Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ιδρύθηκε νέο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη F-16 στη Ρουμανία - H Ουκρανία “ρίχνει στο παιχνίδι” οπλισμένα ρομπότ

H Ουκρανία είναι καθ' οδόν για την παραλαβή του πρώτου δυτικού μαχητικού αεροσκάφους της: η Δανία και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να δώσουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη, μόλις οι Ουκρανοί πιλότοι ολοκληρώσουν τα μαθήματα στο εξωτερικό, θα είναι έτοιμοι να πάρουν τον εξοπλισμό που αλλάζει το παιχνίδι στον αέρα. Το κύριο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε ότι, μετά την Δανία και την Ολλανδία ένας τρίτος δωρητής, η Νορβηγία, θα προσφέρει στην Ουκρανία  F-16 από τα αποθέματά της.

Σε μια νέα εξέλιξη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας και η Lockheed Martin υπέγραψαν Επιστολή Προθέσεων για την ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων F-16 στη Ρουμανία. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας, στις 29 Αυγούστου 2023. Το Κέντρο εκπαίδευσης θα εγκατασταθεί στην 86η αεροπορική βάση της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Borcea της Ρουμανίας. Η Βασιλική Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία, πρόκειται να αναπτύξει έναν αριθμό αεροσκαφών F-16 στη βάση. Οι εκπαιδευτές πτήσεων και το τεχνικό προσωπικό της Lockheed Martin, του κατασκευαστή μαχητικών αεροσκαφών, θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη.

«Μέσω αυτού του κέντρου, η Ρουμανία δεσμεύεται να παρέχει ένα περιβάλλον εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, με πρόσβαση σε τεχνικούς πόρους και τεχνογνωσία αιχμής όχι μόνο για τους Ρουμάνους πιλότους, αλλά και για εκείνους από τις Συμμαχικές χώρες και τα κράτη εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, Angel Tîlvăr. 

 Υπενθυμίζουμε ότι, η Ολλανδία πρόκειται να γίνει ο κύριος συνεισφέρων των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, καθώς συμφώνησε να μεταφέρει ουσιαστικά  42 επιχειρησιακά αεροσκάφη, με εξαίρεση ένα ζευγάρι που έχει οριστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Για την απόσυρση των γερασμένων μαχητικών MiG-21 LanceR που αποτελούσαν τον πυρήνα του στόλου μαχητικών της Ρουμανίας, η χώρα προμηθεύτηκε  μεταχειρισμένα μαχητικά Lockheed Martin F-16. Αυτές οι εξαγορές αφορούσαν την απόκτηση 17 αεροσκαφών από την Πορτογαλία το 2016 και επιπλέον 32 από τη Νορβηγία το 2022.

Επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για την Ουκρανία να παραλάβει την πρώτη παρτίδα μαχητικών από αυτές τις χώρες. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα έχουν προβλεφθεί μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2024, που είναι περίπου έξι μήνες από τώρα.

Οπλισμένα ρομπότ

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov, οι ουκρανικές εταιρείες έχουν επιδείξει τα πρωτότυπα στρατιωτικών ρομπότ τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Brave1». Παρουσιάστηκαν 25 μη επανδρωμένες τεχνολογίες, από οχήματα μεταφοράς φορτίου έως αυτοκινούμενους τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς όπλων.

«Σύντομα θα βοηθήσουν τους στρατιώτες μας να καταστρέψουν τον εχθρό πιο αποτελεσματικά», ανέφερε ο Υπουργός.

Να αναφέρουμε ότι, το «Brave1» είναι ένα τεχνολογικό «σύμπλεγμα» που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων, με σκοπό να παρακινήσει τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες να συνεργαστούν και να τις βοηθήσει να εξορθολογίσουν την έναρξη έργων αμυντικής τεχνολογίας, παρέχοντάς τους οργανωτική, ενημερωτική και οικονομική υποστήριξη.

Σύμφωνα με το Dev.ua , συνολικά 412 αιτήσεις που περιγράφουν διάφορα έργα έχουν υποβληθεί στο «Brave1» έως τις 18 Αυγούστου, με 200 από αυτές  να έχουν περάσει  την στρατιωτική τεχνογνωσία και 15 πήραν 225.000 $ από το τεχνολογικό «σύμπλεγμα» για την ανάπτυξη της startup τους.

Νωρίτερα, η Defense Express εξέτασε ορισμένα από τα έργα που παρουσιάστηκαν στο «Brave1». Αυτά περιλαμβάνουν το υποβρύχιο drone καμικάζι «TLK Toloka» και το  αναγνωριστικό UAV «Mini Shark». Ωστόσο, τα έργα δεν περιορίζονται μόνο σε μη επανδρωμένα οχήματα. Υπάρχουν επίσης νεοφυείς επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, εφαρμογές smartphone, τσιπ ραδιοφώνου και πολλά άλλα είδη τεχνολογικών έργων σε εξέλιξη.

Drone «Toloka»

Σύμφωνα με τα δεδομένα του έργου, το υποβρύχιο drone TLK-150 έχει μικρότερες διαστάσεις από τις προηγούμενες γενιές ναυτικών drones καμικάζι που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί εναντίον ρωσικών πλοίων στην Κριμαία. Επιπλέον, τώρα το μόνο που υψώνεται πάνω από την επιφάνεια είναι η κεραία με comms και κάμερες. Βοηθά το drone να παραμείνει αόρατο στα ραντάρ και στο ανθρώπινο.

Είναι σημαντικό ότι, οι σχεδιαστές «Brave1» έχουν ήδη προσφέρει αρκετές παραλλαγές του Toloka UUV για ανάπτυξη:

Το TLK-150 – μήκος κύτους 2,5 μέτρα, εμβέλεια λειτουργίας 100 km,  κεφαλή/ωφέλιμο φορτίο 20 έως 50 kg.

Το TLK-400 – μήκος κύτους 4-6 μέτρα, εύρος λειτουργίας 1.200 km, κεφαλή/ωφέλιμο φορτίο έως 500 kg.

Το TLK-1000 – μήκος κύτους 4-12 μέτρα, εμβέλεια λειτουργίας 2.000 km, κεφαλή/ωφέλιμο φορτίο έως 5.000 kg.

Τα UUV της οικογένειας «Toloka» θα κινούνται υποβρύχια και έτσι θα είναι λιγότερο ορατά και ευάλωτα στα ρωσικά αντιπλοϊκά όπλα και πολυβόλα. Επίσης, το γεγονός ότι μπορεί να ταξιδέψει κάτω από την επιφάνεια σημαίνει ότι, το drone μπορεί να χτυπήσει εχθρικά πλοία κάτω από την ίσαλο γραμμή, κάτι που θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στους φορείς των ρωσικών θαλάσσιων πυραύλων κρουζ Kalibr που εμπλέκονται σε βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ