Σελήνη
Κίνα

Ρωσία & Κίνα «καπαρώνουν» την Σελήνη: Ξεκινά πρωτοφανής ρωσική αποστολή προσεδάφισης-Οι Κινέζοι έτοιμοι να ξεκινήσουν εξόρυξη ηλίου-3; (Βίντεο)

Η Βρετανία αποκαλύπτει κινεζικό σχέδιο εξόρυξης στο φεγγάρι, ενώ η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει μία επικίνδυνη και επαναστατική αποστολή στον μοναδικό δορυφόρο του πλανήτη μας.

Φιλόδοξοι οι Κινέζοι: Στοχεύουν Ήλιο-3

Σύμφωνα με κάποιες πηγές λοιπόν, το Πεκίνο ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων να εξορύξει ήλιο-3 από την Σελήνη, το οποίο θεωρείται πιθανό καύσιμο για έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα συγκεκριμένα μπορεί να ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ο επικεφαλής της διαστημικής διοίκησης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Πολ Γκόντφρεϊ, μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα The Times για αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο ενδιαφέρεται κυρίως στο προαναφερθέν στοιχείο, δηλαδή το ήλιο-3 (helium-3).

«Η Κίνα έχει παρουσιάσει ένα επίσημο έγγραφο που εξετάζει τα σημαντικότερα ορυκτά μέταλλα στο φεγγάρι. Έχουν ήδη παραδώσει σεληνιακά δείγματα στην Γη και κινούνται ακόμη παραπέρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Η εξόρυξη αστεροειδών θα γίνει πραγματικότητα κατά την διάρκεια της ζωής μας» δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Σημείωσε επίσης πως η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν πολλά χρήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος και στην δημιουργία νέων τύπων διαστημικών όπλων. Εύστοχα παραδείγματα των δηλώσεων του Βρετανού επικεφαλής είναι νέα όπλα που μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους και τα οποία σίγουρα προβληματίζουν τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο Είναι το Ήλιο-3;

Το Ήλιο-3 είναι ένα ελαφρύ και σταθερό ισότοπο του ηλίου με δύο πρωτόνια και ένα νετρόνιο. Έχουν γίνει πολλές εκτιμήσεις σχετική με την πιθανότητα να αποτελέσει το εν λόγω στοιχείο μία μελλοντική πηγή ενέργειας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αντιδράσεις πυρηνικών συντήξεων, η σύντηξη των ατόμων του ηλίου-3 απελευθερώνει μεγάλα ποσά ενέργειας χωρίς να μετατρέπεται το περιβάλλον υλικό σε ραδιενεργό. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν αντιδράσεις σύντηξης του ισότοπου είναι πολύ υψηλότερες από τις παραδοσιακές για ανάλογες αντιδράσεις.

Τέλος, να σημειώσουμε πως πιστεύεται από την επιστημονική κοινότητα πως η Σελήνη είναι πλουσιότερη σε ήλιο-3 συγκριτικά με την Γη.

εξόρυξη στην Σελήνη

Νέα Ρωσική Διαστημική Αποστολή

Εχθές, Παρασκευή 30 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπορίσοφ αποκάλυψε την έναρξη ενός πολύ ενδιαφέροντος προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιστρέφουμε στο φεγγάρι μετά από διάστημα 46 ετών. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την Luna-25. Αυτή η αποστολή αφορά προσεδάφιση στον σεληνιακό νότιο πόλο. Κανένας στον κόσμο δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, έχουν πραγματοποιηθεί προσεδαφίσεις μόνο στον ισημερινό του φεγγαριού. Φυσικά, μία τέτοια αποστολή είναι πάντοτε επικίνδυνη. Σε όλον τον κόσμο, η πιθανότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης μία τέτοιας αποστολής υπολογίζεται πως είναι περίπου 70%» σημείωσε ο Μπορίσοφ.

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός αυτής της αποστολής, εκτός φυσικά από την προβολή της ρωσικής ισχύoς στον τεχνολογικό και διαστημικό τομέα. Αναμένουμε πως σύντομα θα αποκαλυφθούν και άλλες ενδιαφέροντες πληροφορίες σχετικά με το ρωσικό σεληνιακό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ