Ένοπλες Συρράξεις

Ομολογία Ρώσου στρατηγού: Ναι στην Ουκρανία χρησιμοποιούμε τα Su-57- Καταστρέφουμε στόχους – Ποια όπλα χρησιμοποιεί

Το Sukhoi Su-57 Felon, το νεότερο μαχητικό αεροσκάφος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) και το μοναδικό stealth μαχητικό στο οπλοστάσιο της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας , αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές αλλά οι  πληροφορίες δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι, εάν το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώσει την αναφορά για την ανάπτυξη του Su-57, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το Ρωσικό μαχητικό stealth θα  έχει χρησιμοποιηθεί σε μια αποστολή μάχης. Ένα πρωτότυπο αυτού του αεροσκάφους, στάλθηκε στην αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας το 2018 και το 2019. Το Su-57 εκτόξευσε έναν πύραυλο κρουζ, πιθανώς έναν Kh-59MK2, σε μία από τις εξόδους του.

Σύμφωνα με το eurasiantimes,  το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπασε επιτέλους τη σιωπή του σχετικά με τη χρήση μαχητικών Su-57, στις συνεχιζόμενες ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις (SMO). Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής της κοινής ομάδας στρατευμάτων στην περιοχή του SMO, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022:

«Όσον αφορά την ποιότητα της πολεμικής χρήσης, θα ήθελα ιδιαίτερα να ξεχωρίσω το πολυλειτουργικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57. Έχοντας ένα ευρύ φάσμα όπλων, επιλύει πολύπλευρες εργασίες χτυπήματος στόχων από αέρα και εδάφους σε κάθε πτήση», είπε.

Το σχόλιο του στρατηγού Surovikin, υποδηλώνει ότι το Su-57 χρησιμοποιείται τόσο σε ρόλους αέρος-αέρος όσο και σε ρόλους αέρος-εδάφους και στους δύο ρόλους είχε καταφέρει  χτυπήματα με επιτυχία.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2022, η Izvestia είχε αναφέρει ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει τέσσερα Su-57 για το SMO και το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός δικτύου τακτικών πληροφοριών.

Επίσης το 2018, η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα τη χρήση τεσσάρων Su-57 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Συρία. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Κρατικής Δούμας για την αεροπορική βιομηχανία, Vladimir Gutenev, δήλωσε τον Ιούλιο του 2018.

«Η παραμονή των τεσσάρων Su-57 μας στη Συρία, μας επέτρεψε σίγουρα να λάβουμε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες αυτού του αεροσκάφους, να ανιχνεύει αμερικανικά F-22 και F-35 που βρίσκονται στο ίδιο θέατρο επιχειρήσεων».

Παρά την επιχειρησιακή εμπειρία της Συρίας, πολλές επιχειρησιακές δυνατότητες του Su-57 πιθανότατα παρέμεναν να δοκιμαστούν πριν από την έναρξη του SMO στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ως εκ τούτου, η χρήση του μαχητικού από τη Ρωσία ήταν προσεκτική. Οι επιχειρησιακοί περιορισμοί στη χρήση του, περιλαμβάνουν πιθανώς επιθέσεις stand-off και  δικτύωση τακτικών πληροφοριών.

Μπροστινή όψη Stealth

Πιστεύεται ευρέως ότι το Su-57, μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ από τα αμερικανικά μαχητικά stealth όπως τα F-22 Raptor & F-35 Lightning. Αυτό που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό είναι ότι, ενώ τα χαρακτηριστικά stealth στο πλάι και το πίσω μέρος του Su-57 δεν είναι εξαιρετικά, το μπροστινό stealth του είναι αρκετά αξιοπρεπές.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν το Su-57 πετά στο ίδιο ύψος με ένα αμερικανικό E-3 ή E-8 AWACS και κινείται κατευθείαν προς αυτό, θα είναι δύσκολο για το AWACS να το παρακολουθήσει. Ως αποτέλεσμα, τα ραντάρ εδάφους και τα AWACS δεν θα δουν εύκολα το Su-57 να έρχεται σε λειτουργία επίθεσης αέρος-αέρος ή αέρος-εδάφους.

Ως αποτέλεσμα, το Su-57 θα μπορούσε εύκολα να πετάξει στην εμβέλεια απελευθέρωσης όπλων, χωρίς να εντοπιστεί ακόμη και από τον ισχυρότερο αντίπαλο.

Πύραυλοι αέρος-αέρος

Ο στρατηγός Surovikin, άφησε να εννοηθεί ότι τα Su-57 κατέρριψαν  αντίπαλα μαχητικά.

Για εμπλοκές αέρος-αέρος, το Su-57 είναι εξοπλισμένο με τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς R-37M (RVV-BD), τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς K-77M και δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς – R-74M2 & K- MD (Izdeliye 300). Το R-74M2 είναι μια αναβάθμιση του R-74 που υιοθετήθηκε για εσωτερική μεταφορά, ενώ το K-MD είναι ένα σχέδιο καινούργιου πυραύλου.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για στενή αερομαχία μεταξύ του Su-57 και ενός ουκρανικού μαχητικού, ούτε ραντάρ ή οπτική παρατήρηση του Su-57 στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Τυχόν χτυπήματα από πυραύλους αέρος-αέρος από το Su-57, θα πρέπει να πιστωθούν χρησιμοποιώντας είτε τους πυραύλους K-77M είτε τους πυραύλους R-37M.

Το R-37M έχει βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και το K-77M 190 χιλιόμετρα. Και οι δύο πύραυλοι χρησιμοποιούν κινητήρες διπλού παλμού, και κατά συνέπεια, είναι πολύ ενεργητικοί κατά τη διάρκεια του τελικού τους προορισμού. Εξίσου σημαντικό είναι ότι, χρησιμοποιούν ενεργούς αναζητητές AESA για τερματική καθοδήγηση.

Όπλα αέρος-εδάφους

Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο εκείνα τα όπλα αέρος-εδάφους με σημαντικό βεληνεκές και έχουν υιοθετηθεί για μεταφορά στον εσωτερικό χώρο βομβών του Su-57. (Η εξωτερική μεταφορά όπλων, θα έκανε το Su-57 ορατό στα αμερικανικά AWACS ως, για παράδειγμα, ένα Su-35.)

Ως εκ τούτου, η επιλογή των όπλων θα περιλαμβάνει:

  1. Kh-58UShKE πύραυλος κατά της ακτινοβολίας βεληνεκές έως 245 χιλιόμετρα.
  2. Kh-59MK2 Stealth Cruise Missile με βεληνεκές 285 χιλιόμετρα. Είναι μια παραλλαγή Kh-59MKM, που υιοθετήθηκε για εσωτερική μεταφορά και διαμόρφωση LO. Το Kh-59MKM προορίζεται να επιτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα σταθερών επίγειων στόχων με γνωστές συντεταγμένες.

Το X-59MKM είναι ένας πύραυλος που μπορεί να λειτουργήσει με ένταση φωτισμού 10-3 έως 105 lux, σε οποιοδήποτε έδαφος και σε οποιαδήποτε εποχή. Ο πύραυλος πετάει μια διαδρομή καθορισμένη, σε υψόμετρα ανάλογα με το έδαφος που κυμαίνονται από 50 έως 300 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα κρουζ είναι 1050 χλμ/ώρα. Η αποστολή πτήσης πυραύλων, ορίζει τη διαδρομή πτήσης του πυραύλου σε χαμηλό ύψος.

Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να διεισδύει σε στατικά σκληρυμένους και θαμμένους στόχους. Είναι εξοπλισμένο με ένα πακέτο 360 κιλών που περιλαμβάνει μια σειρά 40 κιλών τεσσάρων διαμορφωμένων προγεμίσεων με μια ασφάλεια επαφής καθυστερημένης δράσης, τοποθετημένη κάτω από το radome και μια οργανική διεισδυτική κεφαλή 320 κιλών. Το Kh-59MKM υποστηρίζεται ότι, διεισδύει έως και τρία μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος.

Δικτύωση Στόχευσης & Επικοινωνίας

Το Su-57 διαθέτει προηγμένες δυνατότητες επικοινωνίας, ανίχνευσης στόχων και σύντηξης αισθητήρων. Το σύστημα επικοινωνίας S-111 διευκολύνει την ασφαλή και ανθεκτική στην εμπλοκή R/T & ανταλλαγή δεδομένων με άλλα αεροσκάφη, επίγεια, εναέρια και ναυτικά θέσεις διοίκησης και ελέγχου.

Το μαχητικό διαθέτει επίσης, μια σουίτα σύντηξης αισθητήρων που τροφοδοτείται από έναν υπολογιστή έξι επεξεργαστών που παρέχει εργαλεία οπτικοποίησης, εκτός από την εμφάνιση δεδομένων σχετικά με την πτήση. Οι σουίτες σύντηξης αισθητήρων και επικοινωνίας, διευκολύνουν την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο εντός της ομάδας αέρα και με επίγειους σταθμούς διοίκησης.

Πετώντας ως αερομεταφερόμενο τακτικό δίκτυο, το Su-57 μπορεί να ανιχνεύσει εκπομπές ραντάρ αεράμυνας της Ουκρανίας και να μοιραστεί μια ενοποιημένη εικόνα και έλεγχο εδάφους για εμπλοκή ενεργών αντιπάλων ραντάρ σε πραγματικό χρόνο.

Η Ρωσία είναι πιθανότατα ικανοποιημένη με τις επιδόσεις του Su-57. Μένει να δούμε, αν οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν περιορίσει την ικανότητά της να παράγει το μαχητικό αεροπλάνο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...