Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντάλλαγμα για το Su-35: Ποιος απειλείται περισσότερο από αυτήν την συμφωνία

Εκθέσεις πληροφοριών της CIA αποκάλυψαν ότι, η Ρωσία σχεδιάζει να αγοράσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορούν να μεταφέρουν όπλα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Ιράν σκοπεύει επίσης να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις για τον τρόπο χρήσης τους.

Το αμερικανικό αναλυτικό κέντρο Institute for the Study of War, μίλησε μάλλον επιφυλακτικά για το ενδεχόμενο εφαρμογής συμφωνίας, μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν σχετικά με τα drones .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Προκαταρκτικές και ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τις 2 Αυγούστου, μπορεί να υποδεικνύουν ότι το Ιράν μπορεί να έχει στείλει μια παρτίδα UAV στη Ρωσική Ομοσπονδία για επιτόπιες δοκιμές», ανέφερε η καθημερινή έκθεση του κέντρου. Αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πτυχή,  μαζί με τα drones, το Ιράν έστειλε πιλότους και τεχνικούς για εκπαίδευση στη λειτουργία του μαχητικού πολλαπλών χρήσεων Su-35.

Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου τόνισε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, αν και είναι συνεπές με πρόσφατες αναφορές για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην επέκταση της αεροπορικής συνεργασίας, οι οποίες δημοσίως αναφέρονταν μόνο σε πολιτικά αεροσκάφη. Επιπλέον, σε τέτοιες συνθήκες, η ανταλλαγή UAV για το Su-35 καθίσταται εξαιρετικά επικερδής για την Τεχεράνη.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε: Τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία του Ιράν για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τη Ρωσία;

 

Τονίζαμε δε ότι, η τελευταία συμφωνία για drone εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συμμαχίας Ιράν-Ρωσίας, απέναντι στη συμμαχία της Μέσης Ανατολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ως μέρος του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που φαίνεται να μετατοπίζεται στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι συμμαχίες, περιλαμβάνουν επίσης αυξημένη στρατιωτική συνεργασία, όπως αποδεικνύεται από αυτό το τελευταίο σύμφωνο όπλων.

Γεγονός είναι ότι, η αεροπορική συνιστώσα του Ιράν μοιάζει πλέον με «ζωολογικό κήπο σπανίων», επειδή η χώρα βρίσκεται υπό κυρώσεις από το 1979. Ως εκ τούτου, όλα στον σχηματισμό ήταν στη χώρα πριν από αυτή την ημερομηνία ή είχαν ξεπεραστεί από Ιρακινούς πιλότους το 1991 κατά τη διάρκεια της απόδρασης από τη "Θύελλα της Ερήμου", εκτός αυτού επίσης υπάρχουν "ελαφριές παρεμβολές" της Κίνας.

Επομένως, ο στόλος αεροσκαφών της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας έχει ως εξής (σύμφωνα με το Military Balance 2021):

  • F-5 - περισσότερες από 75 μονάδες
  • F-4 Phantom - έως 68 μονάδες
  • F-14 - έως 43 μονάδες
  • F-7M (κινεζικό αντίγραφο του MiG-21) - 24 μονάδες
  • MiG-29 (υπέρβαση από Ιρακινούς πιλότους) - 35 μονάδες
  • Mirage F-1 (υπέρβαση από Ιρακινούς πιλότους) - έως 10 μονάδες
  • Su-22 (υπέρβαση από Ιρακινούς πιλότους) - περίπου 10 μονάδες
  • Su-24 (υπέρβαση από Ιρακινούς πιλότους) - 29 μονάδες
  • Su-25 (υπέρβαση από Ιρακινούς πιλότους) - 10 μονάδες

Όσον αφορά όλα αυτά τα αεροσκάφη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί είναι οι μέγιστοι ποσοτικοί δείκτες, επειδή η ιρανική Πολεμική Αεροπορία πάσχει από έλλειψη εξαρτημάτων και, τουλάχιστον, ένα συγκεκριμένο μέρος αυτών των μαχητικών «κανιβαλίστηκε» για να διατηρηθεί η ετοιμότητα πτήσης του στόλο των αεροσκαφών. Όσον αφορά τα σοβιετικά αεροσκάφη, αυτά  είναι πιθανότατα σε καλύτερη ετοιμότητα πτήσης, λόγω του πολύ πιθανού λαθρεμπορίου ανταλλακτικών από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε κάθε περίπτωση, τα ρωσικά μαχητικά είναι απολύτως απαραίτητα για το Ιράν, γιατί  ο υπάρχων στόλος αεροσκαφών δεν δίνει την ευκαιρία στην Τεχεράνη σε έναν πόλεμο με κανέναν τεχνολογικό εχθρό. Επιπλέον, επιτρέπει στο ίδιο Ισραήλ να πραγματοποιεί κατά καιρούς αεροπορικές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και ένας μικρός αριθμός Su-35 μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αεράμυνα του Ιράν. Αν και η επιλογή αυτού του αεροσκάφους, μπορεί να φαίνεται μάλλον περίεργη λόγω της μεγαλύτερης εξειδίκευσής του στην αεροπορική μάχη από ότι, για παράδειγμα, το Su-30, το οποίο έχει μεγαλύτερη πρακτική λειτουργικότητα λόγω δύο μελών του πληρώματος.

Έτσι, η υποθετική συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν «μαχητικά για drones», αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από την πιθανότητα εμφάνισης ιρανικών UAV με μάλλον αμφίβολα χαρακτηριστικά στην Ουκρανία .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές