ρωσικό πλοίο εκτοξεύει πύραυλο
Ένοπλες Συρράξεις

Μαζικό Κυνήγι! 20 ρωσικά πλοία ψάχνουν το UAV των ΗΠΑ-70 χιλ Ουκρανοί στην Ζαπορίζια (Εικόνες)

Κινεζικό Drone στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, το βράδυ της Παρασκευής της 10ης Μαρτίου η μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας είπε στο CNN πως πράκτορές της σε περιοχή κατεχόμενη από Ρώσους προειδοποίησαν πως η Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιούσε χτυπήματα με drones έναντι θέσεων του ουκρανικού στρατού.

Έπειτα, στρατιώτες της 111ης Ταξιαρχίας Εθνοφυλακής των Ουκρανών άκουσαν στις 02:00 το βράδυ τον ήχο ενός UAV, ενώ είπαν πως είδαν μία λάμψη να πηγάζει από το αεροσκάφος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς το drone καταρρίφθηκε με τυφέκια AK-47. Ενδιαφέρον βέβαια προκαλεί το γεγονός πως η Mugin Limited, μια κινεζική εταιρεία, επιβεβαίωσε στο CNN πως το εν λόγω drone είναι δικής της παραγωγής, χαρακτηρίζοντας το συμβάν "βαθιά ατυχές". 

Mugin-5 (κατεστραμμένο στην Ουκρανία)

Το μη επανδρωμένο αερόχημα ονομάζεται Mugin-5, ενώ τέτοιες συσκευές αποκαλούνται στο διαδίκτυο "Alibaba drones", επειδή αγοράζονται σε τιμές έως και 15 χιλιάδων δολαρίων από κινεζικές σελίδες όπως την Alibaba και την Taobao.

Τέλος, φαίνεται πως το drone ήταν οπλισμένο και πως δεν μετέφερε καθόλου αισθητήρες για κατασκοπία, πράγμα που το καθιστά μία "αθόρυβη βόμβα" σύμφωνα με πρώην Βρετανό αξιωματικό.

Mugin-5 (κατεστραμμένο στην Ουκρανία)

Συγκέντρωση Δυνάμεων στην Ζαπορίζια

Στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια τώρα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συγκέντρωσαν μία ισχυρή ομάδα από 70 χιλιάδες στρατιώτες.

Ο Βολοντίμιρ Ρογκόφ, μέλος του κύριου συμβουλίου της διοίκησης της περιοχής της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε την εξής είδηση στον αέρα ουκρανικού ραδιοφώνου, ανέφερε ανταποκριτής της PolitNavigator.

Βέβαια, σύμφωνα με τις αναφορές οι περισσότεροι από αυτούς τους στρατιώτες δεν μπορούν να εμπλακούν σε επιθετική επιχείρηση, επειδή αμύνονται στην περιοχή του Ουγκλεντάρ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν θεωρήσουμε πως το μέτωπο της Ζαπορίζια περιλαμβάνει την κατεύθυνση του Ουγκλεντάρ, τότε υπάρχουν περισσότεροι από 70 χιλιάδες στρατιώτες. Είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι καθηλωμένοι στην κατεύθυνση του Ουγκλεντάρ και δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν νότια, προς το Τόκμακ στην Θάλασσα Αζόφ," δήλωσε ο Ρογκόφ. 

Ασυνήθιστη Κινητικότητα Ρωσικών Πλοίων

Παράλληλα, οι Ουκρανοί παρατήρησαν μία ασυνήθιστη ρωσική κινητικότητα στην Μαύρη Θάλασσα. Οι Ρώσοι συγκεκριμένα φαίνεται πως έχουν παρατάξει 20 πλοία και έναν μεγάλο αριθμό μονάδων του στόλου υποστηρικτικών πλοίων στο σημείο.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις τους, σήμερα υπάρχουν 20 μονάδες στην Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους (ένα εκ των οποίων είναι υποβρύχιο). Συνολικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία ομοβροντία 28 πυραύλων.

Τα πλοία βέβαια είναι διάσπαρτα στην θάλασσα, γεγονός που ίσως υποδηλώνει την αποστολή τους να βρουν τα συντρίμμια του αμερικανικού drone MQ-9 Repaer που συνετρίβη μετά από "συμπλοκή" με ρωσικά μαχητικά Su-27. 

Οι Στόχοι της Ρωσικής Αεροπορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε πως κυβερνητικά κτήρια είναι στόχοι μεγάλης προτεραιότητας για μελλοντικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Γιούρι Ιγκνάτ

Αυτό έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο της ουκρανικής αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ, σε συνέντευξη του ίδιου με το κανάλι Channel 24.  

"Μπορούν να χτυπήσουν τα πάντα. Η προτεραιότητά τους είναι κυβερνητικά κτήρια, τα κτήρια των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου άμυνας. Αυτά είναι και τα αποκαλούν 'κέντρα λήψης αποφάσεων'," δήλωσε ο Ουκρανός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ