Ένοπλες Συρράξεις

Επίδειξη ισχύος από το ΝΑΤΟ στην Αρκτική-Αναπτύχθηκαν 150 μαχητικά στην "Arctic Challenge Exercise"-Η Ρωσία στο στόχαστρο

Ως γνωστόν από τις  29 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου, διεξάγεται κορυφαία στρατιωτική άσκηση της Αρκτικής, «Arctic Challenge Exercise», στην οποία θα μετέχουν 14 Πολεμικές Αεροπορίες, 150 πολεμικά αεροπλάνα, ενώ τα αμερικανικά F-35 συμμετέχουν σε αυτήν καθώς το ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη δύναμης.

Επίδειξη ισχύος από το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ στην Αρκτική

Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ σε σχετικό του άρθρο επισημαίνει ότι, για πρώτη φορά, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II κάνουν το ντεμπούτο τους σε αυτό που είναι γνωστό ως η κορυφαία στρατιωτική άσκηση της Αρκτικής, «Arctic Challenge Exercise», σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, πάνω από δύο δωδεκάδες τζετ και τάνκερ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε βάσεις σε  Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν φέτος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Δανία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Αεροπόροι από την αμερικανική αεροπορική βάση Nellis στην 414η Μοίρα Εκπαίδευσης Μάχης «Red Flag» της Νεβάδα νωρίτερα ταξίδεψαν στην αεροπορική βάση Lule στη Σουηδία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα αμερικανικά F-35 συμμετέχουν σε αυτές τις ασκήσεις, με την Ιταλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία να στέλνουν επίσης F-35, ανέφερε το περιοδικό Air and Space Forces.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε σε δελτίο τύπου: «Με την εκπαίδευση και τη διεξαγωγή ρεαλιστικών ασκήσεων στον αρκτικό  Βορρά, όπως η "Arctic Challenge Exercise 2023", οι δυνάμεις των ΗΠΑ και εκείνες των Συμμάχων και των Εθνών Εταίρων ακονίζουν τις δεξιότητες, βελτιώνουν τη διαλειτουργικότητα, καλλιεργούν βασικές σχέσεις και εγκλιματίζονται στις εγγενείς προκλήσεις που θέτει η μάχη στις ακραίες συνθήκες της Αρκτικής».

Οι ασκήσεις θα παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή από τη Ρωσία καθώς 12 από τα 14 συμμετέχοντα κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή του F-35 είναι επίσης σημαντική καθώς είναι το μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που διατίθεται με χώρες του ΝΑΤΟ και οι πρόσφατες ασκήσεις θα επιτρέψουν στα μέλη να εκπαιδεύσουν μαζί τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

Η  προγενέστερη ανάπτυξη Aμερικανικών F-35 σε Γροιλανδία και Αλάσκα

Νωρίτερα φέτος, η USAF ανέπτυξε το μαχητικό αεροσκάφος F-35 στην αεροπορική βάση Thule στη Γροιλανδία, τη βορειότερη στρατιωτική της εγκατάσταση στον κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η αεροπορική βάση Thule, που βρίσκεται μόλις 750 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, παίζει σημαντικό στρατηγικό ρόλο ενάντια σε χώρες όπως η Ρωσία.

Η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αεροπορικής επιχείρησης «Noble Defender» πάνω από την Αρκτική που διεξήχθη από την Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 φαίνεται να έχουν λάβει μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο ρόλο από την USAF, ιδιαίτερα στο βορρά.

Δύο μοίρες F-35A Lightning II εγκαταστάθηκαν στην αεροπορική βάση Eielson στην Αλάσκα μέχρι την άνοιξη του 2022. Επί του παρόντος, το Eielson AFB διαθέτει 54 μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Η συμμετοχή της Φινλανδίας

Επιπλέον, μια άλλη σημαντική «πρωτιά» σχετικά με την έκδοση του 2023 των ασκήσεων Arctic Challenger είναι ότι φιλοξενείται από τη νεοεισερχόμενη στο ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα σύνορα με τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως «κλιμάκωση» και «καταπάτηση της ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να υπερασπιστούν το 31ο μέλος τους, τη Φινλανδία, η προσθήκη της οποίας διπλασίασε τα χερσαία σύνορα που μοιράζονται μεταξύ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Σμήναρχο Henrik Elo της Φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας, η άσκηση ξεκίνησε με προσομοιώσεις αμυντικών επιχειρήσεων για την άμυνα του εναέριου χώρου από εισβολείς και τελικά περιελάμβανε επιθετικές ενέργειες  όπως επιθέσεις αέρος-εδάφους.

Συμπληρώνοντας είπε ότι «καθώς προχωρά η άσκηση, τα σενάρια γίνονται σταδιακά πιο δύσκολα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη από αυτές τις ασκήσεις που έχουν οργανωθεί μέχρι στιγμής».

Η εκπαιδευτική άσκηση  θα πραγματοποιηθεί στο Ροβανιέμι και την Pirkkala της Φινλανδίας, στη Lulea της Σουηδίας και στο Orland της Νορβηγίας.

 

Αεροσκάφος του NATO Airborne Warning and Control System (AWACS), το οποίο μπορεί να παρακολουθεί μια περιοχή σχεδόν στο μέγεθος της Πολωνίας, θα συμμετάσχει επίσης στην άσκηση.

Αν και οι ΗΠΑ είχαν ήδη επεκτείνει την εμβέλεια και την επιρροή τους στον ψηλό βορρά, ειδικά στην περιοχή της Αρκτικής, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτάχυνε περαιτέρω αυτή τη διαδικασία καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενσωματώσει τις επιχειρήσεις συλλογικής άμυνας του σε περιοχές κοντά στη Ρωσία.

Οργασμός ασκήσεων του ΝΑΤΟ

Η άσκηση Arctic Challenge είναι η τελευταία σε μια σειρά ευρωπαϊκών ασκήσεων.

Στις αρχές αυτού του μήνα, A-10 από την Πολεμική Αεροπορία Whiteman, την 442η Πτέρυγα Μάχης του Μιζούρι, που χωρίστηκαν μεταξύ της αεροπορικής βάσης της Zaragosa, Ισπανία και της αεροπορικής βάσης  της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, συμμετείχαν στην άσκηση DEFENDER 2023 του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, περίπου 100 αεροσκάφη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των F-35, F-16, F-15, A-10, KC-135, KC-46, C-130 και C-17, πρόκειται να λάβουν μέρος στην άσκηση υπό γερμανική διεύθυνση Air Defender 23, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου. Η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία και η Λετονία θα φιλοξενήσουν μαζί την άσκηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...