MH-60R Seahawk
Ένοπλες Συρράξεις

Απειλή για τα ρωσικά υποβρύχια στον Βορρά-Οι Νορβηγοί αποκτούν ελικόπτερα "Ρωμαίο" από τις ΗΠΑ

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα αγοράσει έξι αμερικανικής παραγωγής ελικόπτερα Seahawk (Θαλάσσιο Γεράκι) αξίας άνω των 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος της αγοράς αυτής είναι η αντικατάσταση των ευρωπαϊκών ελικοπτέρων NH90, την παραγγελία των οποίων οι Νορβηγοί απέσυραν εξαιτίας μιας σειράς καθυστερήσεων και θεμάτων που προέκυψαν.

Έπειτα από καθυστερήσεις στην παράδοση και θέματα απόδοσης, η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να ακυρώσει το συμβόλαιο για την προμήθεια 14 ακόμη ελικοπτέρων NH90 από την ευρωπαϊκή βιομηχανική κοινοπραξία NH Industries (NHI).

Έξι από αυτά τα αεροσκάφη σκοπεύονταν να επανδρώσουν το νορβηγικό πολεμικό ναυτικό, έτσι ώστε η υπηρεσία να αντιμετωπίσει με επιτυχία εχθρικά υποβρύχια σε μελλοντικές συρράξεις. Οι άλλες οχτώ μονάδες προορίζονταν για αποστολές παρακολούθησης και αποστολές διάσωσης της ακτοφυλακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Νορβηγία παραγγέλνει τώρα έξι MH-60R Seahawk από την αμερικανική κατασκευάστρια Sikorsky, μία αγορά που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 12 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορόνες ή 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο άμυνας της σκανδιναβικής χώρας δήλωσε πως τα ελικόπτερα θα "χρησιμοποιηθούν αρχικά από την ακτοφυλακή, ωστόσο θα ετοιμαστούν παράλληλα να λάβουν εξοπλισμό κατάλληλο για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις."

"Με τα νέα ναυτικά ελικόπτερα, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αμυντική μας ετοιμότητα, παρουσία και εγρήγορση στον βορά," όπου το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ συνορεύει με την Ρωσία. Αυτό έγινε γνωστό από τον υπουργό άμυνας της Νορβηγίας, Μπιορν Αρίλντ Γκραμ, κατά την διάρκεια σύντομων δηλώσεών του.

Τα νέα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ 2025 και 2027.

Για να δικαιολογήσει τον μειωμένο αριθμό ελικοπτέρων από το αρχικό πλάνο, ο Γκραμ δήλωσε πως μέρος των αποστολών θα αναλαμβάνουν μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) των Νορβηγών.

Η επιλογή των ελικοπτέρων τα οποία θα εξοπλίσουν τέσσερεις φρεγάτες του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Το Όσλο αιτιολόγησε την απόφασή του τερματίσει το συμβόλαιο του 2001 με την NHI, η οποία περιλαμβάνει την Airbus Helicopters, την ιταλική Leonardo και την ολλανδική Fokker, τονίζοντας το γεγονός πως μόνο οχτώ πλήρως επιχειρησιακά ελικόπτερα έχουν παραδοθεί 20 χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα περιλάμβανε καταληκτική ημερομηνία το 2008.

Ο νορβηγικός στρατός έχει εκφράσει επίσης την δυσαρέσκειά του σχετικά με την αξιοπιστία, την συντήρηση και τις ξεπερασμένες δυνατότητες που μειώνουν τις ώρες πτήσεις των ελικοπτέρων NH90 που έχει λάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ρομέο": Ανθυποβρυχιακή Υπεροχή

Από την άλλη, το αμερικανικό ελικόπτερο MH-60R Seahawk θεωρείται από τους περισσότερους το ικανότερο ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου του κόσμου σήμερα. Και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό λαμβάνει αυτό τον τύπο αεροσκάφους.

MH-60R Seahawk

Το ελικόπτερο, το οποίο αποκαλείται συχνά με το ψευδώνυμο Romeo (Ρωμαίος), μπορεί να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει εχθρικά υποβρύχια και σκάφη επιφάνειας και να τα επιτεθεί με τορπίλες και πυραύλους, όπως τις ελαφριές τορπίλες εναέριας εκτόξευσης Mk.46, Mk.50 και Mk.56 (έως 2) ή τους αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-119B Penguin (έως 2) ή ακόμη και τους πυραύλους αέρος-επιφάνειας AGM-114 Hellfire (έως 4). Μπορεί τέλος να εγκατασταθεί και ένα πολυβόλο όπλο 7,62 ή 12,7 χιλιοστών στα πλάγια του αεροσκάφους.

GALLERY

NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
NH90
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ