Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ! Ο Ρωσικός στόλος θα κόψει θαλάσσιους δρόμους και καλώδια στον Ατλαντικό-Συναγερμός στη Δύση

Ως γνωστόν στην Αρκτική, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλες εκτάσεις της,   έχουν γίνει το τελευταίο μέτωπο στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φοβούνται τον Ρωσικό βόρειο στόλο στην Αρκτική. Η κλιματική αλλαγή στον Άπω Βορρά, αλλάζει τις διαδρομές μεταφοράς και εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών της περιοχής. Το ΝΑΤΟ είναι ευάλωτο στην Αρκτική, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεικτικό των ανησυχιών της Δύσης,  είναι η επίδειξη ισχύος από το ΝΑΤΟ στην Αρκτική, όπου αναπτύχθηκαν 150 μαχητικά στην  άσκηση "Arctic Challenge Exercise" με την  Ρωσία στο στόχαστρο.

Το βασικό καθήκον του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής. Αυτή τη γνώμη εξέφρασε σε άρθρο του ο αρθρογράφος των New York Times,  Στεφάν  Ερλάνγκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι ήδη «μια τεράστια δύναμη της Αρκτικής με σύγχρονα όπλα», ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ στο Βορρά είναι «σοβαρά ευάλωτες». Σημείωσε ότι  η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επίσης ναυτικές βάσεις στην Αρκτική και πυρηνικά όπλα.

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι, ο νέος ρωσικός στόλος θα περάσει από τα στενά μεταξύ της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας , θα κόψει θαλάσσιους δρόμους και υποβρύχια καλώδια στον Ατλαντικό Ωκεανό και θα απειλήσει την ακτή της Αμερικής με πυραύλους κρουζ», αναφέρει.

Η σημασία της Αρκτικής αυξάνεται επίσης λόγω του γεγονότος ότι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συμμετέχει σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη  Νορβηγία την 1η Ιουνίου.

Ο Γενικός πρέσβης του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Νικολάι Κορτσούνοφ, εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση των συγκρούσεων στην περιοχή της Αρκτικής.

«Πρόσφατα, η προσοχή στην περιοχή της Αρκτικής έχει αυξηθεί από ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Γεωπολιτικά, η περιοχή γίνεται ολοένα και πιο σημαντική πλατφόρμα. Δυστυχώς, η σύγκρουση στην περιοχή αυξάνεται», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, συμπληρώνει λέγοντας ότι, «αφού η Φινλανδία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, σημαίνει ότι αυτό θα τονώσει τις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ να στρατιωτικοποιήσει την Αρκτική».

Ως εκ τούτου, η συμμαχία αυξάνει την κλίμακα των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, χτίζοντας στρατιωτικό δυναμικό σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, ενώ την ίδια στιγμή, οι δυτικές χώρες ενισχύουν την πορεία τους προς αντιπαράθεση και προώθηση των συμφερόντων τους στην Αρκτική.

Η Ρωσία από την σειρά της, βλέπει μια αύξηση της στρατιωτικής έντασης στην περιοχή, καθώς οι ασκήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν γίνει πιο έντονες, με το φάσμα των καθηκόντων που επιλύουν αυτές οι ασκήσεις να  έχει διευρυνθεί.

 «Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να μας προειδοποιήσουν, δηλαδή, η αύξηση της έντασης είναι εμφανής», είπε ο Γενικός Πρέσβης του Υπουργείου Εξωτερικών Νικολάι Κορτσούνοφ.

Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι, ο στρατός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Αρκτική. Σημειώνεται ότι, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται για την Αρκτική σε σχέση με την ουκρανική σύγκρουση και την ενίσχυση των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας στην περιοχή.

«Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, μπλοκάρονται τα πολυβόλα  του στρατού της συμμαχίας και οι διάδρομοι καθίστανται άχρηστοι λόγω της τήξης του πάγου. Επίσης, λόγω ισχυρής χιονοθύελλας, οι εγκαταστάσεις ραντάρ χαλούν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον στρατό, οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας έχουν αντίκτυπο στο ηθικό των ανθρώπων», αναφέρει.

Η πύλη Task and Purpose, ανέφερε ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ Arctic Forge 23 στη Φινλανδία, αναγκάζονται να πηδήξουν σε παγωμένο νερό για να εξασκηθούν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αρκτική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σκι και σκοποβολή στο χιόνι. Επιπλέον, οι στρατιώτες μαθαίνουν να κατασκηνώνουν στο χιόνι και να επιβιώνουν. Σύμφωνα με τον διοικητή του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη και την Αφρική, στρατηγό Ντάριλ Ουίλιαμς, το κύριο καθήκον της άσκησης είναι να βοηθήσει τα στρατεύματα να είναι έτοιμα για χειμερινές συγκρούσεις.

Να επισημάνουμε ότι, και οι Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική έχουν αυξηθεί. Τα τελευταία χρόνια,  ρωσικά υποβρύχια εμφανίστηκαν τρυπώντας τον πάγο σε μια άσκηση. Η αεροπορία της Ρωσίας σχεδιάζει επίσης επιχειρήσεις.

Η αντιμετώπιση των κινεζικών και ρωσικών συσσωρεύσεων στην Αρκτική, απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ, εντός και γύρω από την Αλάσκα και την Καναδική Αρκτική από καταπάτηση.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός, έχουν αναπτύξει στρατηγικές με στόχο τη διατήρηση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, και οι δύο κλάδοι έχουν επί του παρόντος μόνο ασαφείς, και ακαθόριστες στρατηγικές, για την αποτροπή κάθε άλλης Δύναμης.

Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες εντάσεις και τη γεωπολιτική δυναμική γύρω από την κατάσταση στην Αρκτική.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...