Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια: Κίνηση εναντίον του Κοσσυφοπεδίου - Ενισχύει την Σερβία με νέα όπλα

Η Σερβία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται με ρωσικά, κινεζικά και άλλα όπλα, δήλωσε ο πρόεδρός της, παρά τους φόβους στην περιοχή και τη Δύση ότι η πρόσφατη στρατιωτική συσσώρευση της βαλκανικής χώρας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες εντάσεις σε ένα τμήμα της Ευρώπης που εξακολουθεί να κλονίζεται από τους πολέμους που έγιναν τη δεκαετία του 1990.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ να αποφασίσουν για τα όπλα μας, ας καταργήσουμε το κράτος μας», είπε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία κατηγορείται ευρέως, ότι προκάλεσε μια αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990 με τις εθνικιστικές της πολιτικές. Η χώρα τον τελευταίο καιρό, εξοπλίστηκε κυρίως με ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, drones και αντιαεροπορικά συστήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=I4B8isKYm28

«Είμαστε μια ελεύθερη χώρα που θέλει να αποτρέψει μια πιθανή επίθεση», λέει ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι αν και η Σερβία βρίσκεται στο «δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει συνεργασία με όλους.

Αν και επισήμως επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ , η Σερβία αρνήθηκε να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με το μπλοκ των 27 εθνών και αντ' αυτού ενίσχυσε τη συμμαχία της με τη Ρωσία και την Κίνα.

Νέα Ρωσικά όπλα στην Σερβία – δυσαρεστημένο το Κόσοβο

Η Σερβία θα αγοράσει νέα όπλα Ρωσικής κατασκευής , Pantsyr, ανακοίνωσε  ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Aleksandar Vulin, αμέσως μετά την επιστροφή του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την Μόσχα .

Η εντατικοποίηση της Ρωσο – Σερβικής συνεργασίας κατά της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου και της σταθερότητας της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, ενδέχεται να έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου Βούτστις στην Μόσχα και την συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Η στασιμότητα του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δημιούργησε ως φαίνεται καλό έδαφος, για να εντείνει η Ρωσία τον διπλωματικό πόλεμο εναντίον του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πόλεμος αυτός γίνεται, για να ματαιώσει τις προσπάθειες της Δύσης να βρει μια μόνιμη λύση στις διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Σημειωτέον πως οι Σερβο- Ρωσικές σχέσεις εκτός από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται πως δυσαρεστούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ, καθώς η αναφορά των Δυτικών σε Ρωσικές παρεμβάσεις σε θέματα πολιτικής , κοινωνικής και οικονομικής φύσεως  στα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελούν συχνά σημείο αναφοράς τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, για πολλοστή φορά έχει χαρακτηρίσει αβάσιμα τα όσα υποστηρίζει η Δύση για απόπειρα επηρεασμού των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών εξελίξεων στην βαλκανική τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και μεταξύ των υπολοίπων κρατών μεταξύ τους.

https://www.youtube.com/watch?v=Qg8cwkSwuhc

«Όσον αφορά στις κατηγορίες και τις δοξασίες ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στην ζωή των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Στις σχέσεις μας με την Σερβία, όπως και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής οδηγός μας είναι τα αμοιβαία οφέλη και η ισορροπία στα συμφέροντα», επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Σερβία έχει κατηγορηθεί συχνά, ότι συνεργάζεται με τη σλαβική σύμμαχο Ρωσία για να αποσταθεροποιήσει τη γειτονική Βοσνία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

Για να ενταχθεί στην ΕΕ, η Σερβία χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση έχει διατηρήσει παγερές σχέσεις με τη βαλκανική χώρα της Κροατίας, το τελευταίο νέο μέλος που έγινε δεκτό στο μπλοκ.

https://www.youtube.com/watch?v=_9Zsays0HOg

Ο Βούτσιτς, είπε ότι η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των εθνών που δεν είναι επίσημα ευθυγραμμισμένα με το ΝΑΤΟ ή άλλα μπλοκ εξουσίας μαζί με την έκθεση όπλων στην ίδια τοποθεσία ήταν απλώς «σύμπτωση».

Οι επικριτές είπαν, ότι τα γεγονότα είχαν χρονοδιάγραμμα για να προσφέρουν όπλα στα αδέσμευτα αναπτυσσόμενα έθνη.

Ο Βούτσιτς είπε ότι μπορούν να αγοράσουν όπλα σε «συμφέρουσα τιμή».

Το κίνημα των αδέσμευτων, ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια ως αντίβαρο στη δύναμη που ασκούσαν η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Νέος ”Ψυχρός Πόλεμος”

Την στιγμή που η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στη Σερβία, οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να ενισχύσουν την Αλβανία με νέα οπλικά συστήματα!

Αυτές οι κινήσεις, έχουν σχέση και με την πρόσφατη (καθόλου τυχαία) δήλωση του Σέρβου ΥΠΑΜ, περί ένωσης των Σέρβων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας με την “μητέρα” Σερβία, δείχνοντας σαφώς εξελίξεις στα Βαλκάνια το επόμενο διάστημα.    

Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης όλων των Σέρβων στην περιοχή κάτω από ένα κράτος και ότι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει.

Η Ρωσία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτό το σχέδιο στα Βαλκάνια, διότι χωρίς αυτήν, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό επουδενί. Η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον, έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτίσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.

Αυτός είναι ο λόγος που τον περασμένο Ιούνιο οι ΗΠΑ, προχώρησαν στην αναβάθμιση της Αλβανίας σε υψηλής σημασίας στρατιωτικό κόμβο, με εγκατάσταση υπερσύγχρονων αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και επιθετικών ελικοπτέρων στο έδαφός της, στο πλαίσιο της αμυντικής ασπίδας που επιχειρούν να ορθώσουν στο τόξο από την Αδριατική, τα παράλια του Βορείου Αιγαίου έως και τη Μαύρη Θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...