ΗΠΑ

ΗΠΑ: Πώς ο κορονοϊός οδηγεί σε χρεοκοπία τα νοσοκομεία στην Καλιφόρνια

Τα πρωτόγνωρα μέτρα που κλήθηκαν να λάβουν οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές της πιο πυκνοκατοικημένης αμερικανικής Πολιτείας, οδηγούν τα νοσοκομεία της στο χείλος της χρεοκοπίας, αφού κόστισαν περίπου 14 δισ. δολάρια, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δαπάνες των αμερικανικών νοσοκομείων αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς επιστρατεύθηκαν διπλάσιες ΜΕΘ και αγοράστηκε προστατευτικός εξοπλισμός, ενώ και απαγόρευση όλων των άλλων επεμβάσεων μη έκτακτης ανάγκης μείωσε τα έσοδά τους κατά περίπου 50%.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Καλιφόρνια αναγκάζονται να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομείων της Πολιτείας.

Πλέον, έχοντας δεχθεί ένα διπλό οικονομικό πλήγμα, τα νοσοκομεία στην Πολιτεία αγωνίζονται να προετοιμασθούν για μια πιθανή νέα αύξηση των κρουσμάτων από το φθινόπωρο, και αναρωτιούνται μήπως η προετοιμασία τους την προηγούμενη φορά ήταν κάπως υπερβολική.

Αιτήματα για ενισχύσεις υπό τη σκιά των απολύσεων

Αναμένοντας ότι θα χρειάζονταν χιλιάδες γιατροί, νοσοκόμες και άλλοι εργαζόμενοι για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, η Καλιφόρνια τον Μάρτιο είχε ζητήσει να δημιουργηθεί ένας
«Στρατός Υγείας» για τη φροντίδα των ασθενών, με αποτέλεσμα να σπεύσουν 95.000 μέλη του τομέα.

Από τις δεκάδες χιλιάδες που απάντησαν στην πρόσκληση για ένταξη στο «Στρατό Υγείας», λιγότεροι από 800 προσλήφθηκαν από το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του αντίστοιχου κρατικού προγράμματος που αντιπαρέβαλε το Reuters.

«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν πραγματικά να μην προετοιμαστούμε επαρκώς», δήλωσε ο Δρ Σαντζάι Κουράνι, Διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο της Κοιλάδας της Σάντα Κλάρα, το σύστημα δημόσιων νοσοκομείων που εξυπηρετεί τη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας.

«Από την άποψη της υγείας των ασθενών και της δημόσιας υγείας, έπρεπε να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.

Η ιατρική βιομηχανία ζητά τώρα από το κράτος βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν σε κάποια από αυτά τα έξοδα και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για τους επόμενους μήνες, αλλά κι επιπλέον 3 δισ. δολάρια για τη νέα οικονομική χρήση, που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

«Οι ισολογισμοί των περισσότερων νοσοκομείων έχουν καταρρεύσει», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομείων της Καλιφόρνιας, Καρμέλα Κόιλ, τονίζοντας πως πολλά νοσοκομεία θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν.

Το πιο σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν εκείνα τα νοσοκομεία που φροντίζουν μεγάλο αριθμό ασθενών, που είναι ασφαλισμένοι στο πρόγραμμα Medicaid, που καλύπτει τους φτωχούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Medicare, τόνισε η ίδια.

Η τραγική ειρωνεία της όλης υπόθεσης ήταν ότι, σε μια εποχή που οι επαγγελματίες υγείας που φρόντιζαν ασθενείς με κορονοϊό, είτε είχαν προσβληθεί κι οι ίδιοι, είτε είχαν φθάσει στα ανθρώπινα όρια του κάματου, χιλιάδες άλλοι έχαναν τη δουλειά τους, είτε λόγω απολύσεων, είτε λόγω επιβεβλημένης παύσης εργασίας.

Δυσκολίες και πριν από την πανδημία

Αλλά ακόμα και πριν από την πανδημία, το 38% όλων των νοσοκομείων της Καλιφόρνιας - δημόσια και ιδιωτικά - έχαναν χρήματα, λόγω των χρόνιων χαμηλών περιθωρίων λειτουργίας και της ενοποίησης του κλάδου. Ένα άλλο 11% είχε περιθώρια λειτουργίας κοντά στο μηδέν, σύμφωνα με την ένωση νοσοκομείων.

Η συμπίεση των προϋπολογισμών ήδη είχε αφήσει τα νοσοκομεία με λιγοστές επιπλέον κλίνες και εξοπλισμό, τονίζει ο Κέρι Χάινριχ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΜΚΟ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Loma Linda στην Κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο.

Το σύστημα των έξι πανεπιστημιουπόλεων της Loma Linda, με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 2 δισεκ. δολαρίων, μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχασε έσοδα 160 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Χάινριχ, ποσό που επισκιάζει το κανονικό ετήσιο περιθώριο λειτουργίας του, των 40 έως 80 εκατ. δολαρίων. Το σύστημα αναγκάσθηκε να περικόψει ωράρια και να απολύσει περίπου 1.000 υπαλλήλους.

Το Loma Linda θα λάβει περίπου 39 εκατ. δολάρια ως βοήθεια από τον ομοσπονδιακό νόμο Πράξη CARES, ύψους 2,3 τρισεκ. δολαρίων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού και θα υποβάλει επίσης αίτηση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών για την επιστροφή των ποσών για τις προμήθειες και τις άλλες δαπάνες. Μολαταύτα, το σύστημα θα εξακολουθήσει να έχει ένα κενό περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό του, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα νοσοκομεία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας έχουν λάβει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την Πράξη CARES, περίπου το 4% του εθνικού συνόλου για τα νοσοκομεία, τονίζει η ένωση νοσοκομείων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...