Ερντογάν & Πούτιν
Ένοπλες Συρράξεις

Αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της Συμφωνίας των Σιτηρών στις 17 Ιουλίου-Ο Πούτιν δεν θέλει να συναντηθεί με τον Ερντογάν για επέκταση;

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου άμυνας, Ντμίτρι Πεσκόφ, αποσαφήνισε την κατάσταση σχετικά με την αναμενόμενη συνάντηση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η αγωνία παραμένει.

Τουρκικές Φιλοδοξίες

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ημερομηνία και το περιεχόμενο της συνάντησης του Ρώσου και Τούρκου προέδρου. Κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς ημερομηνίες, ανέφερε ο γραμματέας τύπου του Κρεμλίνου, Πεσκόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως, είναι δημόσια γνωστό πως ο Ερντογάν επιθυμούσε να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο τις λεπτομέρειες της συνέχισης της συμφωνίας για τα σιτηρά (grain deal). Ο Τούρκος πρόεδρος ήλπιζε να συναντηθεί με τον Πούτιν όσο το δυνατόν συντομότερα. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά ισχύει μέχρι τις 17 Ιουλίου, για αυτό και ο Ερντογάν βιάζεται να συναντήσει τον ηγέτη της Μόσχας.

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ο Πεσκόφ διευκρίνισε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συναντηθούν οι δύο πρόεδροι στο σύντομο μέλλον.

Νωρίτερα, το ρωσικό Κανάλι 5 ανέφερε πως το Κρεμλίνο δεν βλέπει καμία ευκαιρία επέκτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά. Και αυτό γιατί οι ξένοι εταίροι της Μόσχας δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός πως οι κανονισμοί της συμφωνίας τους έδιναν επαρκή χρονικά περιθώρια.

Συμφωνία Σιτηρών

Ποια είναι η Συμφωνία των Σιτηρών;

Η πρωτοβουλία Ασφαλούς Μεταφοράς Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια (Initiative on the Safe Transportation of Grain and Foodstuffs from Ukrainian ports), γνωστή και ως Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Grain Initiative), αποτελεί μία συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με μεσολαβητή την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) κατά την διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα ξεκίνησαν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία πάγωσε απότομα όλες τις ναυτικές εξαγωγές σιτηρών από την χώρα, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε έναν σημαντικό εξαγωγέα μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Επιπρόσθετα, και η Ρωσία διέκοψε προσωρινά τις εξαγωγές σιτηρών της, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές τροφίμων στον κόσμο και απαραίτητα αγαθά έγιναν «πολυτέλεια» σε χώρες με πολύ χαμηλούς μισθούς. Η Δύση κατηγόρησε την Ρωσία πως εργαλειοποίησε τις προμήθειες τροφίμων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να επιλυθεί το ζήτημα, ξεκίνησαν συζητήσεις τον Απρίλιο του 2022 με μεσολαβητή την Τουρκία, η οποία ελέγχει τις ναυτικές διαδρομές από την Μαύρη Θάλασσα. Οι διαπραγματεύσεις, υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ, κατέληξαν σε μία συμφωνία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου του περσινού έτους. Το συμβόλαιο αρχικά ίσχυε για 120 μέρες, ωστόσο επεκτάθηκε.

Κύριο περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν να εγγυηθεί η Ρωσία την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από συγκεκριμένα λιμάνια της Ουκρανίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση τροφίμων του 2022. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ