Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό Orion «drone-killer»: Δοκιμή πάνω από την Κριμαία

Η Ρωσία δοκιμάζει το μη επανδρωμένο εναέριο όχημά της Orion (UAV) σε ρόλο «drone-killer», χρησιμοποιώντας μια νέα παραλλαγή υπάρχοντος κατευθυνόμενου πυραύλου για να καταρρίψει ένα drone-στόχο με περιστροφικά φτερά κατά τη διάρκεια δοκιμών στην Κριμαία. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ισχυρίστηκε ότι το πείραμα αποδεικνύει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orion ( μοιάζει με το Predator), είναι πλέον ικανό να εμπλακεί με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη μάχη, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για εισαγωγή διαφόρων νέων δυνατοτήτων όπλων σε αυτό και σε άλλα ρωσικά UAV.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orion - γνωστό και με το όνομα του έργου Inokhodets, που σημαίνει Pacer στα ρωσικά - εμφανίζεται να εκτοξεύει μια νέα έκδοση του εκτοξευόμενου αντιαρματικού κατευθυνόμενου πυραύλου 9M113 Kornet (ATGM) εναντίον του ελικοπτέρου drone, που χρησιμεύει ως στόχος. Η έκθεση αναφέρει ότι τα δύο drones, ξεκίνησαν σε απόσταση περίπου 60 μιλίων το ένα από το άλλο και ο στόχος χτυπήθηκε σε απόσταση περίπου 2,5 μιλίων. 

https://youtu.be/BBi-mgPa9YU?t=15

Το  Kornet ATGM χρησιμοποιεί καθοδήγηση με ακτίνα λέιζερ και απαιτεί χειροκίνητο έλεγχο για να το φτάσει στον στόχο του. Η αεροπορική έκδοση, φέρεται να έχει επίσης λειτουργίες υπερύθρων και καθοδήγησης τηλεόρασης, αν και δεν είναι σαφές, εάν αυτές χρησιμοποιούνται για καθοδήγηση πυραύλων ή απλώς για να βοηθήσουν τον χειριστή να εντοπίσει και να παρακολουθήσει στόχους, και η διαδικασία, με την οποία ο χειριστής του drone αρχικά βρίσκει τον στόχο παραμένει άγνωστη.

Μάλιστα ο πύραυλος - που ονομάζεται Kh-BPLA - έχει ολοκληρώσει «δεκάδες επιτυχημένες δοκιμές» από το πρωτότυπο επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M.

Όσον αφορά το drone-στόχο με περιστροφικά φτερά που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή, αυτό φαίνεται να είναι ένα παράδειγμα τύπου που αναπτύχθηκε από την CSTS Dinamika, τμήμα του ρωσικού Ομίλου Technodinamika. Μέχρι στιγμής, η ονομασία αυτού του drone δεν έχει αποκαλυφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοσημείωτο, είναι ότι στο  Russia-1, ο Υποστράτηγος Alexander Novikov, επικεφαλής του Γραφείου Ανάπτυξης UAV του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου, λέει ότι το drone Orion μπορεί να καταρρίψει το τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2 και άλλα UAV.

Το πιο σημαντικό, είναι ότι έχει επίσης λειτουργήσει σε μάχη στην Ουκρανία , μια χώρα με την οποία η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά σε σύγκρουση από το 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=pdo7lO5RjO8

Ως εκ τούτου, είναι κάτι περισσότερο από μια σύμπτωση ότι η τελευταία δοκιμή πυραύλων έλαβε χώρα στην Κριμαία, μια περιοχή που κατέλαβε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014 και η οποία έκτοτε, έχει αποτελέσει το επίκεντρο ανανεωμένης στρατιωτικής δραστηριότητας, από ασκήσεις αποβίβασης αμφίβιων μέχρι πυραύλους κατά πλοίων. 

Ρώσοι αξιωματούχοι που επισημαίνουν τη συγκεκριμένη ικανότητα του Orion να καταρρίπτει τώρα τα μη επανδρωμένα TB2, φαίνεται να προορίζεται ως ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Ουκρανία και την Τουρκία αλλά και για την αύξηση εξαγωγών του Ρωσικού UAV. 

Ωστόσο, η εκτόξευση πυραύλων αέρος-αέρος, ή τουλάχιστον όπλων διπλού ρόλου με την ικανότητα να χτυπούν στόχους στον αέρα καθώς και στο έδαφος, φαίνεται να δείχνει περαιτέρω προς την κατεύθυνση του Orion προς την επιχειρησιακή ικανότητα. 

Μέχρι τώρα, το πρόγραμμα Orion είχε κάποια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης των πρώτων πρωτότυπων από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, λόγω «πρόσθετων απαιτήσεων που δεν περιλαμβάνονταν αρχικά στις τεχνικές προδιαγραφές». Υπήρξε επίσης τουλάχιστον μία συντριβή και δυσκολίες στην εξασφάλιση ενός αξιόπιστου ηλεκτρικού σταθμού ρωσικής κατασκευής.

Ταυτόχρονα, αυτού του είδους οι δυνατότητες θα κάνουν την έκδοση Orion-E με διαμόρφωση εξαγωγής, ακόμα πιο ελκυστική για ξένους πελάτες, ειδικά όσους αντιμετωπίζουν απειλή από εχθρικά UAV.

Όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν , ο άμεσος ανταγωνισμός των ΗΠΑ προς το ένοπλο Orion ή το TB2 είναι ελάχιστα ανταγωνιστικός, αν και η Κίνα προσφέρει μια σειρά από παρόμοιες δυνατότητες για εξαγωγή. Στην περίπτωση των drones κινεζικής κατασκευής, ωστόσο, υπήρξαν προβλήματα υψηλού προφίλ που σχετίζονται με αυτά και τη λειτουργικότητά τους.

https://twitter.com/RALee85/status/1472239382954446856?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1472239382954446856%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F43585%2Frussias-predator-like-drone-is-now-shooting-down-other-drones

Με μεικτό βάρος περίπου 2.250 λίβρες και αντοχή έως και 24 ώρες, το Orion είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το MQ-1 Predator, μοιράζοντας ένα μακρύ, ευθύ φτερό και πρόωση με έλικα. Να επισημάνουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, έχει αποσύρει το MQ-1 και δεν είναι πλέον σε παραγωγή.

Συνολικά, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνει η Ρωσία τις προσπάθειές της, να οπλίσει τα νέα της μη επανδρωμένα αεροσκάφη με μια ευρεία γκάμα πυρομαχικών τόσο για αποστολές αέρος-εδάφους όσο και τώρα αέρος-αέρος. 

Αφού υστερεί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες χώρες στην ανάπτυξη σύγχρονων drones οποιουδήποτε είδους, η Μόσχα φαίνεται να εστιάζει την προσοχή της, όχι μόνο στην πλήρωση θέσεων όσον αφορά το μέγεθος και την απόδοση - το Orion και το Okhotnik είναι καλά παραδείγματα - αλλά παρέχοντας επίσης νέες δυνατότητες όπλων για αυτούς. Μένει να φανεί, ωστόσο, εάν αυτές οι φιλόδοξες τεχνολογίες εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους.

https://youtu.be/w_NFaz7ul_g?t=25

Ενώ ο ρωσικός στρατιωτικός προϋπολογισμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να συντηρήσει όλα αυτά τα προγράμματα μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό τουλάχιστον, να κερδίσουν παραγγελίες εξαγωγών. Σε τελική ανάλυση, η Ρωσία έχει έναν εκτενή κατάλογο υφιστάμενων πελατών όπλων, λιγότερο περιοριστικούς όρους εξαγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιστορικό στη χρήση δημιουργικής χρηματοδότησης για την εξασφάλιση των πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...