Κίνα

Κινεζικά 'Ίμια": Η κινεζική Ακτοφυλακή χρησιμοποιεί αποτρεπτική βία - Επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και κατασχέσεις σκαφών

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε χθες για την ένταση στα Ίμια μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και τουρκικής ακτοφυλακής:

«Ελληνικές βάρκες και ψαράδες που ήθελαν να βρεθούν στους βράχους Kardak (Ίμια) στα ανοιχτά της συνοικίας της Αλικαρνασσού της Μούγλα, εμπόδισαν το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Τουρκικά και ελληνικά σκάφη πλησίασαν το ένα το άλλο κατά 10 μέτρα και ήρθαν μύτη με μύτη», γράψαμε.

Αναφέραμε, πως έρχεται η “μάχη της τσιπούρας” που όμοιά της οδήγησε στην Κρίση των Ιμίων και σήμερα οι Τούρκοι μιλούν για περιστατικό στα Ίμια! 

Σε παλαιότερο άρθρο μας  αναφέραμε και για το “τσεκούρι” από τον νέο Ποινικό Κώδικα για τους Τούρκους μπουκαδόρους ψαράδες και πως πλέον αναλαμβάνει δράση το Λιμενικό. Τονίζαμε δε το «Σχέδιο Νόμου για την Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» στην κοινή γνώμη και ένα νέο άρθρο, το αρ. 398 (αλιεία στα χωρικά ύδατα) προστέθηκε στον Ποινικό Κώδικα.  Έτσι, σύμφωνα με το νέο άρθρο 398 του Ποινικού Κώδικα, προστέθηκε πως «οι αλλοδαποί υπήκοοι που αλιεύουν χωρίς το δικαίωμά τους στην παράκτια περιοχή του ελληνικού κράτους, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών».

Με την έναρξη ισχύος αυτού του άρθρου, αποσκοπεί στην τιμωρία ιδιαίτερα των Τούρκων αλιέων στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Φαίνεται όμως, πως τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κίνα, καθώς η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε και αυτή έναν νέο κανονισμό που απειλεί με υψηλά πρόστιμα σε δραστηριότητες ξένων ψαράδων, στα φερόμενα ως «δικαιακά ύδατα» της Κίνας. Η νέα πολιτική ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων και την Ακτοφυλακή της Κίνας και τέθηκε σε ισχύ στις 26 Νοεμβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης στα κινέζικα μόλις στις 23 Δεκεμβρίου.

Σκοπός ήταν η τυποποίηση των διοικητικών κυρώσεων για την αλιεία και η «διασφάλιση δίκαιης  και λογικής εφαρμογής» των κυρώσεων, καθώς και η προστασία των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του κράτους και των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το eurasiareview.com, ένα από τα τιμωρητέα μέτρα ορίζει ότι οι ξένοι ψαράδες που  δραστηριοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί η Κίνα, θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 400.000 renminbi (62.700 $). Αυτοί οι ψαράδες θα μπορούσαν επίσης να εκδιωχθούν από το Λιμενικό Σώμα και να κατασχεθούν τα αλιεύματά τους και ο εξοπλισμός αλιείας.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε, ότι η Κίνα φαίνεται πιο αποφασιστική συγκριτικά με την χώρα μας, καθώς εάν οι αλλοδαποί πιαστούν να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα της Κίνας ή πολύ κοντά στις κινεζικές ακτές, μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 500.000 renminbi (78.500 $) και να κατασχεθούν τα σκάφη τους.

Μονομερείς ενέργειες

Ο ιστότοπος της κινεζικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι οι κανόνες εφαρμόζονται σε δοκιμαστική βάση πριν γίνουν μόνιμοι. Οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί σε αυτόν τον νέο κανονισμό.

Τα αυτοαποκαλούμενα «δικαιοδοτικά ύδατα» της ΛΔΚ, εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αλλά οι αξιώσεις αμφισβητούνται από τους γείτονές της και έχουν απορριφθεί από ένα διεθνές δικαστήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα εφαρμόζει μονομερή κανόνα σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Από το 1999, έχει επιβάλει ετήσια απαγόρευση αλιείας από τον Μάιο έως τον Αύγουστο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατάσχουν μεγάλο αριθμό σκαφών! κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ψαράδες από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές επιβολής του νόμου ότι τους παρενοχλούν και τους εμποδίζουν να δραστηριοποιούνται στους παραδοσιακούς τους ψαρότοπους.

Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο ψήφισε επίσης έναν (αμφιλεγόμενο;) νόμο της Ακτοφυλακής, που εξουσιοδοτεί τους θαλάσσιους στόλους επιβολής του νόμου, να χρησιμοποιούν βία σε ξένα σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα «υπό τη δικαιοδοσία της Κίνας».

Συμπεραίνουμε, ότι η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα μιας χώρας και η αποφασιστικότητα, είναι το κλειδί για αποτροπή και εθνική κυριαρχία. Στην περίπτωση της Κίνας, φαίνεται ότι δεν διστάζει να διασφαλίσει τα εθνικά της θαλάσσια ύδατα με πυγμή λαμβάνοντας ισχυρότερα μέτρα, καθώς εξουσιοδοτεί την Ακτοφυλακή της, να επιβάλει πολύ υψηλότερα πρόστιμα, να διώχνει, να κατάσχει αλιεύματα και εξοπλισμό ακόμα και τα ίδια τα σκάφη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ