Παγκοσμιοποίηση

"Ώρα μηδέν" για την ειρήνη μεταξύ Πακιστάν-Αφγανιστάν - Η εμπλοκή της Τουρκίας στη δίνη του πιθανού πολέμου μεταξύ τους

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν που φιλοξενήθηκαν  από την Τουρκία, αφού σύμφωνα  με πηγές κοντά στις συζητήσεις, παρά τους αρκετούς γύρους συνομιλιών που επικεντρώθηκαν στην αποκλιμάκωση, τη σταθερότητα των συνόρων και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, δεν επιτεύχθηκε καμία απτή πρόοδος, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Αποτυχία των διαπραγματεύσεων Αφγανιστάν-Πακιστάν που διεξήχθησαν στην Τουρκία

Οι διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα, επιβεβαίωσαν πολλαπλές πηγές.

Και οι δύο αντιπροσωπείες φέρεται να μην κατάφεραν να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία που σχετίζονται με τη διασυνοριακή ασφάλεια και τον εδαφικό σεβασμό.

Οι διαπραγματεύσεις — με τη μεσολάβηση περιφερειακών εταίρων — ήταν μέρος μιας επείγουσας διπλωματικής προσπάθειας για την άμβλυνση των κλιμακούμενων εντάσεων μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα και τη σκληρή ρητορική και από τις δύο πλευρές.

Αφγανοί εκπρόσωποι είχαν υποβάλει ένα τελικό σχέδιο πρότασης που τόνιζε τη δέσμευση του Πακιστάν να σεβαστεί τον εναέριο χώρο και την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν και να αποτρέψει τη χρήση του εδάφους του εναντίον της Καμπούλ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η αντιπρόταση του Ισλαμαμπάντ δεν αντιμετώπισε επαρκώς τις ανησυχίες του Αφγανιστάν, οδηγώντας σε αδιέξοδο.

Βαθιά δυσπιστία μεταξύ Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ

Πηγές σημείωσαν ότι ενώ και τα δύο μέρη διατήρησαν «εποικοδομητικό τόνο» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η βαθιά δυσπιστία και οι αντικρουόμενες προτεραιότητες ασφαλείας εμπόδισαν μια σημαντική πρόοδο.

«Υπήρξε προθυμία για συνέχιση του διαλόγου, αλλά όχι αρκετή ευελιξία για την επίτευξη κοινού εδάφους», δήλωσε ένας διπλωματικός παρατηρητής.

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη υπό την επίβλεψη διεθνών μεσολαβητών, θεωρήθηκαν ως μια κρίσιμη ευκαιρία για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης κατά μήκος της Γραμμής Ντουράντ — όπου το κλείσιμο των συνόρων, οι εμπορικές διαταραχές και οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί έχουν πρόσφατα εντείνει τις σχέσεις.

Οι αναλυτές λένε ότι η αποτυχία των συνομιλιών υπογραμμίζει την εύθραυστη κατάσταση των σχέσεων Αφγανιστάν-Πακιστάν, οι οποίες εδώ και καιρό διαμορφώνονται από αμοιβαίες κατηγορίες για αψιμαχίες, λαθρεμπόριο και παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πηγές, Πακιστανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε εισβολή στα σύνορα από τους Αφγανούς Ταλιμπάν (TTP) θα αντιμετωπιστεί με πλήρη απάντηση, επομένως κατέστησαν σαφές ότι είναι ευθύνη των Αφγανών Ταλιμπάν να περιορίσουν τους τρομοκράτες και το δίκτυό τους.

Το Πακιστάν κατέστησε σαφές ότι εάν οι Αφγανοί Ταλιμπάν δεν δώσουν προσοχή στις ανησυχίες για την ασφάλεια του Πακιστάν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανοιχτό πόλεμο», καθώς δεν θα  κάνει συμβιβασμούς στην ασφάλειά του.

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων ή τον λόγο έχουν τώρα τα όπλα;

«Αυτό το αδιέξοδο αποτελεί οπισθοδρόμηση για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ένας πρώην Αφγανός διπλωμάτης. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία έναντι της αντιπαράθεσης».

Παρά το αδιέξοδο, οι μεσολαβητές έχουν προτρέψει τις δύο χώρες να διατηρήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να επαναλάβουν τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για να αποφύγουν περαιτέρω επιδείνωση των δεσμών.

Ως γνωστόν Τουρκία και Κατάρ ήταν οι χώρες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν Πακιστανούς και Αφγανούς, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα.

Το συμφέρον της Τουρκίας

Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη και αναλύοντας τις κινήσεις της Τουρκίας, διαπιστώνουμε πως ο Ερντογάν έχει σοβαρό όφελος από την ειρήνευση μεταξύ Πακιστάν-Αφγανιστάν και την αποκατάσταση των σχέσεών τους.

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο " Ο Ερντογάν "βάζει πόδι" στο λιμάνι Γκουντάρ του Πακιστάν προκαλώντας νέα σύγκρουση συμφερόντων με Ελλάδα-Ισραήλ", επισημαίναμε:

Το Πακιστάν ως γνωστόν μοιράζεται σύνορα με την Κίνα, με το λιμάνι του  Gwadar να αποτελεί την  πλησιέστερη πύλη εξόδου εμπορευμάτων με αποδέκτη χώρες του κόλπου, μεταξύ αυτών και του Ιράκ και μέσω αυτού την Τουρκία, καθιστώντας την τελευταία μέσω της παραπάνω όδευσης,  την κυριότερη πύλη εισόδου Κινεζικών προϊόντων στην ΕΕ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν βάζοντας πόδι στο λιμάνι του  Gwadar, κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, η χώρα του να καταστεί τερματικός αποδέκτης Κινεζικών προϊόντων και εμπορευμάτων και πύλη εισόδου αυτών στην ΕΕ, αφού νωρίτερα όπως όλα δείχνουν έχει διευθετήσει τα θέματα ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ-αφοπλισμός και ειρήνευση με το PKK- και έχει προσεταιριστεί τόσο την περιφερειακή Κουρδική κυβέρνηση του Β. Ιράκ , όσο και την Κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Συνεπώς με κανέναν τρόπο δεν θα ήθελε η Τουρκία, η "αδελφή χώρα" του Πακιστάν να εμπλακεί σε πολεμική σύγκρουση με το Αφγανιστάν, παρασέρνοντας  την ίδια στην δίνη αυτής, αφού  Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ συνδέονται μεταξύ τους με στρατιωτική συμφωνία απο κοινού αντιμετώπισης έξωθεν απειλής.

Τυχόν στρατιωτική εμπλοκή των Τούρκων στο πλευρό του Πακιστάν θα αποστερούσε από τον Ερντογάν τον ρόλο του ειρηνοποιού που παίζει τελευταία, ενώ παράλληλα θα καταστούσε περισσότερο ευάλωτο το Ισλαμπαμπάντ απέναντι στην Ινδία.

Μένει να δούμε πλέον αν τον λόγο έχουν τα όπλα, ή θα έχουμε επανάληψη των διαπραγματεύσεων Πακιστάν-Αφγανιστάν

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ