MQ-9 Reaper
Ένοπλες Συρράξεις

Αυτό είναι το UAV των ΗΠΑ που συνετρίβη στην Μ. Θάλασσα-"Τρώει" τα Bayraktar για πρωινό! (Εικόνες)

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, μία "σύγκρουση" μεταξύ ρωσικών μαχητικών τύπου Su-27 και ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροχήματος MQ-9 Reaper πάνω από την Μαύρη Θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα την συντριβή του τελευταίου σε διεθνή ύδατα. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν οι Αμερικανοί.

Το MQ-9 Reaper, το οποίο χειρίζονταν τηλεκατευθυνόμενα ο αμερικανικός στρατός, απογειώθηκε από μία βάση στην Ρουμανία το πρωί της 14ης Μαρτίου και προγραμματίζονταν να εκτελέσει μία αναγνωριστική αποστολή ρουτίνας, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 10 ώρες. Το UAV λέγεται πως βρίσκονταν 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κριμαίας όταν αναχαιτίστηκε από δύο ρωσικά Su-27.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ρωσικά μαχητικά jets περικύκλωσαν το Reaper για περίπου 30 με 40 λεπτά και λέγεται από την ουκρανική σελίδα New Voice πως "πέταξαν καύσιμο πάνω του, πιθανώς για να απενεργοποιήσουν τις κάμερες του drone ή να προκαλέσουν ζημιά στους αισθητήρες του."

Τελικά ένα από τα Su-27 φαίνεται πως χτύπησε το drone, προκαλώντας ζημιά στον έλικά του. Μέχρι την πτώση, την συσκευή χειρίζονταν ο αμερικανικός στρατός. Στο τέλος βέβαια το μη επανδρωμένο αερόχημα συνετρίβη σε διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Τι Πρέπει να Ξέρετε για αυτόν τον Τύπο Drone;

Το MQ-9 Reaper είναι λοιπόν το κύριο επιθετικό drone του αμερικανικού στρατού και ένα από τα πιο προηγμένα αναγνωριστικά και επιθετικά UAV όλου του κόσμου. Στον τομέα των δυνατοτήτων και των προδιαγραφών είναι πολύ ανώτερο του δημοφιλούς Bayraktar TB-2, το οποίο ανέπτυξαν και παράγουν οι Τούρκοι και χρησιμοποιούν ενεργά οι Ουκρανοί έναντι των Ρώσων.

Τα drones MQ-9 Reaper κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems, ενώ για πρώτη φορά αυτός ο τύπους drone απογειώθηκε 22 χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2001. Αυτά τα αεροχήματα βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αεροπορίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, του Μεξικού, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών.

Η μέγιστη ταχύτητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους φτάνει τα 482 χλμ/ώρα, ενώ πρακτικά το μέγιστο υψόμετρο που μπορεί να φτάσει δεν ξεπερνά τα 15,5 χιλιόμετρα. Το drone είναι εξοπλισμένο με έναν στροβιλοκινητήρα των 910 αλόγων, ενώ μπορεί να πετάξει αυτόνομα για 27 ώρες. Η βελτιωμένη έκδοση Reaper ER επιδεικνύει αυτονομία έως 33 ωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από τον αναγνωριστικό τους ρόλο, τα MQ-9 Reaper έχει παρατηρηθεί να μεταφέρουν αντιαρματικούς πυραύλους AGM-114 Hellfire (έως 4) και βόμβες GBU-38 με κιτ πτερυγίων JDAM. Με αυτόν τον οπλισμό το drone αποκτά τον ρόλο μαχητικού αεροχήματος, για αυτό και από Δυτικούς αποκαλείται hunter-killer drone, δηλαδή "drone κυνηγός-δολοφόνος". Το έχουμε δει βέβαια και με έως και 4 πυραύλους αέρος-επιφάνειας τύπου Brimstone και με δύο κατευθυνόμενες βόμβες laser πλοήγησης τύπου GBU-12 Paveway II των 230 κιλών.

GALLERY

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...