Ένοπλες Συρράξεις

Ενισχυμένη “μπροστινή παρουσία” (ΕFP): Πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να σταματήσει μια Ρωσική εισβολή στην Βαλτική

Μετά την πρώτη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2014-2015, το ΝΑΤΟ άρχισε να μεταφέρει εκ περιτροπής τμήματα διεθνών δυνάμεων στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας σε μια ρύθμιση που ονομάζεται «Ενισχυμένη μπροστινή παρουσία» (ΕFP). Η ελπίδα ήταν να αποτραπεί μια υποθετική ρωσική αιφνιδιαστική επίθεση στη Βαλτική, παρόμοια με εκείνη που είχε κατακλύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε χώρα της Βαλτικής έχει τώρα μια πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ , συμπεριλαμβανομένης μιας αμερικανικής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας στην Πολωνία. Αυτά τα στρατεύματα εναλλάσσονται συνεχώς, ώστε να μην παραβιάζουν τον Ιδρυτικό Νόμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997, στον οποίο το ΝΑΤΟ όριζε ότι δεν θα βασίζονταν μόνιμα εξωεθνικά μαχητικά στρατεύματα στην επικράτεια των νεότερων μελών του.

Αναγνωρίστηκε πριν από πολύ καιρό ότι οι ομάδες μάχης του ΕFP, ήταν απίθανο να αντέξουν μια ρωσική επίθεση πλήρους κλίμακας , η οποία θα μπορούσε να εξαπολυθεί ταυτόχρονα από το ρωσικό έδαφος στα ανατολικά, μέσω της συμμαχικής Λευκορωσίας στα νότια και από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, δυτικά της Βαλτική και βόρεια της Πολωνίας.

Αντίθετα, τα ΕFP θεωρήθηκαν «ταξιδιωτικά σύρματα» για να επιβραδύνουν μια ρωσική επίθεση και να κάνουν ξεκάθαρο ότι, οποιαδήποτε αρχική ρωσική εισβολή αναπόφευκτα, θα περιελάμβανε μάχη και δολοφονία στρατευμάτων από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας την πολιτική βούληση να πραγματοποιηθεί μια αντεπίθεση για απέλαση των  Ρωσικών δυνάμεων.

Ο φόβος ήταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σκεφτεί (πιθανότατα λανθασμένα) ότι, θα μπορούσε να αρπάξει τη Βαλτική τόσο γρήγορα που το υπόλοιπο ΝΑΤΟ θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει αντί, να συγκεντρώσει τα στρατεύματα για έναν σκληρό αγώνα για την απελευθέρωσή τους.

Ένας πρώην σχεδιαστής του αμερικανικού στρατού για την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία,  ανέφερε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός ήταν ακριβής:

«Αυτό ακριβώς είναι οι δυνάμεις του ΕFP. Υπάρχουν για να δημιουργήσουν την πολιτική βούληση για μια απάντηση του Άρθρου 5 (Συλλογική Άμυνα του ΝΑΤΟ) σε μια επίθεση. Οι περισσότερες ομάδες μάχης ΕFP αφορούν ένα ενισχυμένο τάγμα σε ισχύ, αλλά αυτό διαψεύδει το γεγονός ότι είναι ad-hoc μονάδες, που αποτελούνται από διαφορετικές εθνικότητες, με διαφορετικά συστήματα και διαδικασίες επικοινωνίας. Αποτελούν πολύ περισσότερο άσκηση αλληλεγγύης παρά σοβαρή στρατιωτική απειλή. Τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσθέτουν μεγάλη γροθιά στο κράτος υποδοχής τους, αλλά ένα  τάγμα αρμάτων μάχης δεν πρόκειται να επιβραδύνει μια συντονισμένη ρωσική επίθεση για πολύ καιρό».

Για το πλαίσιο, ένα τυπικό τάγμα μάχης έχει περίπου 600-1.000 στρατιώτες, ενώ ένα ενισχυμένο τάγμα  θα κυμαίνεται συχνά από περίπου 1.000 έως 1.500 άτομα προσωπικό. 

Σε σύγκριση με τις τέσσερις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με περίπου 120 τακτικές ομάδες τάγματος (BTG), αν και η συγκέντρωση αυτής της δύναμης κράτησε πολλούς μήνες και ήταν ιδιαίτερα ορατή από την αναγνώριση του ΝΑΤΟ. 

Τα ρωσικά BTG, θεωρητικά, ενισχυμένα με επιπλέον πυροβολικό, διαπιστώθηκε ότι συχνά ήταν σοβαρά υποεπανδρωμένα από άποψη πεζικού, έτσι ώστε δύο ή τρία BTG να ισούται σε προσωπικό με ένα ενισχυμένο τάγμα του ΝΑΤΟ.

Μπροστινή παρουσία του ΝΑΤΟ 

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, υποστήριξε ότι μια στρατηγική tripwire «να χάσουν (τη Βαλτική) και να την απελευθερώσουν μετά» θα είχε ως αποτέλεσμα να «σβήσουν οι κοινότητές τους και η πολιτιστική τους κληρονομιά από τον χάρτη, συμπεριλαμβανομένου του λαού μας, του έθνους μας» με βάση τον αδιάκριτο (της Ρωσίας) βομβαρδισμό της Ουκρανίας και τις θηριωδίες στην Μπούχα . Σε πόλεις της Ουκρανίας εντελώς ερείπια , όπως η Μαριούπολη και το Σεβεροντόνετσκ, βλέπει τις πιθανές τύχες της Ρίγας, του Ταλίν και του Βίλνιους.

Ο Κάλλας, θα προτιμούσε η μπροστινή παρουσία του ΝΑΤΟ να είναι αρκετά ισχυρή, για να συγκρατήσει μια εισβολή, παραιτούμενος από μια ρωσική κατοχή, και υποστηρίζει ότι μια στάση «προς άμυνας» θα μπορούσε καλύτερα να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση εξαρχής.

Οι πρόσφατες αναπτύξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, να βοηθήσουν να μετατοπιστεί η κατάσταση προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενισχύει ουσιαστικά τις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης περιστρεφόμενων ταξιαρχιών μάχης (η καθεμία με τρία τάγματα ελιγμών), τόσο στην Πολωνία όσο και τώρα στη Ρουμανία, και  εδρεύει μόνιμα το αρχηγείο του V Corps στην Πολωνία.

Αυτή η τελευταία κίνηση μπορεί να ακούγεται βαρετά διοικητική, αλλά σύμφωνα με τον σχεδιαστή του στρατού, η καλύτερη διοίκηση θα μπορούσε να επανορθώσει τις μεγάλες αδυναμίες των υφιστάμενων ομάδων μάχης ΕFP:

«Ο κύριος αντίκτυπος της ύπαρξης ενός ειδικού στρατηγείου είναι ότι, το προσωπικό θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο έργο της υπεράσπισης της Πολωνίας και της Βαλτικής, από μια ρωσική επίθεση», ανέφερε.

Για παράδειγμα, οι πιο αξιόπιστες επικοινωνίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι οι μονάδες είναι πιο πιθανό να λάβουν υποστήριξη από αέρα, πυροβολικό, ηλεκτρονικό πόλεμο και αεροπορική άμυνα την πρώτη ημέρα του πολέμου αντί να αναγκαστούν να αυτοσχεδιάσουν ρυθμίσεις, ενώ βρίσκονται υπό εχθρικά πυρά και πλημμυρίζουν από παρεμβολές επικοινωνιών.

Μια πιο αποτελεσματική άμυνα της πρώτης ημέρας, θα μπορούσε να «αγοράσει» επιπλέον ώρες που απαιτούνται για να σπεύσουν άλλες δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στον χώρο της μάχης, όπως η Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης των ΗΠΑ, μια αερομεταφερόμενη ταξιαρχία από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, ικανή να αναπτύξει ένα τάγμα οπουδήποτε εντός 18 ωρών. Το ΝΑΤΟ διατηρεί επίσης, μια περιστρεφόμενη Κοινή Ομάδα Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VHRJTF), που θα μπορούσε να αναπτύξει μια ταξιαρχία και να υποστηρίξει στοιχεία εντός 48 ωρών.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης, τεράστια αποθέματα οχημάτων και όπλων προ-τοποθετημένα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το Πεντάγωνο θα μπορούσε να αναπτύξει βαρύτερες τεθωρακισμένες μονάδες, πετώντας πάνω από το προσωπικό για να επανδρώσει προ-τοποθετημένο εξοπλισμό, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει εβδομάδες για να φτάσει βαρύς εξοπλισμός από τη θάλασσα.

Συνεπώς, οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι έτοιμες για μάχη στην Ευρώπη, εντός μιας εβδομάδας από τη λήψη εντολής ανάπτυξης.

Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ αργά για τη Βαλτική, αλλά μπορεί να μην έχει κατά νου πόσο χρονοβόρα και ιδιαίτερα ορατή θα ήταν μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση. Ρεαλιστικά, η Ρωσία θα μπορούσε μόνο να ελπίζει ότι θα επιτύχει έκπληξη στη Βαλτική, κυρίως χρησιμοποιώντας στρατεύματα που έχουν ήδη έδρα στην περιοχή ή θα έπρεπε να περάσουν μήνες, για να συμμετάσχουν σε μια συσσώρευση που θα μπορούσε να δει το ΝΑΤΟ να έρχεται πολύ νωρίτερα.

Τα ΕFP και οι περιστροφικές ταξιαρχίες, είναι ένας σοβαρός πολλαπλασιαστής μάχης για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Το μόνο πράγμα πιο θανατηφόρο από έναν Αμερικανό στρατιώτη, είναι ένας στρατιώτης των ΗΠΑ που έχει εκπαιδευτεί με τους συμμάχους. Αυτή η τελευταία προσθήκη στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη μελλοντική σταθερότητα στην ήπειρο.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ