FAB-500 M-62
Ένοπλες Συρράξεις

Νέο περιβόητο ρωσικό όπλο βομβάρδισε το Ντονιέτσκ-Ισχυρή απάντηση προς ΗΠΑ! (Εικόνες)

Στο κατεχόμενο από τους Ρώσους Ντονιέτσκ, ένας νέος τύπος όπλου καταγράφηκε να χρησιμοποιείται, ο οποίος έπεσε συγκεκριμένα σε βορειοδυτική περιοχή της πόλης.

Φωτογραφίες του εν λόγω στοιχείου που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα σετ περίεργων φτερών που ανοίγουν στον αέρα.

Οι πρώτες εικασίες όταν εθεάθη αυτό το αντικείμενο μιλούσαν για μία απλή βόμβα τύπου JDAM-ER, την οποία προμήθευσαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. Όμως όλες αυτές οι θεωρίες διαψεύστηκαν από μία φωτογραφία της ίδιας της βόμβας.

Εννοείται πως δεν πρόκειται για κάποια βόμβα με το κιτ μετατροπής τύπου JDAM-ER των ΗΠΑ, αλλά για ένα όπλο της Μόσχας και συγκεκριμένα μία βόμβα FAB-500 M-62. Αυτός ο τύπος όπλων χρησιμοποιείται ενεργά από την Ρωσία.

κατεστραμμένη FAB-500 M-62

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ουκρανικό μέσο μαζικής ενημέρωσης, την σελίδα Defense Express, έχουμε να κάνουμε με ένα εναέριο πυρομαχικό που η Ρωσία προσπάθησε να μετατρέψει σε όπλο υψηλής ακριβείας. Αυτή η είδηση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, έγινε γνωστή στις αρχές του φετινού Ιανουαρίου.

κατεστραμμένη FAB-500 M-62

Μετά την ανάπτυξη του όπλου πιθανότατα η βόμβα χρησιμοποιήθηκε απευθείας στο Ντονιέτσκ. Σύμφωνα με τις πιθανολογίες των Ουκρανών, η βόμβα που εθεάθη στις φωτογραφίες εικάζεται πως συγκρούστηκε με το έδαφος επειδή δεν κατάφερε να καλύψει την πλήρη απόσταση από το σημείο εκτόξευσής της μέχρι τον προκαθορισμένο στόχο της. Ωστόσο, προσγειώθηκε στο έδαφος "ελαφριά", για αυτό και δεν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά της. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και του κιτ JDAM-ER, για να δείτε πως υπάρχει διαφορετικός σχηματισμός του μηχανισμού παράταξης φτερών στην αμερικανική βόμβα.

JDAM-ER

FAB-500 M-62: Ποια Είναι η Εν Λόγω Ρωσική Βόμβα;

Η FAB-500 είναι στην πραγματικότητα μία σοβιετικού σχεδιασμού βόμβα της τάξεως των 500 κιλών, η οποία μπήκε σε λειτουργία το 1954 ως μία βόμβα γενικού σκοπού και εναέριας εκτόξευσης με μία ισχυρά εκρηκτική κεφαλή. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από την ρωσική πολεμική αεροπορία, ενώ βρίσκεται σε χρήση και από κράτη πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αρχικό μοντέλο ονομάζονταν M-54 και παρατάσσονταν μόνο από βαριά βομβαρδιστικά σε εσωτερικές θέσεις. Το 1962 όμως κυκλοφόρησε η έκδοση M-62, η οποία μπορούσε να τοποθετηθεί και σε εξωτερικές βάσεις όπλων μαχητικών-βομβαρδιστικών αεροσκαφών. 

Η έκδοση FAB-500 M-62 τώρα είναι μία ισχυρά εκρηκτική βόμβα, η οποία είναι σχεδιασμένη να καταστρέφει στρατιωτικές βιομηχανικές υποδομές, σιδηροδρομικούς κόμβους, ελαφριά θωρακισμένα οχήματα, εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό, στρατιωτικές οχυρώσεις πεδίου κλπ. Έχει διάμετρο 400 χιλιοστών, μήκος 2.470 χιλιοστών και ζυγίζει 500 κιλά. Παρατάσσεται από υψόμετρο 570 έως 12.000 μέτρων και με ταχύτητα 500 έως 1.900 χλμ/ώρα.

Το Αμερικανικό Κιτ JDAM-ER

Από την άλλη, το JDAM-ER είναι ουσιαστικά ένα κιτ που μετατρέπει μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας παντός καιρού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

GALLERY

FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
FAB-500 M-62
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Τους έπιασε τρέμουλο τους Τούρκους-Δύο τάγματα αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E και AH-64A για την Αεροπορία Στρατού σε Αιγαίο και Έβρο σύντομα

Το ένα από τα δύο τάγματα θα είναι επίλεκτο, αφού θα αποτελείται από την αιχμή του δόρατος των Apache: την...
Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...