Zvezda - Igla
Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικά ΜΜΕ: Οι "Βελόνες" μας καλύπτουν την προέλαση στο Ουγκλεντάρ-Κάλυψη από Πεζοναύτες (Εικόνες)

Στην κατεύθυνση του Ουγκλεντάρ και σύμφωνα με νέα δημοσίευση της Zveda, αντιαεροπορικοί πυροβολητές του ρωσικού σώματος πεζοναυτών του Ειρηνικού Στόλου παρέχουν εναέρια κάλυψη για τις προελαύνουσες μονάδες και τις θέσεις τους. Η δημοσίευση αναφέρει πως κάθε μέρα, προελαύνουν εκεί που σύμφωνα με την μυστική υπηρεσία της Μόσχας μπορούν να εμφανιστούν εχθρικά drones. Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Igla. 

Τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (MANPADS) τύπου Igla είναι ικανά να χτυπήσουν εναέριους στόχους σε εμβέλειες μεταξύ 500 και 3.500 μέτρων. Ένας Ρώσος πεζοναύτης με τον ρόλο του αντιαεροπορικού πυροβολητή και το ψευδώνυμο Beter ανέφερε στην Zvezda πως έναν χρόνο πριν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ κατάφερε να καταρρίψει ένα ουκρανικό αναγνωριστικό UAV Fury, το οποίο πετούσε πάνω από τις θέσεις ρωσικών στρατευμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Κατέρριψαν το Fury, κρυφτήκαμε στα δάση για να μην μας βρούνε, ήμασταν κοντά στο μέτωπο. Το εντοπίσαμε μέσα σε κάτι κλαδιά που πετούσε. Το αναφέραμε στα κεντρικά. Μας είπαν πως δεν ήταν δικό μας, το κατέρριψαν και μετά οι ενδοεπικοινωνίες μας βελτιώθηκαν," δήλωσε ο στρατιώτης που ακούει στο ψευδώνυμο Beter, ένας Ρώσος αντιαεροπορικός πυροβολητής του σώματος πεζοναυτών του Ειρηνικού Στόλου.

Προηγουμένως, το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας είχε δημοσιεύσει υλικό από την καταστροφή στόχων με την χρήση των πυροβόλων τύπου Giatsint (Υάκινθος) στην ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα πληρώματα της πυροβολικής μονάδας κατέστρεψαν ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα, όπλα, αποθήκες πυρομαχικών και οχυρωμένες θέσεις του εχθρού σε περιοχή του πολέμου. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η Zvezda σε ξεχωριστό άρθρο και βίντεό της.

Ποιο Είναι το Αντιαεροπορικό Όπλο Igla;

To 9K38 Igla (Βελόνα) είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα (MANPADS) που αναπτύχθηκε στην Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του '1970. Αντικατέστησε το παλαιότερο σύστημα Strela-3, προσφέροντας μεγαλύτερο βεληνεκές και πιο προηγμένο ανιχνευτή. Το σύστημα υιοθετήθηκε από τις δυνάμεις των Σοβιετικών το 1981, ενώ στην Δύση έμεινε γνωστό ως SA-18 Grouse.

Ο πύραυλος τύπου 9M39 του συστήματος κατευθύνεται με υπέρυθρο σύστημα πλοήγησης, ενώ μπορεί να εγκατασταθεί και το εξοπλιστικό πακέτο νυχτερινής όρασης 9S520.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λειτουργία του Igla είναι παρόμοια με άλλα συστήματα αυτής της κατηγορίας (όπως τον αμερικανικό Stinger). Ο πύραυλος επιφάνειας-αέρος 9M39 τοποθετείται στον σωλήνα εκτόξευσης, ενεργοποιείται το σύστημα τροφοδοσίας και ξεκινά λειτουργία η μονάδα ανίχνευσης στόχου. Πριν εκτοξευθεί ο πύραυλος λειτουργεί το σύστημα διάκρισης συμμαχικών από εχθρικών στοιχείων και έπειτα εκτελείται η εκτόξευση. Κατά την πτήση, η πορεία του πυραύλου διορθώνεται μέσω μικρών πτερυγίων στην άτρακτό του. Λίγο πριν την πρόσκρουση η ισχυρά εκρηκτική κεφαλή του πυραύλου πυροδοτείται, εξουδετερώνοντας τον στόχο.

Το βεληνεκές φτάνει τα 5,2 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο υψόμετρο τα 3,5 χιλιόμετρα. Η πιθανότητα καταστροφής ενός απροστάτευτου μαχητικού αεροσκάφους είναι 30 με 48%, ωστόσο μειώνεται στο 24 με 30% εάν το αεροσκάφος προστατεύεται μέσω παρεμβολών.

GALLERY

9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
9K38 Igla
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ