Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Διάστημα και Υπερδυνάμεις: Τι πρέπει να ξέρετε για την καταστροφή ενός ρωσικού κατασκοπευτικού δορυφόρου ... από τη Ρωσία

Εποχές Ψυχρού Πολέμου και μάλιστα στην κορύφωση του, θυμίζει η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απροειδοποίητη δοκιμή ενός νέου πυραυλικού συστήματος καταστροφής διαστημικών δορυφόρων από την Ρωσία. Το νέο οπλικό σύστημα κατέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας έναν παλιό ρωσικό δορυφόρο. Η καταστροφή του δορυφόρου προκάλεσε όπως ήταν επόμενο, μια νέα παρτίδα διαστημικών σκουπιδιών ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 1,500. Κάποια από αυτά, θεωρήθηκε ότι απειλούσαν άμεσα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δόθηκε εντολή στο επταμελές πλήρωμα, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονται και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, να σπεύσουν στα δύο διαστημικά σκάφη που βρίσκονται στον σταθμό για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ρωσία ότι πραγματοποίησε πυραυλική δοκιμή και η αρχική σιωπή του Κρεμλίνου, είχε προκαλέσει σύγχυση για το τι είχε συμβεί. Όμως οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου, βγήκαν επίσημα και μίλησαν για μια επικίνδυνη απόφαση και τακτική της Ρωσίας, ξεκινώντας ένα μπαράζ επίσημων δηλώσεων αλλά και διαρροών από τις δύο πλευρές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωρίζει ότι το συναίσθημα της πλειοψηφίας της κοινωνίας που κυβερνά, είναι ότι η Ρωσία είναι σεβαστή στη γεωστρατηγική σφαίρα ως μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, που περιλαμβάνει ότι έτσι αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Γνωρίζει ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα του το κάνουν εύκολο και γι' αυτό έδωσε οδηγίες, να ανακτήσει την τεράστια επιρροή και τη διεθνή παρουσία που οι προκάτοχοί του δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν και που κληρονόμησε στο ελάχιστο. Αλλά, πάνω από όλα, να διπλασιαστεί η παρουσία της Μόσχας σε στρατιωτικά επιχειρησιακά σενάρια, κατά προτίμηση σε αυτά της κυβερνοασφάλειας και του διαστήματος. 

Αυτή τη στιγμή, ο αγώνας που προκύπτει ανάγεται στην λεκτική και οικονομική σφαίρα. Αλλά αν ο αγώνας προχωρήσει στο διάστημα, ο Πούτιν θέλει να αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και τους συμμάχους τους να γνωρίζουν, ότι είναι ένας σκληρός αντίπαλος. Και ένα παράδειγμα μόλις δόθηκε καταστρέφοντας  ( Ρωσία ) με τον δικό της πύραυλο, μια από τις πολλές συσκευές της που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη μας, μια αποστολή μεγάλης πολυπλοκότητας.

Ο πύραυλος που κατέστρεψε τη ύπαρξη μιας παλιάς πλατφόρμας τροχιάς ξεκίνησε από το κύριο ρωσικό στρατιωτικό συγκρότημα, αφιερωμένο στην εκτόξευση στρατηγικών φορέων, που είναι το κοσμοδρόμιο Plesetsk, που βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας. Από εκεί, ένας ισχυρός πύραυλος ανέβηκε στο ηλιοβασίλεμα στις 15 Νοεμβρίου, η κεφαλή του οποίου συγκρούστηκε σε ύψος περίπου 500 χιλιομέτρων με τον παλιό ρωσικό κατασκοπευτικό δορυφόρο με κωδικοποίηση Kosmos-1408 , ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας για αρκετές δεκαετίες. 

Πύραυλος  ανόδου ASAT 

Η πυροδότηση και η συνακόλουθη καταστροφή του διαστημικού σκάφους, ήταν η τελική δοκιμή που χρειαζόταν η Μόσχα για να επιβεβαιώσει στα μάτια του κόσμου, ότι έχει ήδη ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός αντιδορυφορικού οπλικού συστήματος ή ASAT, ακρωνύμιο του Anti SATellite. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για ένα λεγόμενο βλήμα άμεσης ανάβασης, το οποίο ξεκινά από το έδαφος, ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο για να πυρπολήσει μια υποδομή που βρίσκεται σε τροχιά. 

Τι ρωσικός πύραυλος ήταν; 

Εκτός κι αν η Μόσχα έχει ασκήσει παραπληροφόρηση ή αλλάξει το όνομά του, είναι γνωστός ως PL-19 Nudol. Είναι ένας φορέας τοποθετημένος οριζόντια σε ένα βαρύ όχημα 12 τροχών, το οποίο χρησιμεύει και ως πλατφόρμα απογείωσης. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, βρίσκεται σε συνεχή αξιολόγηση με τουλάχιστον δώδεκα πραγματικές δοκιμές, αλλά χωρίς πρόθεση να συντρίψει κανέναν δορυφόρο.  

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δεν επιβεβαίωσε την εκτόξευση του πυραύλου ή την καταστροφή του Kosmos-1408, παρά την επομένη της πραγματοποίησης. Ήταν ο ίδιος ο υπουργός, στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου, που ανέφερε την πρόσκρουση "με χειρουργική ακρίβεια σε έναν παλιό δορυφόρο", αλλά ότι τα θραύσματα που προκύπτουν "δεν αποτελούν απειλή για τις διαστημικές δραστηριότητες" . Αλλά αυτή η τελευταία δήλωση είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολη.  

Η καταστροφή του Kosmos-1408, έχει δημιουργήσει «περίπου 1.500 θραύσματα μεγαλύτερα από 10 εκατοστά» και «εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρότερα», σύμφωνα με τον στρατηγό Τζέιμς Ντίκινσον, αρχηγό της Διαστημικής Διοίκησης του Πενταγώνου. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε το τεστ «απερίσκεπτο και καταστροφικό» , ενώ ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον, το χαρακτήρισε «ανεύθυνο και επικίνδυνο». Ο καθηγητής Χιου Λιούις, από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, βεβαιώνει ότι «τα μισά θα καούν σε ένα χρόνο κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα». Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν περιστρεφόμενα για άλλα 10-15 χρόνια». 

Αποτελούν  αυτά τα συντρίμμια κίνδυνο; 

Σωστά. Ταξιδεύουν γύρω από τη Γη με περίπου 27.000 χιλιόμετρα την ώρα και η πρόσκρουσή τους σε μια διαστημική πλατφόρμα, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση του νέου κινεζικού τροχιακού συμπλέγματος, στο οποίο κατοικούν δύο αστροναύτες. Και του μεγάλου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που έχει ύψος περίπου 400 χιλιόμετρα και φιλοξενεί επτά αστροναύτες, δύο από τους οποίους Ρώσους. Ευτυχώς, υπάρχουν δίκτυα παρακολούθησης που προειδοποιούν, για πιθανούς κινδύνους που έρχονται στο δρόμο τους. 

Πέντε γνωστές καταστροφές δορυφόρων σε 39 χρόνια 

Η εκτόξευση του πυραύλου και η έκρηξη σε τροχιά, εντοπίστηκαν αμέσως από τα δίκτυα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιπυραυλικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ινδίας. Και είναι ότι η Ουάσιγκτον και ο υπόλοιπος κόσμος, γνώριζαν εκ των προτέρων ότι κάτι σημαντικό επρόκειτο να συμβεί στον εναέριο χώρο γύρω από μια μεγάλη περιοχή του κοσμοδρομίου Plesetsk. Το Πεντάγωνο δεν ήξερε περί τίνος επρόκειτο, αλλά εκεί έστρεψαν τα ηλεκτρονικά μάτια και τα αυτιά των κατασκοπευτικών δορυφόρων τους. 

Πώς το ήξεραν; 

Ώρες πριν από την εκτόξευση, οι αρχές της Μόσχας είχαν κυκλοφορήσει αυτό που είναι γνωστό ως Notice to Airmen ή NOTAM, ένα ακρωνύμιο του Notice To Airmen. Ουσιαστικά, το NOTAM είναι μια ειδοποίηση που ενημερώνει τους πιλότους ορισμένων πτήσεων, για τους περιορισμούς που υπάρχουν προσωρινά στη χρήση του εναέριου χώρου , που μπορεί να οφείλονται σε αεροπορικές επιδείξεις, άλματα αλεξιπτωτιστών, στρατιωτικές ασκήσεις ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των πτήσεων.

Είναι η καταστροφή και οι συνέπειες που έχει προκαλέσει η Μόσχα, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο; 

Λοιπόν όχι. Καμία διεθνής συνθήκη για τη χρήση του διαστήματος, δεν εμποδίζει την εξάλειψη μιας διαστημικής υποδομής. Ωστόσο, είναι δεοντολογικά κατακριτέο και αντίθετο με τις συστάσεις, που συμβουλεύουν την αποφυγή πλήρωσης του εξωατμοσφαιρικού χώρου με συντρίμμια. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για όπλα ικανά να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς φορείς στη φάση ανόδου τους και να καταρρίψουν δορυφόρους σε χαμηλές τροχιές γύρω από τη Γη. Και αυτό προκαλεί πολλά διαστημικά σκουπίδια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κατακερματισμός του δορυφόρου μιας χώρας με τον δικό της πύραυλο, απαιτεί την εξοικείωση με την προηγμένη τεχνολογία καθοδήγησης και πρόωσης . Η Ρωσία δεν είναι η πρώτη αλλά η τέταρτη χώρα που επιτίθεται επιτυχώς σε μία από τις συσκευές της στο διάστημα. Πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες (2 φορές), την Κίνα (1) και την Ινδία (1). Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον στις 13 Σεπτεμβρίου 1985 κατά τη θητεία του Ρόναλντ Ρίγκαν. Ένας πύραυλος ASM-135 που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-15, κατέστρεψε τον αποτυχημένο δοκιμαστικό δορυφόρο P78-1, ο οποίος πετούσε στα 555 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Ήδη τον 21ο αιώνα, το πρώτο έθνος που το έκανε ήταν η Κίνα του προέδρου Χου Τζιντάο, του προκατόχου του Σι Τζινπίνγκ. Στις 11 Ιανουαρίου 2007, ένας πύραυλος DF-21 κατέρριψε τον βετεράνο μετεωρολογικό δορυφόρο FY-1C των 750 κιλών . Βρισκόταν σε υψόμετρο 865 χιλιομέτρων, σύμφωνα με επίσημες κινεζικές πηγές. Ο George W. Bush, δεν ήθελε να υστερεί και στις 20 Φεβρουαρίου 2008, για λόγους εθνικής ασφάλειας, ένας βελτιωμένος πύραυλος RIM-161 SM-3 που εκτοξεύτηκε από το καταδρομικό USS Lake Erie κατέστρεψε τον κατασκοπευτικό δορυφόρο παρατήρησης ραντάρ USA-193, 2,3 τόνων. . 

Και για να μην μείνει πίσω, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έδωσε την έγκρισή του στην αποστολή Σάκτι. Ένας πύραυλος Prithvi Mark II, αναχώρησε από το έδαφος στις 27 Μαρτίου 2019 για να τερματίσει τη ζωή σε τροχιά της πειραματικής συσκευής Microsat-R βάρους 740 κιλών, η οποία βρισκόταν περίπου 300 χιλιόμετρα, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εν ολίγοις, οι Τέσσερις Μεγάλοι έχουν προσθέσει χιλιάδες σκουπίδια στα διαστημικά σκουπίδια που περιστρέφονται ελεύθερα γύρω από τη Γη, και αυτό είναι ήδη ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα . Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ