Ένοπλες Συρράξεις

Ποιες χώρες διαθέτουν υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και πόσα: Τα Ρωσικά υποβρύχια “Typhoon” είναι ακόμα πιο τρομακτικά από όσο φανταζόσασταν

Τα υποβρύχια έχουν ένα μοναδικό στρατηγικό πλεονέκτημα στον ναυτικό πόλεμο, επειδή μπορούν να εκτοξεύουν καταστροφικούς πυραύλους από μεγάλες αποστάσεις και να «βουτούν» βαθιά στη θάλασσα για μεγάλες περιόδους χωρίς να αποκαλύπτουν τη θέση τους.

Τα υποβρύχια που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους έχουν γίνει μια μεγάλη στρατιωτική απειλή, επειδή διαθέτουν ποικιλίες και ποσότητες πυραύλων που μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χάρη στα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, δημιουργήθηκε μια κατάσταση «ισορροπίας τρόμου» μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων, οι οποίες συνειδητοποίησαν ότι, οποιαδήποτε ξαφνική επίθεση από αεροσκάφη ή επίγειες βάσεις, θα αντιμετώπιζε αντίποινα από αυτά τα υποβρύχια. Αυτά τα υποβρύχια έχουν γίνει μέρος του τριγώνου της πυρηνικής αποτροπής ή της «πυρηνικής τριάδας», όπως αποκαλείται στις μεγάλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «πυρηνική τριάδα» αποτελείται από στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά και στρατηγικές υπόγειες βάσεις πυραύλων, εκτός από υποβρύχια εξοπλισμένα με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Μερικές από τις χώρες που κατέχουν αυτά τα υποβρύχια είναι

Αμερική: 14 υποβρύχια

Ρωσία: 11 υποβρύχια

Κίνα: 6 υποβρύχια

Βρετανία, Γαλλία και Χιλή: 4 υποβρύχια έκαστη

 Βόρεια Κορέα: δύο υποβρύχια

Νότια Κορέα και Ινδία: ένα υποβρύχιο η κάθε μία

10 Χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό υποβρυχίων στον κόσμο

Η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής ιστοσελίδας «Global Firepower»:

1.Κίνα: πρώτη στον κόσμο με 78 υποβρύχια

2. Ρωσία: 70 υποβρύχια

3. Αμερική: 68 υποβρύχια

4.Βόρεια Κορέα: 35 υποβρύχια

5. Νότια Κορέα: 22 υποβρύχια

6.Ιαπωνία: 21 υποβρύχια

7.Ιράν: 19 υποβρύχια

8.Ινδία: 18 υποβρύχια.

9. Τουρκία: 12 υποβρύχια

10.Ελλάδα: 11 υποβρύχια

Ο Ρωσικός στόλος είναι ο δεύτερος στον κόσμο το 2023, μετά την Κίνα, και διαθέτει 598 ναυτικές μονάδες, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Κορέα με 519 ναυτικές μονάδες και την Αμερική με 484 ναυτικές μονάδες.

Τα τεράστια υποβρύχια της κατηγορίας «Typhoon» της Ρωσίας

Αν έχετε δει ποτέ την ταινία, The Hunt for Red October , πιθανότατα γνωρίζετε τα πραγματικά τεράστια υποβρύχια της κατηγορίας «Typhoon» της Ρωσίας. Αυτοί οι «γίγαντες του Ψυχρού Πολέμου», εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ.

«Πόσο μεγάλα μιλάμε; Κάθε u-boat εκτεινόταν σε μήκος σχεδόν 600 πόδια και ήταν πιο φαρδύ από το μέσο αμερικανικό σπίτι  και σχεδόν τριπλάσιο σε ύψος», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Στη δεκαετία του 1970, η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων (κωδική ονομασία: Typhoon ), για να αναπτύξει ένα νέο υποβρύχιο  πυρηνικών πυραύλων. Τα υποβρύχια (κωδικό όνομα: Akula ) σχεδιάστηκαν να έχουν μήκος 566 πόδια, πλάτος 76 πόδια και ύψος σχεδόν 38 πόδια.

Τα υποβρύχια κλάσης «Typhoon», εκτόπισαν 23.200 τόνους για να φιλοξενήσουν ωφέλιμο φορτίο 20 βαλλιστικών πυραύλων RSM-52.

Το πρώτο υποβρύχιο στην κατηγορία «Typhoon» , «Dmitri Donskoy» (TK-208), τέθηκε σε υπηρεσία το 1981. Η Ρωσία κατασκεύασε πέντε «Typhoon» συνολικά, αλλά σήμερα, μόνο το «Donskoy» παραμένει σε υπηρεσία.

Το υποβρύχιο πέρασε την καριέρα του μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ως αντικείμενο  δοκιμής, για μια νέα γενιά ρωσικών τεχνολογικών και πυραυλικών υποβρυχίων και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου (που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο) buggy Bulava .

Ένα υποβρύχιο «Typhoon», φαίνεται τόσο απειλητικό επειδή  ο πύργος του πυραύλου βρίσκεται πίσω από τα σιλό πυραύλων αντί μπροστά τους, που σημαίνει ότι, οι πύραυλοι περιλαμβάνονται πάντα σε οποιαδήποτε εικόνα του υποβρυχίου.

Το υποβρύχιο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί την σχεδόν αθόρυβη πρόωσή του  (σύστημα μαγνητοϋδροδυναμικής μετάδοσης κίνησης) MHD, για να φτάσει κρυφά σε μια θέση έξω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας τους πυραύλους του σε μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Σήμερα, μια νεότερη γενιά ρωσικών υποβρυχίων πυραύλων, η κλάση Borei  αντικαθιστά τα γηρασμένα υποβρύχια κλάσης «Typhoon» και «Delta» του ρωσικού Ναυτικού. Τα υποβρύχια της κατηγορίας «Borei» φέρουν 16 πυραύλους Bulava για συνολική εκρηκτική απόδοση 7.200 κιλοτόνων, αν και οι πύραυλοι Bulava είναι πιθανώς πολύ πιο ακριβείς από τους προκατόχους τους.

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ υποβρύχια «Borei» , χωρισμένα μεταξύ του Βόρειου Ατλαντικού και του  στόλου του Ειρηνικού.

Οι Σοβιετικοί  κατασκεύασαν τα υποβρύχια κλάσης «Typhoon»  πριν από υπολογιστές και συμπαγείς βαλλιστικούς πυραύλους , και το μέγεθός τους υπαγορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους τεράστιους πυραύλους RSM-52 τους. Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ μια κατηγορία υποβρυχίων τόσο μεγάλη όσο τα «Typhoons»... αν  και ποτέ μην λες ποτέ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ