MiG-29 (Fulcrum)
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

13 σλοβακικά MiG-29 προς Κίεβο-Πόσο θα επηρεάσουν την ροή του πολέμου τα σοβιετικά μαχητικά; (Εικόνες)

Όπως σας ενημερώσαμε, Πολωνία και Σλοβακία θα μεταφέρουν για πρώτη φορά μαχητικά jets στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την χώρα στον εν εξελίξει πόλεμο που δίνει έναντι της Ρωσίας. Τα μαχητικά θα είναι τύπου MiG-29 σοβιετικής εποχής, με την Σλοβακία να στέλνει 13 μονάδες.

Πόσο ισχυρά είναι όμως τα σλοβακικά μαχητικά και πόσο θα ενισχυθούν οι ουκρανικές δυνατότητες από την απόκτησή τους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια Είναι τα Σλοβακικά MiG-29

Η Σλοβακία απέκτησε τα MiG-29 της μετά της διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και μετά από μία παραγγελία από την Ρωσία την δεκαετία του '1990.

Έπειτα η χώρα επέλεξε ένα μοναδικό εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα για τα MiG-29 της, το οποίο έκανε "συμβατές με το ΝΑΤΟ" τις εκδόσεις MiG-29AS και MiG-29UBS που διέθετε. Το πακέτο αναβάθμισης πραγματοποιήθηκε από την ρωσική εταιρεία αεροσκαφών MiG με συμμετοχή της Rockwell Collins και της BAE Systems, την περίοδο μεταξύ 2005 και 2008. 

Το αεροσκάφος έλαβε το σύστημα διάκρισης συμμαχικών από εχθρικών στοιχείων (IFF) AN/APX-113, τον ασύρματο AN/ARC-210, το σύστημα προσγείωσης AN/ARN-147 VHF, όπως και το σύστημα τακτικής εναέριας πλοήγησης (TACAN) AN/ARN-153. Μία ρωσική οθόνη MF0-54 και το πάνελ εισαγωγής δεδομένων PUS-29 προστέθηκαν στο πιλοτήριο. Το αναβαθμισμένο αεροσκάφος διέθετε και χρωματισμό "ψηφιακού" καμουφλάζ. Συνολικά 12 μονάδες εκσυγχρονίστηκαν.

Πώς θα Βοηθήσουν την Ουκρανία;

Όλες αυτές οι τροποποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της Σλοβακίας στα αρχικά MiG-29 της θα αποδειχθούν σχεδόν απαραίτητες για την Ουκρανία, ειδικά δεδομένου ότι δεν είναι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Το να αποκτήσει επιπρόσθετα MiG-29 στο οπλοστάσιό της (ανεξάρτητα έκδοσης) είναι από μόνη της μία μεγάλη ενίσχυση, η οποία θα προσπαθήσει να αναπληρώσει το κενό των απωλειών που υπέστη μέχρι στιγμής η ουκρανική πολεμική αεροπορία στις μάχες που έδωσε.

Βέβαια, δεν θα μας προξενήσει εντύπωση εάν δούμε τα σλοβακικά MiG-29 να φτάνουν στην Ουκρανία χωρίς τα τυπικά ηλεκτρονικά ΝΑΤΟ, μιας και οι Ουκρανοί δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με αυτά. 

Δεν Θα Είναι Όλα Έτοιμα για Πτήσεις

Βέβαια υπάρχει ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα: πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι Σλοβάκοι για να προετοιμάσουν τα MiG-29 για πτήσεις;

Να υπενθυμίσουμε πως τα μαχητικά αποσύρθηκαν οριστικά από τις δυνάμεις της χώρας τον περασμένο Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει πως απαιτούνται εργασίες για να αποκτήσουν ξανά την αξιοπλοΐα τους. Κάποια από αυτά βέβαια βρίσκονται σε κακή κατάσταση για αυτό και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ανταλλακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα και με το Reuters, η Σλοβακία "θα στείλει αυτά που είναι επιχειρησιακά, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε για ανταλλακτικά". Βέβαια δεν γνωρίζουμε ακριβή νούμερα.

Η ομάδα του Oryx δήλωσε πως οι σλοβακικές παραδόσεις θα περιλαμβάνουν 10 αναβαθμισμένα MiG-29AS και MiG-29UBS που θα μπουν σε επιχειρησιακή υπηρεσία, ενώ θα συνοδεύονται από τρία μη επιχειρησιακά jets που θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά κομμάτια. 

Όπως και να έχει όμως, ακόμη και ελάχιστα MiG-29 μαζί με ανταλλακτικά κομμάτια θα ενισχύσουν την αεροπορική δύναμη της Ουκρανίας, η οποία υποφέρει από μεγάλες απώλειες μαχητικών. Θα δουν αύξηση στις δυνατότητές τους, ειδικά συνδυαστικά με τα 11 με 19 MiG-29 που θα αποστείλει η Πολωνία στο Κίεβο. 

GALLERY

MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
MiG-29 (Fulcrum)
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...