Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δεν του φτάνουν τα 60! Ο Ζελένσκι θέλει να πάρει 160 μαχητικά F-16 -Πύραυλοι AGM-158 JASSM καθ’ οδόν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι καθ' οδόν για την παραλαβή του πρώτου δυτικού μαχητικού αεροσκάφους της: η Δανία και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να δώσουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη, μόλις οι Ουκρανοί πιλότοι ολοκληρώσουν τα μαθήματα στο εξωτερικό, θα είναι έτοιμοι να πάρουν τον εξοπλισμό που αλλάζει το παιχνίδι στον αέρα. Το κύριο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί.

Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας και η Lockheed Martin υπέγραψαν Επιστολή Προθέσεων για την ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων F-16 στη Ρουμανία.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, το Κέντρο εκπαίδευσης θα εγκατασταθεί στην 86η αεροπορική βάση της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Borcea της Ρουμανίας. Η Βασιλική Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία, πρόκειται να αναπτύξει έναν αριθμό αεροσκαφών F-16 στη βάση. Οι εκπαιδευτές πτήσεων και το τεχνικό προσωπικό της Lockheed Martin, του κατασκευαστή μαχητικών αεροσκαφών, θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη.

Στην Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ελπίζουν ότι, η δεύτερη και η τρίτη ομάδα πιλότων και μηχανικών θα πάνε σύντομα για εκπαίδευση στο μαχητικό αεροσκάφος F-16. Άλλο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα προστατεύσει τον ουρανό της Ουκρανίας από τους Ρώσους και θα προετοιμάσει την υποδομή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συνταγματάρχης Γιούρι Ιχνάτ. «Η πρώτη ομάδα έφυγε για εκπαίδευση. Ελπίζουμε ότι το δεύτερο και το τρίτο γκρουπ θα ξεκινήσουν επίσης σύντομα τις εκπαιδεύσεις», δήλωσε.

Ο Ζελένσκι θέλει περισσότερα

Σύμφωνα με το πορτογαλικό τηλεοπτικό κανάλι RTP,  ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, εξέφρασε το αίτημα να παρασχεθούν στην Ουκρανία 160 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, παρά τις υπάρχουσες συμφωνίες με τους «δυτικούς εταίρους», η Ουκρανία δεν διαθέτει ισχυρό αεροπορικό στόλο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Ρωσία στο εναέριο μέτωπο.

Αυτό το αίτημα είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Τα F-16 είναι μονοθέσια μαχητικά πολλαπλών ρόλων, που μπορούν να εκτελέσουν ποικίλες αποστολές, από αναχαίτιση αεροσκαφών έως επίθεση σε επίγειους στόχους.

«Χρειαζόμαστε έναν αεροπορικό στόλο που δεν θα έδινε στη Ρωσία την ευκαιρία να κυριαρχήσει στον ουρανό», τόνισε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, παρά το αίτημα του Ζελένσκι, κανείς δεν θα μεταφέρει 160 μαχητικά αυτού του τύπου στην Ουκρανία, ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι τα σχέδια της Ολλανδίας και της Δανίας είναι να στείλουν 61 μαχητικά F-16 στο Κίεβο. Η Νορβηγία μπορεί να προμηθεύσει έως και 24 μαχητικά αυτού του τύπου στην Ουκρανία, ωστόσο, είναι δυνατές και οι παραδόσεις πολεμικών αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που συνολικά μπορεί να δώσει στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έως και εκατό μαχητικά αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Η Ουκρανία ενδέχεται να λάβει πυραύλους AGM-158 JASSM από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ρωσικό μέσο ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για την πιθανότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να λάβουν αμερικανικούς πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας AGM-158 JASSM για χρήση σε μαχητικά F-16. Αυτοί οι πύραυλοι είναι αέρος-εδάφους και διαφέρουν από τους πυραύλους StormShadow, ως προς την ικανότητά τους να πετούν σε μεγάλα ύψη και να καταδύονται σε στόχο υπό γωνία 90 μοιρών.

Οι πύραυλοι AGM-158 JASSM είναι από τους πιο προηγμένους και αποτελεσματικούς πυραύλους κρουζ στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ικανότητά τους να λειτουργούν σε μεγάλα υψόμετρα και να χτυπούν με ακρίβεια στόχους, τους καθιστά ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο στο πεδίο της μάχης. Ο βασικός παράγοντας είναι ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αρκετές χιλιάδες πυραύλους αυτού του τύπου σε υπηρεσία, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή παράδοση στο Κίεβο.

Η υποτιθέμενη μεταφορά αυτών των πυραύλων στην Ουκρανία, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης από τη Δύση, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή τους να μεταφέρουν αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, ωστόσο, στο πλαίσιο της προμήθειας μαχητικών F-16, η απειλή είναι κάτι παραπάνω από πραγματική.

Ρωσική απάντηση στο αμερικανικό AIM-9X

Όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της Σοβιετικής-Ρωσικής σχεδίασης, ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους μικρού βεληνεκούς R-73 και ως εκ τούτου είναι γνωστά σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Ταυτόχρονα, οι κεφαλές για αυτούς τους πυραύλους προμηθεύονταν από την ουκρανική εταιρεία Arsenal.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του φόρουμ Army-2023, η Vympel παρουσίασε την τελευταία έκδοση του RVV-MD2 (ονομασία εξαγωγής R-73M).

Όπως υποδεικνύεται, το RVV-MD2 διαφέρει οπτικά από το R-73 του νέου GOS και την εξαφάνιση 4 αισθητήρων γωνίας επίθεσης. Μπορεί να χτυπήσει στόχους με υπερφόρτωση 12G με ταχύτητες έως και 2500 km/h.

Η γωνία καταστροφής του είναι 60 °, αλλά χάρη στον έλεγχο του διανύσματος ώθησης, ο πύραυλος μπορεί να στρίψει 180 ° κατά την εκτόξευση. Διαθέτει δύο τύπους ανιχνευτών εγγύτητας στόχου - λέιζερ και Doppler.

Μια άλλη καινοτομία ήταν η τοποθέτηση του RVV-MD2, σχεδιασμένου για αεροσκάφη 5ης και 6ης γενιάς, μέσα στην άτρακτο. Ενώ βρίσκεται μέσα στο αεροσκάφος, ο πύραυλος λαμβάνει δεδομένα στόχου από το ραντάρ επί του σκάφους και μετά την εκτόξευση μεταβαίνει σε σάρωση από τον δικό του αναζητητή, κάτι που ήταν αδύνατο στα R-73 ή R-74.

«Έτσι, το RVV-MD2 αντιπροσωπεύει μια πλήρη ρήξη με τον προκάτοχό του σοβιετικής προέλευσης, και καταδεικνύει την αναβίωση της ρωσικής πυραυλικής επιστήμης στον τομέα των πυραύλων αέρος-αέρος. Αυτή είναι μια αξιοπρεπής απάντηση στο AIM-9X», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ