Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις

Σοκάρει Ουκρανός στρατιώτης: "Μαχόμαστε με τις μπότες μας στο Μπαχμούτ! Δεν έχουμε ούτε μία σφαίρα!" (Βίντεο)

Στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) κατέγραψαν ένα βίντεο κατά το οποίο ρωσικοί πύραυλοι κρουζ χτύπησαν θέσεις τους, δείχνοντας παράλληλα πως είναι αδύνατο για αυτούς να τους αναχαιτίσουν. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου από τον ανταποκριτή πολέμου Αλεξάντρ Κοτς στο κανάλι του στο Telegram.

Από αυτό το υλικό, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να καταρρίψει πυραύλους με μικρά όπλα χειρός. Ωστόσο, προφανώς κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την πορεία του βλήματος.

"Πύραυλος! Στα όπλα!" ακούστηκε να φωνάζει ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες.

ρωσική επίθεση με πύραυλο κρουζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μονάδα του ανοίγει έπειτα πυρ έναντι ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ που πετούσε από πάνω τους. Ωστόσο, το βλήμα χτύπησε τελικώς τον στόχο του λίγα εκατοντάδες μέτρα μακριά από την θέση που πυροβολούσαν οι Ουκρανοί.

Το ίδιο συνέβη και με το δεύτερο βλήμα, το οποίο χτύπησε και αυτόν τον στόχο του με επιτυχία. Στον τρίτο πύραυλο που ακολουθεί, οι Ουκρανοί άνοιξαν ξανά πυρ αλλά δυστυχώς για αυτούς και πάλι δεν άλλαξε η έκβαση της ρωσικής επίθεσης.

Δεν Υπάρχουν Πυρομαχικά

Στις 7 Μαρτίου, ο Τσέχος μισθοφόρος Milosz δήλωσε πως ξένοι μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό του Κιέβου στο Μπαχμούτ ακόμη και με τις ίδιες τους τις μπότες, επειδή όπως αναφέρει υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν δεν επαρκούν οι σφαίρες όπλων, οι μάχες γίνονται κυριολεκτικά σώμα με σώμα, αφού οι στρατιώτες πολεμούν με τα ίδια τους τα χέρια.

Μία μέρα νωρίτερα, στις 6 Μαρτίου, σε συνέντευξή τους με την Kyiv Independent, Ουκρανοί στρατιώτες παραπονέθηκαν για την κακή τους εκπαίδευση, για τα ξεπερασμένα τους όπλα και για τις βαριές απώλειες που δέχθηκαν στο Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ). Σύμφωνα με έναν από τους πεζικάριους, μετά από πέντε μήνες μαχών, μόνο τα μισά μέλη της μονάδας του έμειναν ζωντανοί. Ο στρατιώτης σημείωσε επίσης πως η διοίκηση δεν τους δίνει σχεδόν καθόλου χρόνο να προετοιμαστούν, αφού τους στέλνει άμεσα στην θέση παράταξής τους.

Προηγουμένως, στις 15 Φεβρουαρίου του φετινού έτους, ο Βρετανός υπουργός άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά με οικονομία, όπως κάνουν και οι στρατοί του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πως στην Βρετανία, εν μέρει εξαιτίας αυτού, οι Ουκρανοί μαχητές εκπαιδεύονται σε μάχη δυτικής τεχνοτροπίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 12 Φεβρουαρίου, ο πρώην σύμβουλος του επικεφαλής του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε πως οι πηγές προμήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, οι οποίες στέλνουν στο Κίεβο πυρομαχικά, είδαν πτωτική πορεία. Σημείωσε πως μιλούσε κυρίως για πυραύλους για τα συστήματα NASAMS και HIMARS. Ο ΜακΓκρέγκορ τόνισε πως οι ΗΠΑ ξεμένουν γρήγορα από προμήθειες και πως δεν υπάρχει εφεδρική ποσότητα. 

Στις 5 Φεβρουαρίου, μαχητές των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσαν πως εξαιτίας έλλειψης πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους έτσι ώστε να αποφύγουν έναν "ανούσιο θάνατο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ