Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Φορτώνουν τη "ρωσική μητέρα των βομβών" UMPK οι Ρώσοι-Αλλάζει την εξίσωση υπέρ της Ρωσίας-Χτυπά σταθερούς στόχους σε βάθος

Η σύγκρουση στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση υψηλής έντασης, καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου προετοιμάζονται για μια αναμενόμενη αντεπίθεση.

Οι μάχες τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να είναι αιματηρές, καθώς η Ουκρανία σκοπεύει να πάρει πίσω εδάφη που της πήρε η Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο όπλο για την Ρωσία

Ο Ρωσικός στρατός   αναγνώρισε επίσημα  ότι έχει χρησιμοποιήσει τη νέα του «Universal Gliding and Correction Module», ή UMPK, εναντίον της Ουκρανίας. Σχεδιασμένο για να μετατρέπει μια «χαζή» βόμβα σε μια φθηνή βόμβα κατευθυνόμενης ολίσθησης, το UMPK καλύπτει ένα κρίσιμο κενό για τη ρωσική αεροπορία. Οι Ρώσοι αναμφίβολα θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν το νέο τους όπλο για να βοηθήσουν στην αποτροπή της επικείμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Το UMPK είναι  ανάλογο του αμερικανικού JDAM-ER, της εκτεταμένης εμβέλειας έκδοσης του  Joint Direct Attack Munition ή JDAM. Το JDAM, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 20ου αιώνα, εξοπλίζει εκ των υστέρων βόμβες ελεύθερης πτώσης με νέο τμήμα ουράς εξοπλισμένο με αρθρωτά πτερύγια, σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και μονάδα ελέγχου καθοδήγησης GPS.

Το JDAM-ER, προσθέτει ένα ζευγάρι αναδυόμενων πτερυγίων που επιτρέπουν στη βόμβα να γλιστρήσει σε στόχους 43 μίλια μακριά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες , τοποθετούν  το JDAM-ER σε περιορισμένο αριθμό και έχουν  παράσχει  μερικά από αυτά στην Ουκρανία, αν και η Ρωσία φέρεται να  βρήκε επιτυχία  στην παρεμπόδιση του συστήματος καθοδήγησης GPS της βόμβας.

Όπως το JDAM-ER, το UMPK χρησιμοποιεί αναδυόμενα φτερά για να επεκτείνει την εμβέλεια των πυρομαχικών. Διαθέτει επίσης ένα ζευγάρι οριζόντιους σταθεροποιητές.

Αλλά η Ουκρανική αεροπορία  διευκρίνισε   ότι, η UMPK χρησιμοποιεί δορυφορική καθοδήγηση, υποδεικνύοντας ότι η συσκευή περιέχει ένα  σύστημα  που  αρθρώνει  τα φτερά ή τους σταθεροποιητές της.

Η ρωσική βιομηχανία φαίνεται να έχει αναπτύξει το UMPK, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της έλλειψης βομβών με καθοδήγηση ακριβείας στη Μόσχα. Αυτό το κενό, είναι μια  αδυναμία  για τη ρωσική αεροπορία  κάτι που ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο.

Πριν από την εκτόξευση του UMPK, η Ρωσία είχε ήδη αναπτύξει μια  ποικιλία  «έξυπνων» βομβών με ενσωματωμένα συστήματα καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών με φτερά που επεκτείνουν το βεληνεκές τους. Αλλά οι υψηλές τιμές τους εμπόδισαν τη Μόσχα να τοποθετήσει αυτά τα πυρομαχικά σε μεγάλους αριθμούς. Έχουν κάνει μόνο σποραδικές εμφανίσεις στους πολέμους της Ρωσίας στην  Ουκρανία  και  τη Συρία .

Στην Ουκρανία, οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν έναν αντίπαλο με μια τρομερή σειρά από πολυεπίπεδα επίγεια συστήματα αεράμυνας. Η Ρωσία  απέτυχε  να καταστρέψει τα περισσότερα από αυτά, κυρίως τα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S-300 και μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1 της Ουκρανίας.

Κατά συνέπεια, τα ρωσικά αεροσκάφη που προσπαθούν να υποστηρίξουν τις επίγειες δυνάμεις, πρέπει να πετούν χαμηλά ή πολύ χαμηλά όταν επιχειρούν κοντά στην πρώτη γραμμή. Αλλά αυτό τα αφήνει ευάλωτα στα MANPADS και τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά μη κατευθυνόμενες βόμβες.

Το UMPK αλλάζει αυτή την εξίσωση;

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, το UMPK έχει  βεληνεκές  43 μιλίων. Αυτό  επιτρέπει  στα ρωσικά αεροσκάφη Su-35S ή Su-34, να χτυπούν σταθερούς στόχους σε βάθος έως και 12 έως 18 μίλια στο πίσω μέρος της Ουκρανίας, ενώ παραμένουν πέρα ​​από την εμβέλεια των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, τα οποία συνήθως μένουν πίσω από την πρώτη γραμμή για λόγους ασφαλείας.

 Ορισμένες  ρωσικές  πηγές  αναφέρουν ότι,  το Κίεβο αντέδρασε αναβαθμίζοντας τα συστήματα αεράμυνας του, αυξάνοντας την ευπάθειά τους στα πυρά πυροβολικού και στα   πυρομαχικά Lancet.

Αλλά η Μόσχα φέρεται να είναι αρκετά σίγουρη για την ακρίβεια του συστήματος, ώστε να αρχίσει  να παράγει  μια έκδοση για τη βόμβα FAB-250, η οποία έχει μικρότερη κεφαλή από τη FAB-500 και επομένως απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα  με το κρατικό TASS, η νέα έκδοση έχει αυτονομία 50 μιλίων, ίσως λόγω του πιο αεροδυναμικού σχήματος και του χαμηλότερου βάρους του FAB-250. Σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε επίσης ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, το οποίο, εάν ενσωματωθεί με το σύστημα δορυφορικής καθοδήγησης της αρχικής έκδοσης, θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια.

Ο σχετικά απλός σχεδιασμός του UMPK θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να τα παράγει σε μεγάλους αριθμούς. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ινχάτ είπε ότι η Ρωσία πραγματοποιούσε έως και 20 χτυπήματα με UMPK την ημέρα.

Ουκρανοί  αξιωματούχοι,  έχουν  εκφράσει  αυξανόμενη  ανησυχία  για τη νέα ικανότητα της Ρωσίας. Λένε  ότι  χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής και πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, για να αντιμετωπίσουν την απειλή. Το βασικό ερώτημα είναι εάν το UMPK μπορεί να βοηθήσει τους Ρώσους, να «πνίξουν» την επερχόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Το βεληνεκές του UMPK και η αυξανόμενη  έλλειψη αναχαιτιστών της Ουκρανίας για τα σοβιετικά  συστήματα αεράμυνας, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη ρωσική αεροπορία να παίξει μεγαλύτερο ρόλο αυτή τη φορά.

Ακόμη και με το UMPK, η ρωσική αεροπορία θα εξακολουθεί να υποφέρει από άλλες  ελλείψεις,  που υπονομεύουν την ικανότητά της να εκτελεί αποστολές στενής αεροπορικής υποστήριξης και αεροπορικής απαγόρευσης, ιδιαίτερα εναντίον κινητών στόχων.

Αλλά το UMPK θα μπορούσε τουλάχιστον να επιτρέψει στα ρωσικά αεροσκάφη, να χτυπήσουν στόχους με γνωστές συντεταγμένες κοντά στις γραμμές του μετώπου ή στο άμεσο μετόπισθεν της Ουκρανίας. Πολλά θα εξαρτηθούν πιθανότατα από το εάν οι Ρώσοι εναέριοι ελεγκτές   εντοπίζουν και αναμεταδίδουν άμεσα στόχους.

Ο χρόνος θα δείξει, εάν αυτή η προσαρμογή θα μεταφραστεί σε αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ