Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: Το F5 “Super Rafale” με Loyal Wingman UAV! Γαλλική εναλλακτική εάν το πρόγραμμα FCAS αποτύχει-Πως εμπλέκεται η Ελλάδα

Το να πούμε ότι, το πρόγραμμα πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς NGF, το οποίο φέρνει σε συνεργασία τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, βρίσκεται σήμερα σε «ανοδική» πορεία θα ήταν υποτιμητικό.

Η άφιξη του Scaf, προφανώς δεν θα κάνει το Rafale ξεπερασμένο. Η Dassault ετοιμάζει τις εκδόσεις F4 και F5, για να εξασφαλίσει την αντοχή του μέχρι το 2060. Θα είναι πιο διακριτικό και εξοπλισμένο με εξαιρετικά εξελιγμένα όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αποκάλυψε ότι, η Dassault Aviation προχωρά τις εργασίες για το αεροσκάφος παραλλαγής Rafale F5, το οποίο μπορεί να πετάξει με Loyal Wingman (drone).

Αυτή η αποκάλυψη είναι σημαντική, επειδή το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς της Ευρώπης, γνωστό ως Future Combat Aircraft System (FCAS), στο οποίο συμμετέχει και η Γαλλία, τελικά κινείται μετά από πολύ καιρό παγιδευμένο στη λήθη.

Σύμφωνα με τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης , η Dassault Aviation είχε σκεφτεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να αναπτύξει μια Γαλλική εναλλακτική (ως Σχέδιο Β), εάν το πρόγραμμα FCAS αποτύχει να ξεπεράσει τα αδιέξοδα.

Ο επικεφαλής της Dassault Eric Trappier, είπε ότι έχει μια ιδέα για μια σημαντική ανάπτυξη Rafale, ένα είδος «Super-Rafale», που θα λειτουργήσει μαζί με ένα μεσαίο μαχητικό drone τύπου Loyal Wingman, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογικές εξελίξεις του προγράμματος nEUROn.

Ωστόσο, το πρόγραμμα FCAS διασώθηκε αργότερα με τις χώρες εταίρους Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία να επιλύουν τις διαφορές τους και να υπογράφουν σύμβαση για τις δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης του προγράμματος.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο πρόγραμμα FCAS μετά από μια μακρά περίοδο αδιεξόδου που, σε ένα σημείο, σηματοδότησε μια αναπόφευκτη απόσυρση της Γαλλίας.

Ωστόσο, παρά την επένδυση και τη δέσμευση στην FCAS, οι Γάλλοι δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να αναπτύξουν και να πετάξουν ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale, που θα μοιράζεται ορισμένες αρχές με τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη επόμενης γενιάς.

Η ιδέα του Rafale F-5, ή του «Super Rafale», υπάρχει εδώ και λίγο καιρό και έγινε πρωτοσέλιδο ήδη από το 2021. «Στις αρχές της δεκαετίας του 2030, το πρότυπο F5 θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε περαιτέρω την ικανότητα πρώτης εισόδου του Rafale, με νέους αισθητήρες και οπλισμό, αλλά και δυνατότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας», αναφέρει  ο Φρεντερίκ Παρισότ, Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης.

Ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που επίσημη Γαλλική ανακοίνωση προς το κοινοβούλιό της, αποκαλύπτει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα.

Rafale F5 και οι πρωτοποριακές του δυνατότητες

Η τροπολογία περιγράφει ορισμένες δυνατότητες που θα αναπτυχθούν ως μέρος του προγράμματος Rafale F5, συμπεριλαμβανομένης σημαντικά μεγαλύτερης επεξεργαστικής ισχύος.

Το πιο σημαντικό, εισάγονται δύο νέες βασικές δυνατότητες, δηλαδή, η Καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD) από τη μία πλευρά και η ανάπτυξη από την άλλη, ενός μαχητικού drone, που παρουσιάζεται ως «παράγωγο» τεχνολογικών προόδων από το πρόγραμμα nEUROn.

Η έκθεση ανέφερε ότι, η Γαλλική απόφαση θα μπορούσε εν μέρει να βασίζεται στον αεροπορικό πόλεμο της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, καταδεικνύοντας την απειλή που θέτουν σήμερα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα για όσους σκοπεύουν να επιτύχουν αεροπορική υπεροχή.

Η έκθεση αναφέρει περαιτέρω ότι, οι δυνατότητες SEAD πιθανότατα θα βασιστούν στην ανάπτυξη νέων αντιραδιενεργών πυρομαχικών αέρος-εδάφους, ικανών να ανυψώσουν μια δέσμη ραντάρ για να καταστρέψουν τα αντιαεροπορικά συστήματα και τον πομπό τους, καθώς και ισχυρούς παρεμβολείς που θα επιτρέψουν ένα Rafale για την προστασία όχι μόνο του εαυτού του αλλά και άλλων συμμαχικών αεροσκαφών που επιχειρούν στην περιοχή, με αναποτελεσματικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ωστόσο, το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του Rafale F5 είναι αναμφίβολα να έχει έναν πιστό wingman. «Το πρότυπο Rafale F5 θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια αυτού του νόμου περί στρατιωτικού προγραμματισμού. Περιλαμβάνει, ειδικότερα, την ανάπτυξη ενός συνοδευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους για το Rafale, που προκύπτει από το έργο του επίδειξης Neuron», αναφέρει  το άρθρο 2 της τροπολογίας.

Το nEUROn είναι ένα μαχητικό drone που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτό το UCAV (σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης), προκύπτει από μια συνεργασία με πέντε άλλες χώρες (Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία και Ελλάδα). Η επίδειξη αυτής της stealth συσκευής ολοκληρώθηκε το 2012.

Αυτό το drone  στοχεύει να επικυρώσει την ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογιών που αντικατοπτρίζουν όλα τα συστήματα αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου πτήσης υψηλού επιπέδου, του stealth, της ικανότητας εκτόξευσης πραγματικών πυραύλων αέρος-εδάφους από έναν εσωτερικό κόλπο και ενσωμάτωση με το περιβάλλον C4I.

Η ιδέα του πιστού wingman, είναι  συνηθισμένη για προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Tempest και NGAD των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποκτούν 1.000 drones Collaborative Combat Aircraft (CCA) σε συνδυασμό με το F-35 πέμπτης γενιάς και το μαχητικό τζετ έκτης γενιάς.

Η χρήση μιας ιδέας πιστού wingman με το Γαλλικό «Super Rafale» είναι επομένως, τουλάχιστον, ενδιαφέρουσα και ακόμη περισσότερο επειδή αυτή είναι η πρώτη φορά που η ιδέα εμφανίζεται μαζί με την αναφορά του Rafale στην επίσημη γαλλική επικοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...