Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εσωτερικός Αναβρασμός! Στα ''μαχαίρια'' η ομάδα του Ζελένσκι με τις ΕΔ της Ουκρανίας;

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, ο Ρωσικός στρατός αποσύρει στρατεύματα από την πόλη Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στην οποία είχε εντείνει τους βομβαρδισμούς του τις τελευταίες ημέρες.

Τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας αντικατέστησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οκτώ εβδομάδες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (16.05.2022) ότι ο Ζελένσκι διόρισε τον υποστράτηγο Ίχορ Ταντσιούρα προκειμένου να διαδεχθεί τον Γιούριι Χαλούσκιν ως διοικητής των δυνάμεων που βοηθούν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο ανέφερε πως ο Ταντσιούρα είναι πεπειραμένος αξιωματικός που ήταν προηγουμένως αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέτωπο του Χάρκοβο είναι ο πιο πρόσφατος ρωσικός άξονας επίθεσης που κατέρρευσε, μετά την εγκατάλειψη των προελεύσεων βόρεια του Κιέβου, στο Τσέρνιχιβ και στο Σούμι στις αρχές Απριλίου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο ήταν ένας σημαντικός στόχος της Ρωσίας την 1η Ημέρα του πολέμου και έχει υποστεί σχεδόν συνεχή επίθεση πυροβολικού, χερσαίου και αεροπορικού αέρα από τότε που τα ρωσικά τεθωρακισμένα προωθήθηκαν για πρώτη φορά από τα σύνορα στο Μπέλγκοροντ.

Αυτή την επιτυχία όμως του Ουκρανικού στρατού, έρχεται να  την επισκιάσει μια διαφαινόμενη εσωτερική διαμάχη, μεταξύ των συμβούλων του Προέδρου Zelensky και του σημερινού Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Αρέστοβιτς, προέτρεψε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για την αποτυχία του στρατού στη νότια Ουκρανία. Σε απάντηση, ο στρατιωτικός ειδικός Taras Chmut, κοντά στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των δύο ετών της διακυβέρνησης του προέδρου Zelensky από το 2019 έως το 2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ουσιαστικά δεν ανέπτυξαν την άμυνα.

Ο Aleksey Arestovich , σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, δήλωσε στο Feigin Live στις 8 Μαΐου ότι ήταν απαραίτητο να κατανοήσουμε γιατί οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, πέτυχαν πολύ γρήγορα επιτυχία στη νότια Ουκρανία. Ανάμεσα στους λόγους, κατονόμασε την ανικανότητα και την προδοσία!

Απαντώντας στα λόγια του Αρέστοβιτς, ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Come Back Alive Taras Chmut έγραψε στο Facebook ότι, το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας προσπαθεί να βρει τελευταία εξιλαστήρια θύματα. Κατά τη γνώμη του, κατά τη διάρκεια των δύο ετών της διακυβέρνησης του προέδρου Zelensky από το 2019 έως το 2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ουσιαστικά δεν αναπτύχθηκαν, η αμυντική εντολή απέτυχε και λίγους μήνες πριν από την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η ηγεσία της Κυβέρνησης του Κιέβου διαβεβαίωνε ότι δεν θα συμβεί!

«Αν κάποιος το ξέχασε ξαφνικά, τότε θα σας υπενθυμίσω ότι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες άντρες και γυναίκες, σας εξασφαλίζουν νόστιμο καφέ στο ηλιόλουστο Κίεβο κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Και σήμερα, η αναζήτηση ενόχων ανάμεσά τους δεν είναι απολύτως η καλύτερη ιδέα. Οι ένοχοι δεν είναι στο στρατό, αν  υπάρχει κάποιος και τι να ζητήσει, οι ένοχοι είναι στα υψηλά αξιώματα που σχημάτισαν τους προϋπολογισμούς της πολιτικής και καθόρισαν ονόματα για θέσεις κλειδιά », τόνισε ο στρατιωτικός ειδικός.

Ο Taras Chmut, συνδέεται με τον σημερινό Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Προφανώς, η ηγεσία του ουκρανικού στρατού ήταν αυτή που έγινε αντικείμενο κριτικής στον Αρέστοβιτς. Ποιός είναι ο λόγος; Όπως γράφει η Ukrayinska Pravda, οι κλειστές αξιολογήσεις δείχνουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης των Ουκρανών στον στρατό, το 98% υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Και η πολιτική βαθμολογία του Zaluzhny  δείχνει ότι, «στις προεδρικές εκλογές μπορεί να παρακάμψει τον νυν πρόεδρο, Zelensky», αναφέρει.

Επιπλέον, ο Zaluzhny δημιούργησε το δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα "Θα κερδίσουμε",  για να υποστηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την παράδοση της ουκρανικής πολιτικής, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα είναι το πρώτο βήμα στην πολιτική διαδικασία. Μαζί με την απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Κίεβο, η πολιτική ζωή εντάθηκε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εκτοξεύοντας την δημοφιλία του σημερινού αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny. «Προφανώς, σε έναν πόλεμο, μια δημόσια σύγκρουση με την ηγεσία του στρατού, θα χτυπήσει τη μαχητική ικανότητα της χώρας», σημειώνουνν οι συντάκτες του καναλιού Rybar.

Σταδιακά, η κριτική αυξάνεται επίσης για την κατάσταση γύρω από το Azovstal, όπου οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τις δυνάμεις του DPR, εμποδίζουν την διαφυγή περισσότερων από 1.000 Ουκρανούς στρατιώτες και μαχητές της  ομάδας Azov. Σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Μαΐου, ο αναπληρωτής αρχηγός της ομάδας Azov, Svyatoslav Palamar (Kalina), επέκρινε ορισμένους πολιτικούς (χωρίς να τους κατονομάσει), πως συμβούλεψαν με λανθασμένες αποφάσεις τους Αζοφικούς.

  
 


 


 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ