηκε ούτε ένα από αυτά, για να αποτρέψει τον Αττίλα, και αυτό δυστυχώς έχει από πίσω πολύ και μεγάλο άγνωστο παρασκήνιο, που πιθανότατα φτάνει έως το 2025, και σε μια πιθανή σοβαρότατη στρατιωτική κρίση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, την οποία θα επιδιώξει η Άγκυρα που βλέπει ότι δεν συμμετέχει στον IMEC για παράδειγμα.
Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, αφού ελέγχουν σχεδόν πλήρως τις χώρες που κατέχουν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη.
Τα “Όνομα ” και ο “Κωδικός πρόσβασης”, που οφείλει να πληκτρολογήσει ο πιλότος στον υπολογιστή του αεροσκάφους πριν από κάθε πτήση, συλλέγονται στο cloud “Cloud/Bigdata” στην εταιρεία.
Αν οι ΗΠΑ θέλουν να πετάξει το οποιοδήποτε αεροσκάφος αυτού του τύπου θα πετάξει, αλλιώς, ο πιλότος δεν θα μπορεί να πετάξει χωρίς έγκριση.
Η Τουρκία δεν διαθέτει, προς το παρόν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη, και θα τα διαθέτει μόνο η Ελλάδα.
Έτσι σε κάθε πιθανή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, δεν θα είναι πιθανόν στο χέρι μας η πολεμική χρήση αυτού του αεροσκάφους κατά των Τούρκων ανεμπόδιστα, αλλά κατά των Ρώσων.
Ποιες οι δυνατότητες του υπερμαχητικού αεροσκάφους
Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων (multi-role fighter), μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Χαρακτηρίζεται ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.
Σημαντικότατη είναι η ικανότητα του να συλλέγει στοιχεία από τους πολλαπλούς σένσορες που διαθέτει, να τα επεξεργάζεται με τον πανίσχυρο υπολογιστή του και να τα διανέμει κατάλληλα με τα συστήματα επικοινωνιών που διαθέτει.
Θεωρείται ιδανικό να εισέρχεται, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, σε εναέριο χώρο όπου ενεργοποιούνται συστήματα αεραμύνης και εντοπισμού αεροσκαφών και να πραγματοποιεί ή συντονίζει αποστολές καταστολής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defenses-SEAD). Για αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρείται και ως «όπλο πρώτου πλήγματος» καθώς αφού καταστείλει την εχθρική αεράμυνα μπορεί να προβάλει σημαντικούς εχθρικούς στόχους (στρατηγικές προσβολές).
Επιπλέον μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ηλεκτρονικών
επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης
Τι δυνατότητες έχει;
Έχει τη δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου 8 και πλέον τόνων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξυπακούεται ότι η χρήση εξωτερικών οπλικών φορτίων ή δεξαμενών καυσίμων μειώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ελιγμών αλλά και τα stealth χαρακτηριστικά του.
Οι κλασσικές πτητικές επιδόσεις (ταχύτητα, ακτίνα δράσεως, δυνατότητες ελιγμών κλπ) του F-35 καίτοι σημαντικές, δεν συγκαταλέγονται στις κορυφαίες των συγχρόνων αεροσκαφών είναι όμως οι μοναδικές του ικανότητες της χαμηλής παρατηρησιμότητας, των πολλαπλών αισθητήρων και της διανομής πληροφοριών, επιχειρησιακής εικόνας και στοχοποίησης που το καθιστούν ένα «ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο».